Догори
Дати відгук

Сексуальна експлуатація дітей онлайн: що про це важливо знати батькам

Онлайн-злочини можуть торкнутися будь-кого. На жаль, це відбувається набагато частіше, ніж заведено вважати.

7 хв на прочитання23 Вересня 2023, 12:46
Поділитись:

23 вересня — Міжнародний день проти сексуальної експлуатації та торгівлі жінками і дітьми.

У більшості випадків сексуальна експлуатація зачіпає жінок і дітей. За статистикою щосекунди в середньому близько 8 жінок, дівчаток і хлопчиків потрапляють у пастку злочинних мереж. Зокрема від проституції в усьому світі страждають понад 3 млн дітей (в Азії вони складають більше третини всіх проституйованих людей).

Проте не варто думати, що сексуальна експлуатація — це екзотика, яка існує десь далеко. У ХХІ столітті інтернет дав можливості, яких не було ніколи раніше. І батькам слід враховувати, що в інтернеті їхній дитині теж загрожує небезпека.

Що ж важливо знати батькам про сексуальну експлуатацію дітей онлайн? Видання The Conversation навело відповідь на це запитання у матеріалі Яна Кіцманна, професора Університету Вікторії (Канада) та Діонісіоса Деметіса, викладача Університету Халла (Велика Британія).

Виховання дітей у цифрове століття стає дедалі складнішим. Усе більше підлітків покладаються на екрани як на головний засіб спілкування. Вони експериментують із новими форматами контенту в соціальних мережах, але не завжди враховують довгострокові наслідки своїх постів. Це абсолютно нормально — у дітей досі продовжує формуватися префронтальна кора: частина мозку, яка відповідає за міркування, прийняття рішень і контроль за імпульсами.

Батьки, на плечі яких покладено обов'язок запобігати негативним наслідкам онлайн-спілкування своїх дітей, відчувають, що не справляються з цим навантаженням. Багато батьків просто не знають про численні функції соціальних мереж, месенджерів та інших платформ, які доступні для їхніх дітей.

Ця ситуація призводить до того, що діти все частіше стають жертвами сексуальної експлуатації онлайн. У нашому дослідженні з цієї проблеми ми зібрали дані від дуже різних експертів із США та Великої Британії. Ми проводили інтерв'ю з співробітниками некомерційних організацій та компаній, які займаються онлайн-безпекою; поліцейськими з відділів з кіберзлочинів; спеціалістами з цифрової криміналістики та представниками розвідслужб. Отримані нами результати говорять про те, що основна причина різкої ескалації сексуальної експлуатації дітей онлайн — це можливість ділитися відвертими матеріалами в інтернеті.

Дослідження виявило чотири стадії ескалації поведінки злочинців.

Стадія 1: ініціація контакту

На першій стадії злочинці використовують різні технологічні інструменти, наприклад, соціальні мережі, месенджери, онлайн-ігри та форуми для вступу в контакти з потенційними жертвами. Дуже часто вони створюють для цього акаунти з неправдивою інформацією про себе: використовують фальшиві фотографії, вигадують переконливу фальшиву біографію і лише потім контактують з дітьми. Наприклад, вони можуть вдавати їх ровесниками, «новенькими» на платформі, які шукають друзів.

Стадія 2: розвиток довіри

Під час другої стадії злочинці використовують різні тактики, зокрема видають себе за дітей такого ж віку, щоб завоювати довіру потенційних жертв. Ця стадія може тривати дуже довго. В одному випадку 12-річна дівчинка отримала 1200 повідомлень від одного злочинця протягом 2 років. На цій стадії злочинці можуть посилати власні відверті зображення, щоб зменшити підозрілість жертви, і вони можуть листуватися з безліччю дітей, поки не досягнуть успіху.

Стадія 3: онлайн-шантаж

На третій стадії злочинці починають займатися шантажем. Вони використовують фотографії, які їм надіслала жертва, отриману від неї інформацію, або ж редагують її звичайні фото таким чином, щоб вони виглядали порнографічними. Злочинці надсилають ці зображення жертвам, намагаючись тримати їх у стані страху та приниження. Потім злочинці ескалують ситуацію, погрожуючи надіслати зображення друзям, учителям і сім'ї жертви, якщо вона не надішле ще більше відвертих фото чи відео.

На цій стадії використовуються різноманітні техніки шантажу та прямі погрози. Важко уявити, який величезний психологічний стрес викликає у дітей. В одному випадку 12-річна дівчинка завантажила 660 сексуально відвертих фотографій із собою у хмарне сховище, яке контролював 25-річний злочинець, перш ніж звернулася за допомогою.

Стадія 4: торгівля людьми

На цій стадії злочинці починають торгувати цими зображеннями за своїми контактами інших подібних злочинців, на дарквебі чи навіть у мережах, присвячених зображенням із сексуальним насильством над дітьми.

Профілактика експлуатації онлайн

Існують типові помилки, яких важливо уникати батькам, аби зменшити ризик експлуатації для дітей.

«З нами такого не станеться!» Багато жертв і їхні сім'ї так думали. Це «помилка оптимізму», психологічна схильність людей применшувати ймовірність того, що з ними станеться щось погане. Однак онлайн-злочини можуть торкнутися будь-кого. На жаль, це відбувається набагато частіше, ніж заведено вважати. Жодна сім'я не вільна від потенційної загрози онлайн-світу.

«Але всі діляться фотографіями в інтернеті!» Те, що сучасні батьки розміщують дуже багато фотографій та іншої інформації про своїх дітей онлайн, уже стало нормою. Багато хто піддається тиску родичів і друзів або не може встояти перед спокусою поділитися чарівним фото зі своїми дітьми в соціальній мережі. Дуже часто злочинці крадуть ці фото, редагують і спотворюють їх, перетворюючи на порнографічні. Всі члени сім'ї повинні протистояти соціальному тиску й уникати публікації фотографій дітей онлайн.

«Але мої діти не проти таких публікацій!» Багато сучасних дітей зіткнулися з тим, що їхня присутність онлайн була ініційована і підтримується їхніми батьками без їхньої згоди. Таке порушення особистого життя дітей не тільки підриває їхню автономію, а й потенційно може призвести до зниження самооцінки, вплинути на їхнє майбутнє особисте та професійне життя та стосунки з батьками.

Наявність цифрового життя з раннього віку може зменшити чутливість до дітей до того, що важливо зберігати приватність онлайн. Припущення, що діти не проти, хибне. В одній справі в Римі суд ухвалив, що мати повинна видалити всі зображення зі своїм сином із соціальної мережі та виплатити 10 000 євро штрафу, якщо вона продовжить розміщувати фото без його згоди.

«Ми не можемо наздогнати їх технології!» Багато батьків відчуває, що вони не здатні встигнути за тим, як їхні діти користуються онлайн-технологіями, які можуть не знайомі батькам. Але технології гратимуть критично важливу роль у житті їхніх дітей, тому батькам надзвичайно важливо працювати над своєю цифровою грамотністю за допомогою онлайн-ресурсів. Батькам потрібно активно шукати інформацію та розбиратися в тому, які саме програми використовують їхні діти.

«Вони просто базікають онлайн із друзями!» Багато батьків жваво цікавляться тим, із ким діти розмовляють по дорозі зі школи чи до кого ходять у гості, але гадки не мають, із ким їхні діти розмовляють онлайн. Так само, як батьки цікавляться очним спілкуванням своїх дітей, їм важливо якомога частіше говорити з дитиною про переваги та небезпеки спілкування онлайн.

Сексуальна експлуатація дітей онлайн — це важка та багатогранна проблема, яка потребує нашої спільної участі у її вирішенні. Тільки якщо ми будемо приділяти увагу цим ризикам, ми зможемо захистити дітей від таких злочинів.

Також ми розповідали, які наслідки для здоров'я несе заняття проституцією.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
День біологічного годинника: експерт розповідає, як правильно «виставити час»
4 хв на прочитання3 години тому
Знижує тиск і вагу Корисні продукти Схуднення
Знижує тиск і вагу: названо дешевий продукт, який потрібно вживати щодня
1 хв на прочитання4 години тому
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитанняВчора
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитанняВчора
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання26 Квітня 2024