Догори
Дати відгук

Сезон кавунів: коли купувати, як вибрати корисну ягоду без «хімії»

Польових кавунів поки в магазинах немає.

4 хв на прочитання21 Липня 2021, 21:05
Фото:
Гарбуз.інфо Фото: Гарбуз.інфо
Поділитись:

Експерти попереджають: отримати максимальну користь від ягід і фруктів можна тільки у сезон, а ранні плоди можуть містити чимало небезпечних сполук, які здатні спровокувати серйозне отруєння, каже  дієтолог Людмила Бабич, пише golos.ua. 

Це стосується й кавунів, які достигають цього року, через дощі у червні, довше. 

«Кавуни, як і всі баштанні, накопичують в собі різні нітрати, такі як фосфор, калій і інші, - вони містяться в грунті і використовуються для добрива грунту і прискорення дозрівання врожаю. Ягода, що ввібрала в себе багато таких речовин (якщо виробник перестарався з підгодівлею або ж має намір провокував прискорене дозрівання) можуть викликати сильне отруєння, особливу небезпеку вони представляють для дітей», - попередила вона.

У легальних місцях продажу баштанних всі партії ягід перевіряють на їх безпеку, тому купувати ці плоди можна відносно безпечно.

Через дощову та прохолодну погоду у травні та червні польові кавуни дозріватимуть довше. Про це повідомляє Голос України.

Деяким аграріям десятки гектарів кавунів довелося пересівати.

«Щойно висадили кавуни, а тут холоди й зливи. Всі поля плавають – у низинах цілі озера стоять. Тож перша посадка загинула, довелося її пересівати. Вдруге сходи з’явилися, та дощі, які випадали з небаченою для наших країв частотою, зволожили землю так, що на баштан і не пройдеш. А між тим, саме час заводити туди культиватор, бо трава між рядками піднялася густо. Інакше ніяк – адже гербіциди ми принципово не використовуємо, і від бур’янів мусимо позбавлятися механічним способом. А як вчасно не позбавитися, то дика рослинність кавуни «задушить» – розповів голова Виноградівської ОТГ, що на Херсонщині, Сергій Шматенко.

Не варто також забувати про те, що, незважаючи на всю користь кавунів, деяким людям варто вживати їх з обережністю. Зокрема, кавуни протипоказані людям, які страждають хронічними захворюваннями нирок або цукровим діабетом.

Фахівці наголошують, що вміст нітратів у ранніх кавунах може перевищувати опустимі норми в рази. Причина - бажання фермерів збільшити врожайність.

Визначити нітрати в овочах і фруктах в звичайному повсякденному житті у себе вдома можна одним із способів:

  • за допомогою спеціального приладу, розрахованого для особистого використання;
  • за допомогою тест-смужок.

Як називається прилад для вимірювання нітратів в овочах і фруктах - він носить назву нітратомір або нітрат-тестер, що те ж саме. Обидва ці методи відрізняються між собою і мають свої плюси і мінуси. 

За зовнішнім виглядом або по запаху ви не зможете визначити рівень концентрації. Наші органи почуттів не припускають небезпеки з такого боку, і природою ми не захищені. Ми просто не будемо знати, що їмо шкідливі продукти.

Визначення нітратів за допомогою нітрат-тестера

Якщо використовувати нітратомір, то це дає можливість користуватися таким пристроєм у своєму будинку стільки раз, скільки вам потрібно. Тут важливо правильно проводити тестування, особливо, якщо ви його проводите на цілому фрукті або іншому плоді. Такий тест на одному продукті слід проводити кілька разів, опускаючи сенсор нітрат-тестера в різні місця і на різну глибину.

Даний прилад, що вимірює нітрати в продуктах, часто комплектується додатковими корисними функціями. Він може мати здатність визначати ступінь жорсткості питної прісної води, а також вимірювати рівень радіаційного випромінювання по гамма часткам. Це дозволяє збільшити його функціональність і зробити контроль навколишньої вас екології повнішим.

Плюс нітратоміра - його можна використовувати часто і тривалий час, однак початкова вартість покупки буде суттєвою.

Вимірювання нітратів за допомогою тест смужки

Інший спосіб виміряти нітрати в продуктах, скористатися тестовими смужками. Тут процедура їх застосування порівняно проста:

  • ви подрібнюєте плід до стану пюре або видавлюєте з нього сік;
  • опускаєте в рідку середу тест-смужку;
  • очікуєте появи фарбування смужки;
  • порівнюєте колір, що з'явився з діаграмою, зазначеної на упаковці.

Так ви зрозумієте, яка концентрація цієї хімічної сполуки виявилася в конкретному плоді.

Нагадаємо, що узбецькі фермери виростили унікальні чорні кавуни без кісточок.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.