Догори
Дати відгук

Росія почала вербувати у Казахстані «добровольців» для війни з Україною

Крім одноразової виплати, потенційним новобранцям обіцяють щонайменше 2 тис. доларів (190 тис. крб.) на місяць як зарплати.

2 хв на прочитання03 Серпня 2023, 16:21
Поділитись:

Користувачі інтернету в Казахстані почали стикатися з рекламою, що пропонує їм вступити до лав російської армії і отримати за цю негайну винагороду у розмірі 5,3 тис. доларів (495 тис. руб.), пише Reuters.

На рекламних оголошеннях зображені прапори Росії та Казахстану, поруч із якими розміщено гасло «Пліч-о-пліч». Як зазначає агентство, вони можуть бути розраховані більш ніж на 3 млн етнічних росіян, які проживають у колишній радянській республіці, але також і на казахів. Крім одноразової виплати, потенційним новобранцям обіцяють щонайменше 2 тис. доларів (190 тис. крб.) на місяць як зарплати, і навіть додаткові пільги, які у повідомленні не позначені.

У кол-центрі оператори не змогли прокоментувати інформацію про розміщення реклами в Казахстані та порадили надіслати питання електронною поштою. У цьому одноразова виплата 495 тис. крб. за відправку на фронт є стандартним для Сахалінської області. Зокрема, її вказано на сайті адміністрації Южно-Сахалінська.

У Казахстані та інших країнах Центральної Азії заборонено найманство. Однак деякі їх жителі раніше вже приєднувалися або до російської армії, або до найманців ПВК «Вагнер». У більшості випадків вербування відбувалося в Росії, де працюють мільйони узбеків, таджиків та киргизів, зазначає Reuters.

У Киргизстані у травні цього року місцевого жителя засудили до 10 років позбавлення волі за участь у війні в Україні. У відповідь на це МЗС Росії заявило, що розгляне прохання про надання цій людині російського громадянства, щоб Москва могла повернути її.

Кремль поставив завдання залучити до військ 400 тис. контрактників до кінця 2023 року, писав Bloomberg з посиланням на джерела. За даними агентства, це має дозволити не проводити нову хвилю мобілізації. Станом на 4 липня з початку року в армію надійшло більше 185 тис. осіб, заявляв заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв.

Відомо, росіяни перетворюють школи Маріуполя на тюрми: школа №65 вже обнесена металевим парканом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023