Хочете чогось дійсно особливого? Спробуйте приготувати традиційні львівські пампушки на Різдво — неймовірно ніжні, пухкі та радісні.
Приготуйте опару: до теплого молока (близько 37-40 °C) додайте столову ложку цукру, подрібнені дріжджі та близько 100 грамів борошна. Перемішайте, залиште на 20 хвилин. Збийте 1 яйце та 3 жовтки в однорідну масу. Розтопіть вершкове масло, просійте борошно (500 г). Акуратно перемішуючи опару, поступово додавайте до неї яйця, цукор та ванільний цукор, вершкове масло та олію, сіль та горілку. Борошно додавайте порційно, по 100 грам, делікатно вимішуючи спочатку ложкою чи вінчиком, потім рукою. Тісто має залишитися всередині ніжним та тягучим, але триматися цілою купою, не розтікаючись по столу. Далі вимішуйте тісто руками на поверхні, змащеній олією, ще 5-10 хвилин. Якщо прилипатиме до рук, руки теж змастіть олією. Тісто покладіть під рушник чи плівку, лишіть підходити на 20-30 хвилин в тепле місце. Коли воно збільшиться в об'ємі вдвічі, притисніть руками та знову накрийте ще на 20-30 хвилин.
Тим часом приготуйте начинку. Це може бути запарений мак з подрібненими родзинками, горіхами та медом. Підійдуть також консервовані вишні (без соку) чи густе варення.
Готове тісто розкачайте на столі, присипаному борошном. Половину площі тіста використайте під начинку: викладайте її купками по одній чайній ложці на відстані 7-10 см одна від одної. Накрийте другою половиною тіста та за допомогою склянки сформуйте пампушки, занурюючи склянку в обидва шари тіста навколо начинки.
В каструлі розігрійте близько літра олії. В киплячу олію обережно помістіть пампушки (по 3-4 штуки за раз) та варіть їх по 1-1,5 хвилини. Достаньте пампушки, викладіть на тарілку та посипте цукровою пудрою.
Більше новин читайте на GreenPost.