Догори
Дати відгук

РФ може добудувати "Північний потік-2" у найближчі тижні

Росіяни намагаються встигнути запустити газопровід до початку дії нових американських санкцій

3 хв на прочитання30 Грудня 2020, 20:20
Поділитись:

РФ активізувала роботу над газопроводом "Північний потік-2", намагаючись добудувати його до того, як США посилять санкції проти цього сумнівного проєкту.

Будівництво російської "труби" протяжністю 1230 кілометрів досягла ключового моменту в понеділок, коли були закінчені роботи над його частиною у водах Німеччини. Далі потрібно ще завершити 157-кілометровий відрізок в акваторії Данії. Повідомляє Bloomberg.

Прогрес у спорудженні газопроводу — це перемога для російського президента Володимира Путіна й компанії "Газпром". Коли "Північний потік-2" буде завершений, він дозволить Москві збільшити поставки газу в Європу й обійти традиційний транспортний коридор через Україну. США і країни Східної Європи стверджують, що нова російська ГТС зробить Німеччину і Євросоюз надто залежними від російського газу.

"Потрібно ще прокласти 120 кілометрів трубопроводу у водах Данії та приблизно 30 кілометрів у німецькій виключній економічній зоні. Ми не можемо повідомити більше деталей про будівництво і будемо повідомляти про майбутні роботи в морі у відповідний час", - повідомив Bloomberg оператор "Північного потоку-2".

Рік тому робота над проектом вартістю 9,5 мільярдів євро була зупинена через санкції США і відновилася лише цього місяця, коли "Газпром" знайшов власний корабель для прокладання труби на дні Балтійського моря. В Управлінні мореплавства Данії повідомили, що судна "Фортуна", "Мурман" і "Балтийский иследователь" зможуть працювати в акваторії країни з 15 січня.

Згідно з вимогами данського дозволу, оператор повинен спочатку подати оновлений графік робіт Енергетичній агенції Данії. У відомстві кажуть, що російська сторона поки нічого такого не зробила. Корабель "Фортуна" здатен прокладати один кілометр трубопроводу щодня. Тому, на думку аналітиків, "Північний потік-2" буде в робочому стані, за оптимістичним сценарієм, не раніше кінця 2021 року.

США намагаються посилити санкції й розширити їхню дію на компанії, які забезпечують технічну сертифікацію і страхування при будівництві "Північного потоку-2". Відповідні законодавчі положення були частиною широкого оборонного законопроєкту, який схвалив Конгрес. Але президент Дональд Трамп наклав на нього своє вето. Пізніше Палата представників голосуванням змогла подолати президентське вето. Якщо Сенат, в якому домінують республіканці, теж це зробить, нові санкції проти "Північного потоку-2" запрацюють у найближчі тижні.

"Якщо Сенат подолає вето Трампа, нові санкції проти "Північного потоку-2" стануть реальністю. Це може стати новим фактором, через який росіянам буде важко ефективно й вчасно відновити роботи в акваторії Данії в січні", - сказав старший аналітик консалтингової компанії Esperis Матеуш Кубяк.

Він пояснив, що нові американські санкції стануть на заваді всім додатковим роботам, пов'язаним з прокладанням трубопроводу включно з геодезичними.  

Раніше ми розповідали, що США знищить новими санкціями російський "Північний поток-2"

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.