Зимовий обріз гарний тим, що в цей час інших робіт немає, і це дозволяє звільнити час навесні для більш термінові роботи. До того ж узимку дерева можна обрізати не поспішаючи і ґрунтовно. Тільки треба стежити, щоб не було холодніше -5° С, оскільки в морозні дні і працювати не так комфортно, і деревина в цей час не ріжеться і не пиляється, а сколюється. В результаті — рани, що погано загоюються, інформує Ukr.Media.
Частіше зимове обрізування проводять ближче до весни або осені. На початку зими краще обрізати яблуні, груші та морозостійкі сорти вишні і сливи.
А південні культури — черешні, абрикоси, персики, айву — обрізають уже ближче до весни.
Обрізуванням займаються в теплі дні, коли немає ризику різкого зниження температури. Напоготові тримають садовий вар — аби він не застигав, його тримають недалеко від печі.
Правильний обріз дозволяє контролювати ріст рослин і зменшує шкодочинність хвороб і комах. Кісточкові культури обрізають у сонячні дні, в сиру погоду їх не чіпають, лише видаляють засохлі гілки, тобто проводять санітарний обріз.
Черговість обрізування така:
1) Видаляють непотрібні гілки, передусім мертві та хворі, а також парость біля основи дерев.
2) Вирізають пагони, що ростуть усередину крони.
3) Вирізують пагони, які перехрещуються і перетирають один одного.
4) Видаляють пагони, які густо ростуть, не більше 1/4 від їх загальної кількості, бо сильніше обрізування провокує зростання вовчків.
5) Однорічні прирости вкорочують на 1/3 — це дозволить підтримувати гарну форму дерева, викликає утворення плодових гілочок.
6) Молоді гілки видаляють лише у тому випадку, коли вони ростуть у середину крони і близько до скелетних гілках.
7) Якщо треба видалити частину великих гілок, то роблять цю процедуру не відразу, а протягом кількох років, видаляючи по 1-2 гілки.
8) Взимку добре видно яйцекладки непарного шовкопряда і молі. Їх треба вирізати разом із гілочками і спалювати. Повністю перемогти цих шкідників так, звичайно, не вийде, але їх чисельність стане набагато меншою.
10) Виявлені пухлини і нарости треба зрізати разом із гілками і спалити.
Переходячи від дерева до дерева, треба знезаражувати інструмент розчином спирту — 2 ст. ложки спирту на склянку води.
Якщо все зробити правильно, рослини позитивно реагують на обріз, стрімко ростуть і рясно плодоносять.
Тільки молоді дерева і чагарники треба обрізати ближче до весни, оскільки у них після обрізування можуть підмерзати спили і зрізи.
Обріз починають із літніх сортів і поступово переходять до осінніх, а потім і до пізньостиглих.
Також ми розповідали про посів розсади квітів та овочів у лютому: що вже можна сіяти й садити.