Догори
Дати відгук

Розвиток аутизму залежить від мікрофлори кишечника: як?

Трансплантація здорової мікрофлори дітям з аутизмом дозволила пом'якшити прояви синдрому

1 хв на прочитання26 Жовтня 2020, 17:32
Поділитись:

Китайські вчені підтвердили зв'язок між аутизмом і мікрофлорою кишечника. Різниця у знижених здібностях до нейтралізації токсинів. Минулого року вчені продемонстрували, що пересадка мікрофлори дітей з аутизмом здоровим мишам привела до того, що гризуни почали демонструвати характерні симптоми. повідомляє Naked science.

Причини і механізми розвитку аутизму залишаються загадкою для вчених. Одна з гіпотез пов'язує такі порушення з діяльністю мікрофлори кишечника.  

У ході нового дослідження вчені спостерігали за 80 добровольцями. Їх розділили на дві групи: тих, хто страждав аутизмом, і контрольну. Дослідники не просто встановили склад мікрофлори добровольців, але також знайшли для кожного пару з подібними метаболічними особливостями. Це дозволило виявити відмінності, які були б непомітні при аналізі груп в цілому.

Вчені виділили п'ять «метаболічних дефіцитів» - шляхів обміну речовин, ослаблених у тих, хто страждає розладами аутистичного спектру. За словами вчених, ці шляхи пов'язані з процесами нейтралізації токсичних речовин, які вимагають участі ферментів, що виробляються клітинами кишкової мікрофлори.

Так, одним з головних патологічних проявів синдрому виявляється дисфункція мітохондрій - численних дрібних клітинних органел, відповідальних за виробництво енергії. Вони служать частою мішенню ліпофільних органічних токсинів, які легко проникають крізь ліпідні мембрани мітохондрій і можуть пошкоджувати їх в різних тканинах і органах.

Нагадаємо, раніше ми писали, про дослідження, що  виявили молекулу, яка необхідна для розвитку пухлини у товстому кишечнику. Поки що мова йшла тільки про лабораторні експерименти, але з них може народитись нова терапія.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost