Догори
Дати відгук

Росія втратила 130 танків та БТР за три тижні штурму Вугледару

При маневруванні їх танки виїжджали на заміновану узбіччя і вибухали.

3 хв на прочитання02 Березня 2023, 08:30
Поділитись:

Невдалий штурм Вугледара в лютому став найбільшою танковою битвою з початку війни в Україні і коштував Росії 130 одиниць танків та іншої важкої техніки, пише New York Times з посиланням на представників української армії та кадри з безпілотників.

Видання зазначає, що до провалу російських військ призвела їхня нездатність вчитися на власних помилках, допущених на початку війни. Так, танки та інша бронетехніка РФ наступали на укріплені українські позиції колонами, потрапляючи в заздалегідь підготовлену засідку.

За словами бійців ЗСУ, вони вивчили маршрути, які використовували російські війська, всіяли поля навколо Вугледару мінами, а ґрунтову дорогу розчистили. Це дозволило заманити супротивника на потрібний шлях, щоб закрити пастку, - розповів лейтенант Владислав Баяк, командир 1-го механізованого батальйону 72-ї бригади ім. Чорних Запорожців.

Після появи колони російських танків її обстрілювали з ПТРК Javelin, ПТУР "Стугна", гаубиць M777, французьких САУ Caesar і навіть ракетних систем HIMARS, які використовуються переважно для атак по стаціонарним цілям. Екіпажі починали панікувати та намагалися розвернутися. При маневруванні їх танки виїжджали на заміновану узбіччя і вибухали, створюючи перешкоди відступу інших. Далі в хід йшла артилерія, яка працювала по військових, що залишали виведені з ладу машини. «Починався хаос і вибухи», — описує Баяк.

На численних відео, як правило, знятих з українських безпілотників, видно як російські танки та інша бронетехніка, що наступають на Вугледар, потрапляють під вогонь ЗСУ ще до того, як встигають їх помітити. У деяких роликах колони виявляються повністю спалені, так і не зробивши жодного пострілу, а екіпажі БМП, що панікують, тиснуть власну піхоту, намагаючись залишити зону обстрілу.

NYT зазначає, що російські командири спрямовують бронетанкові колони вперед через відсутність інших варіантів боротьби з добре укріпленими позиціями України, якою б дорогою не була ця тактика. При цьому війська відчувають брак досвіду, оскільки багато елітних підрозділів було розгромлено в попередніх боях, і втрати заповнювали мобілізованими. Наприклад, нещодавно українські військові взяли у полон медика, якого поставили керувати танком.

Росія втратила таку велику кількість машин для підтримки бронетанкових атак, що їй довелося змінити тактику: з минулого тижня вона почала кидати на штурм тільки піхоту, пише видання.

За даними нідерландського OSINT-проекту Oryx, лише за три дні наступу під Вугледаром та Авдіївкою російські війська втратили щонайменше 103 одиниці військової техніки, у тому числі 36 бойових танків.

Раніше супутниковий знімок із Вугледарського напрямку опублікувала британська розвідка. На ньому видно щонайменше десять знищених броньованих машин, які належали елітній 155 бригаді морської піхоти. Міністр оборони Великобританії Бен Уоллес стверджував, що під час штурму міста російські сили зазнали рекордних втрат — 1000 осіб за два дні.

Наступом керував командувач Східного військового округу Рустам Мурадов, який не взяв до уваги особливості місцевості — відкриті поля, усіяні мінами.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost