Одним із найнебезпечніших інфекційних захворювань вважається сальмонельоз, збудниками якого є мікроби, що належать до роду Salmonella. Про це розповідає «Діамеб».
Джерело інфекції та механізм зараження. Джерело небезпечної інфекції — це тварини (як носії, так і хворі) або ж люди. Дуже часто хвороботворні бактерії поширюють птиці, причому переважно водоплавні (лебеді, гуси та качки), а також різні дикі тварини (ведмеді, лисиці та вовки).
Шлях зараження сальмонельозом — через їжу. Найчастіше інфікування відбувається через вживання в їжу заражених мікробами продуктів. Сальмонели можуть потрапити в продукти не тільки безпосередньо від тварин, а й під час транспортування, фасування, продажу та процесу приготування.
Мікроби надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі, вони довго зберігаються і продовжують активно розмножуватися в м'ясних або молочних продуктах. Нерідко сальмонелу можна виявити в м'ясних салатах, м'ясному фарші, яйцях, ковбасах, заливних стравах, а також у фруктах, ягодах і овочах. Часом інфекція може передаватися через воду.
Симптоми
Зазвичай від моменту зараження до появи перших ознак інфекції минає від 12 до 24 годин, але іноді цей період може становити від 6 годин до трьох діб. Часом у людини не з'являється симптомів хвороби, попри те, що в її сечі і випорожненнях можна виявити сальмонел. У цьому випадку лікарі ставлять діагноз «бактеріоносійство» і призначають лікування.
Зазвичай сальмонельоз перебігає в так званій локалізованій формі, тобто у вигляді гастриту або ентериту. У цьому разі виникають наступні ознаки:
Через прискорене випорожнення і щедру блювоту у пацієнта може розвинутися зневоднення, для якого характерні такі ознаки:
Лікування. Госпіталізація хворих на сальмонельоз проводиться за клініко-епідеміологічними показниками. Спочатку пацієнтам роблять промивання шлунка. З метою профілактики та лікування зневоднення хворим вводять різні сольові розчини, вітаміни і глюкозу. У важких випадках лікар може призначити антибактеріальні препарати.
У період хвороби хворим призначається дієта. У їжу рекомендується вживати відварну рибу, зварену на парі рисову кашу, сир, парові котлети.