Догори
Дати відгук

Ризик зараження в літаку «омікроном» втричі вищий, ніж варіантом «дельта» - експерт

Щоб убезпечити себе від коронавірусу, пасажирам слід уникати контакту віч-на-віч

2 хв на прочитання23 Грудня 2021, 18:43
Поділитись:

Поширення нового штаму COVID-19 «омікрон» у два і навіть в три рази підвищило ризик зараження вірусом у літаку. Про це в інтерв'ю Bloomberg повідомив колишній головний лікар авіакомпанії Air New Zealand, медичний радник Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA) Девід Пауелл, пише Forbes.

«Який би не був ризик при штамі «дельта», слід припускати, що ризик зараження коронавірусом у літаку вдвічі-втричі вищий у випадку з «омікроном», як ми вже бачили в інших сферах», – зазначив він.

Бізнес-клас, ймовірно, безпечніший за економ, де розсадка щільніша, зазначив експерт. За словами Пауелла, для того щоб убезпечити себе від коронавірусу, пасажирам слід уникати контакту віч-на-віч і тих поверхонь, до яких часто торкаються. При цьому люди, які сидять поруч один з одним, повинні намагатися не знімати маски одночасно під час їжі.

«Якщо один із [пасажирів] знімає маску, то ця людина може з більшою ймовірністю передати і з ще більшою ймовірністю отримати інфекцію. Але якщо обидва знімуть маски, то без будь-яких бар'єрів, вірус буде вільно передаватися від одного до іншого», – зазначив експерт.

Втім, у кабіні літака коронавірус, за його словами, як і раніше, поширюється повільніше, ніж у громадських місцях з поганою вентиляцією.

«Кабіна – замкнутий простір, але це не герметична коробка, ми нагнітаємо в ній тиск, створюючи величезний потік повітря на одному кінці і встановлюючи випускний клапан на іншому», – пояснив Пауелл.

Гірші справи в аеропортах, де люди частіше стикаються віч-на-віч, а ступінь провітрюваності приблизно в 10 разів менший, ніж у самих літаках, зазначив він.

«Будь-який політ включає і перебування в аеропорту, який трохи гірше контролюється. Це становить ризик. Що із цим зробити? Вакцинація, тестування, носіння масок, дистанціювання», – наголосив експерт.

Нагадаємо, наразі майже вся Україна — в «жовтій» зоні, проте понад 7 тисяч нових випадків зараження.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.