Сальмонельоз — небезпечне інфекційне захворювання: що це таке і як із ним «розминутися»

2 хв на прочитання30 Травня 2022, 23:17

Сальмонелу можна виявити в м'ясних салатах і фарші, яйцях, ковбасах, а також у фруктах, ягодах і овочах.

Одним із найнебезпечніших інфекційних захворювань вважається сальмонельоз, збудниками якого є мікроби, що належать до роду Salmonella. Про це розповідає «Діамеб».

Джерело інфекції та механізм зараження. Джерело небезпечної інфекції — це тварини (як носії, так і хворі) або ж люди. Дуже часто хвороботворні бактерії поширюють птиці, причому переважно водоплавні (лебеді, гуси та качки), а також різні дикі тварини (ведмеді, лисиці та вовки).

Шлях зараження сальмонельозом — через їжу. Найчастіше інфікування відбувається через вживання в їжу заражених мікробами продуктів. Сальмонели можуть потрапити в продукти не тільки безпосередньо від тварин, а й під час транспортування, фасування, продажу та процесу приготування.

Мікроби надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі, вони довго зберігаються і продовжують активно розмножуватися в м'ясних або молочних продуктах. Нерідко сальмонелу можна виявити в м'ясних салатах, м'ясному фарші, яйцях, ковбасах, заливних стравах, а також у фруктах, ягодах і овочах. Часом інфекція може передаватися через воду.

Симптоми

Зазвичай від моменту зараження до появи перших ознак інфекції минає від 12 до 24 годин, але іноді цей період може становити від 6 годин до трьох діб. Часом у людини не з'являється симптомів хвороби, попри те, що в її сечі і випорожненнях можна виявити сальмонел. У цьому випадку лікарі ставлять діагноз «бактеріоносійство» і призначають лікування.

Зазвичай сальмонельоз перебігає в так званій локалізованій формі, тобто у вигляді гастриту або ентериту. У цьому разі виникають наступні ознаки:

Через прискорене випорожнення і ​​щедру блювоту у пацієнта може розвинутися зневоднення, для якого характерні такі ознаки:

Лікування. Госпіталізація хворих на сальмонельоз проводиться за клініко-епідеміологічними показниками. Спочатку пацієнтам роблять промивання шлунка. З метою профілактики та лікування зневоднення хворим вводять різні сольові розчини, вітаміни і глюкозу. У важких випадках лікар може призначити антибактеріальні препарати.

У період хвороби хворим призначається дієта. У їжу рекомендується вживати відварну рибу, зварену на парі рисову кашу, сир, парові котлети.

Також спеціалісти з харчової безпеки розповідають, як уберегтися від сальмонели, якщо мити курятину не можна.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: