Серце та нирку водночас: львівські лікарі провели подвійну трансплантацію

2 хв на прочитання10 Вересня 2024, 19:40
Медики пересадили серце та нирку водночас.

Чоловік 18 років страждав від ниркової недостатності та переніс два інфаркти.

Медики Центру трансплантології успішно пересадили чоловіку серце та нирку водночас. Він 18 років страждав від ниркової недостатності та переніс два інфаркти. Про це повідомила пресслужба Першого ТМО. 

«Мені бракувало повітря. Я не міг пройти і метра. Не міг навіть спати. Щоночі моя дружина та донька контролювали чи я дихаю. Це було важко, я вже думав, що це мої останні дні», – розповів 47-річний львів’янин Віктор Абрашкін.  

Проблеми зі здоров’ям чоловіку діагностували у 29. Спочатку виписане лікування допомагало, проте згодом у Віктора трапився інфаркт, після чого його нирки відмовили остаточно, тож йому знадобилось штучне очищення крові. Проте згодом він пережив ще один інфаркт, що критично погіршило ситуацію. 

«Врятувати Віктора могла лише трансплантація відразу двох органів, адже щоб хворий переніс пересадку нирки, спершу треба було «полагодити» його серце. Таку складну операцію в Україні виконували лише одного разу - в Інституті серця. Тож львів’янин майже втратив надію на порятунок», – вказують медики. 

У свій 58 День народження Віктор Абрашкін дізнався, що з’явився донор органів і він отримав шанс на життя. 

«Ми працювали двома бригадами: кардіохірурги та абдомінальні хірурги. Спершу наші колеги пересадили серце. Воно успішно «запустилося». Щойно це сталося, ми змогли взятися за пересадку нирки. Вона теж запрацювала ще в операційній. Ми дуже пишаємося, адже за весь час незалежної України – це лише друга така трансплантація і вона успішна. А це означає, що відтепер у нашому Центрі ми можемо виконувати і такі складні трансплантації та рятувати ще більше життів», – пояснив керівник Центру трансплантології Максим Овечко. 

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: