Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Ліки
  • Семаглютид як альтернатива щепленням проти вірусних захворювань? Як ін’єкції для схуднення врятували від коронавірусу

Семаглютид як альтернатива щепленням проти вірусних захворювань? Як ін’єкції для схуднення врятували від коронавірусу

Препарат зміг запобігти приблизно кожній п’ятій смерті.

8 хв на прочитання13 Вересня 2024, 23:50
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Коли першим піддослідним робили ін'єкцію для схуднення Wegovy, пандемія коронавірусу була ще в далекому майбутньому. Ніхто не міг знати, що через шість років коронавірус дасть дослідникам на чолі з кардіологом Бенджаміном Морганом Ширікою з Гарвардського університету приголомшливий науковий результат, розповідає Die Zeit.

Ширіка та його колеги з різних американських університетів і фармацевтичної компанії Novo Nordisk хотіли з'ясувати, чи може семаглютид, який роками використовувався як ліки від діабету, також запобігати смертності серед людей, які не страждають на діабет. Піддослідні мали надмірну вагу, в багатьох випадках навіть ожиріння, й уже перенесли інфаркт чи інсульт або страждали від закорковування інших артерій. Тому вони були особливо схильні до ризику смерті від серцево-судинних захворювань. У 2018 році дослідники почали набирати перших піддослідних, вводячи їм або семаглютид, або плацебо. Загалом було набрано майже 18 000 піддослідних. Вони перевіряли, наскільки випробовувані втратили вагу, чи покращився рівень запалення чи ліпідів у крові, чи не стався у них новий серцевий напад або навіть смерть.

Коли почалася пандемія коронавірусу, вони продовжили дослідження — на відміну від багатьох науковців — навіть опори вкрай несприятливі умови. У деяких випадках співробітники дослідження приїжджали на машині до місця зустрічі залишали ліки, щоб потім на відстані перевірити, чи випробувані справді вводили собі ліки. Про це повідомляє New York Times.

І лише продовживши дослідження під час пандемії, науковці врешті-решт змогли відповісти на запитання, яке вони навіть не хотіли ставити на початку дослідження (і не могли, бо коронавірусу ще навіть не було у світі): чи мало значення під час пандемії, давали піддослідним Wegovy чи плацебо? Чи захищає препарат людей із надмірною вагою або хворих на серце, які належать до групи ризику, від серйозного захворювання на Covid-19?

«Я не думаю, що хтось із нас припускав, що препарат матиме такий вплив», — сказав Ширіца в інтерв'ю New York Times.

Чи можна було запобігти тисячам смертей від коронавірусу? Цілком імовірно, що так

Але це був саме той випадок. Ті, хто отримував семаглютид, не мали меншої ймовірності заразитися коронавірусом, але мали значно меншу ймовірність померти від інфекції. 64 смерті в групі плацебо порівняно з 43 у групі Wegovy, тобто на третину менше, повідомляють науковці на чолі з Ширікою в Journal of the American College of Cardiology (2024). Іншими словами, коли у групі плацебо померло 3 % всіх людей із підтвердженим діагнозом COVID-19, у групі, яка отримувала препарат Wegovy, цей показник склав лише близько 2 %.

«Це величезний ефект», — пише гарвардський лікар швидкої допомоги Джеремі Фауст на Substack.

Це ефект, база даних якого залишає мало місця для сумнівів. До результатів рандомізованого контрольованого дослідження, золотого стандарту в медицині, слід ставитися дуже серйозно, і вони викликають запитання: чому Wegovy також працює проти тяжких перебігів коронавірусу? А як бути з вірусним грипом та іншими серйозними інфекціями? Чи можна було б запобігти багатьом тисячам смертей під час пандемії, якби групи ризику отримували препарат?

На останнє запитання є однозначна відповідь: швидше за все так. Очевидно, введення семаглутиду настільки покращує здоров'я пацієнтів з групи високого ризику протягом року, що вони стають значно менш сприйнятливими до інфекцій. Саме стільки часу минуло в середньому в дослідженні між початком терапії та коронаінфекцією піддослідного. Це дивовижне відкриття, оскільки воно свідчить про те, що такі препарати, як Wegovy, — це набагато більше, ніж довгострокові засоби для зниження ваги. Вони могли б стати своєрідним захисним щитом для пацієнтів із групою високого ризику, виводячи їх із медичної небезпечної зони дуже швидко — на що можуть піти роки з іншими засобами, такими як дієтична терапія та фізичні вправи. Нам насправді потрібно подумати про новий епідеміологічний показник, пише Джеремі Фауст: кількість днів, які пацієнти в гострій небезпеці проводять у небезпечній зоні. Під цим він має на увазі стан здоров'я, який є настільки нестабільним, що існує постійна медична загроза смерті: новий серцевий напад, наприклад, або інфекція, така як коронавірус або грип, які здорові люди зазвичай добре зносять.

Чи справді необхідно приймати Wegovy довічно?

З медичного погляду захист від смертельних інфекцій навряд чи можна пояснити лише втратою ваги. Ожиріння вважається сильним фактором ризику важкого перебігу COVID-19, і втрата ваги значно знижує ризик смерті від усіх видів захворювань, включаючи коронавірус. Однак ефекти часто з’являються лише з деякою затримкою, як показує дослідження зменшення шлунка (Jama: Sjöström et al., 2012).

Натомість прийом семаглютидину за короткий проміжок часу знижує серцево-судинні ризики. Дослідження показують, що препарат покращує здоров'я нирок і артеріальний тиск, нормалізує рівень ліпідів і цукру в крові і, перш за все, зменшує запальні процеси, а отже, і схильність до тромбоутворення, що може мати вирішальне значення для захисту від важкої коронарної інфекції, яка неодноразово призводить до утворення тромбів, що закорковують судини. Схоже, що частково ін'єкції для схуднення спричиняють цей ефект, змушуючи зникати небажаний абдомінальний жир, який є гормонально активним і сприяє запаленню в усьому організмі. Однак, імовірно, вони також впливають на багато інших частин тіла, де розташовані рецептори, з якими зв'язуються ліки. Наука все ще вивчає, як саме діє препарат у цих ділянках.

Поки неясно, яку роль такі препарати, як семаглутид, відіграватимуть у довгостроковій перспективі для захисту здоров’я людей. І в поточному дослідженні також є невизначеності. Це показує: люди, які отримували препарат, мали менше шансів померти від COVID-19. Насправді дослідники очікували, що Wegovy також зменшить кількість смертей від нових інфарктів або інсультів, що показали інші дослідження. Однак у поточному дослідженні було виявлено вплив на цю так звану серцево-судинну смертність, але він був незначним.

Особливо гарний захисний щит — це той, на який пацієнти не повинні покладатися протягом усього життя

Автори дослідження вважають, що це, ймовірно, пов’язано з тим, що епідеміологи називають «конкуруючими ризиками». Оскільки протягом періоду спостереження від коронавірусу померло дуже багато людей (ним була спричинена кожна третя смерть у дослідженні), вплив на інші види смерті послабився. Тому вплив на загальну смертність був не таким сильним, як на смертність від коронавірусу: препарат зміг запобігти приблизно кожній п’ятій смерті.

Зрештою, потрібні довгострокові стратегії, щоб захистити людей із надмірною вагою та тих, чиє серце та кровоносні судини вже пошкоджені. І їх чимало: кожен 20-й американець має ті ж проблеми зі здоров’ям, що й пацієнти групи високого ризику, які брали участь у дослідженні. Останнім часом ми все частіше чуємо, що всі можуть приймати Wegovy або подібний препарат до кінця життя. Але чи справді це необхідно на все життя? Треба з’ясувати, від кого можна припинити прийом наркотика, пише Джеремі Фауст. І тут насправді ще потрібно провести багато досліджень: дослідження показують, що більшість людей швидко відновлюють свою вагу, коли припиняють прийом ін’єкцій, і маркери ризику в крові також знову значно зростають.

Це призводить до багатьох запитань: чи варто скорочувати прийом препарату, а не різко припиняти його, як це робилося в дослідженнях досі? І як має супроводжуватися зниження та припинення, щоб пацієнти підтримували свою вагу якомога довше? Отже, як вам вдається перетворити засіб від тривалого прийому ліків на стимул до зміни способу життя за допомогою правильного харчування та великої кількості фізичних вправ?

Особливо гарний захисний щит, можливо, можна сказати, — той, на який пацієнти покладаються не все своє життя, а лише один раз або, можливо, кожні кілька років — наприклад, у розпал пандемії, що різко підвищує ризик їхньої смерті.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: Олександр Усик, український боксер
Усика затримали в аеропорту Кракова, а згодом відпустили: гучне "непорозуміння"
2 хв на прочитання50 хвилин тому
ФОТО: ілюстративне
Блокувальна споруда, яку будують біля Кримського мосту, наражає на небезпеку китоподібних - екологи
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: Міністр енергетики України Герман Галущенко на переговорах з делегацією зі США під час конференції МАГАТЕ / Міненерго
Галущенко обговорив із делегацією США, як убезпечити критичні для АЕС підстанції
1 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: Велика печера національного парку «Карлсбадські печери» у США / CNN
Пачка з чипсами спровокувала екологічну катастрофу у нацпарку «Карлсбадські печери»
1 хв на прочитання3 години тому
Рисовий суп із куркою та перцем — смачний і простий у приготуванні
1 хв на прочитання3 години тому
Супутники NASA зафіксували паводок у Сахарі
1 хв на прочитання4 години тому
Найкращу у світі піцу 2024 можна покуштувати навіть не в Італії: підбили підсумки щорічної премії
2 хв на прочитання10 годин тому
Не просто спосіб приготування їжі, а справжній магніт для душі: відкритий вогонь на дачі — як організувати (ВІДЕО)
2 хв на прочитання10 годин тому