Рятує вранці мільйони: 24 липня – День народження розчинної кави

2 хв на прочитання24 Липня 2025, 08:32
День народження розчинної кави 24 липня: історія напою, що завоював світ

Саме цього дня у 1938 році компанія Nestle презентувала світові продукт, що назавжди змінив кавову культуру.

Хоча перші спроби створити кавовий екстракт, який можна було б швидко розчинити у воді, робилися ще у XIX столітті, саме дата 24 липня 1938 року вважається офіційним "днем народження" сучасної розчинної кави. Цього дня швейцарська компанія Nestle вивела на ринок продукт під назвою Nescafé, розроблений хіміком-технологом Максом Моргенталером. Він удосконалив технологію сублімації, що дозволило зберігати смак та аромат натуральної кави у вигляді сухого порошку.

Цікаво, що поштовхом для створення розчинної кави стала Велика депресія у США. Бразилія, найбільший виробник кави, зіткнулася з величезними надлишками кавових зерен, які не могла продати. Уряд країни звернувся до Nestle з проханням розробити спосіб консервації кави у вигляді "кавових кубиків", які б довго зберігалися і легко готувалися. Робота над цим проєктом тривала сім років.

Справжню світову популярність розчинна кава здобула під час Другої світової війни. Для американських солдатів вона стала незамінним продуктом – легким, компактним та простим у приготуванні в польових умовах. Повернувшись додому, військові привезли з собою і звичку пити розчинну каву, що сприяло її поширенню по всьому світу.

Сьогодні розчинна кава – це величезна індустрія. Існують різні види: порошкова, гранульована та сублімована (freeze-dried), яка вважається найбільш якісною, оскільки краще зберігає смак та аромат. Попри суперечки з поціновувачами заварної кави, розчинний аналог міцно зайняв свою нішу завдяки головним перевагам – швидкості та зручності.

Тож сьогодні, готуючи свою ранкову чашку, згадайте про довгий шлях, який пройшов цей простий напій, перш ніж стати невіддільною частиною нашого життя.

Більше новин читайте на GreenPost.

 
Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: