Догори
Дати відгук

Рецепти з білими грибами: прості страви, які варто скуштувати

Боровики завдяки своїй універсальності можуть стати на кухні головним інгредієнтом для багатьох страів.

11 хв на прочитання18 Серпня 2023, 18:48
Поділитись:

Через неповторний смак і аромат білі гриби за правом вважаються одним із найцінніших сортів грибів. Боровики не темніють після нарізки і завдяки своїй універсальності можуть стати на кухні головним інгредієнтом для багатьох рецептів, нехай це будуть перші чи другі страви, закуски, бутерброди та багато іншого. «Здорові люди» діляться добіркою простих і смачних страв із білими грибами.

Салат із білими грибами

Інгредієнти:

білі гриби — 40 г;

зелений салат — 100 г;

яйця — 5 шт.;

олія — 150 г;

оцет — 1 ч. л.;

петрушка — 5-6 гілочки;

тархун — 2 гілочки;

зелена цибуля — 2 стеблинки;

сіль;

перець.

Приготування.

Петрушку, тархун і зелену цибулю помити, обсушити і дрібно нарізати (трохи петрушки залишити для прикраси).

Одне яйце збити занурювальним блендером, поступово додаючи олію. Повинна вийти консистенція майонезу. Додати сіль, оцет і покришену зелень, добре перемішати.

Чотири яйця відварити, охолодити, почистити та розділити на 4 частини.

Очистити гриби, порізати на скибочки товщиною близько 0,5 см.

На сковороді розігріти трохи олії, додати сіль і перець, обсмажити гриби по одній хвилині з кожного боку.

Розкласти по тарілках зелений салат, зверху майонез, смажені гриби та часточки яєць.

Збризкати рослинною олією, злегка посолити і прикрасити петрушкою.

Білі гриби в паніруванні з травами

Інгредієнти:

білі гриби — 400 гр

яйця — 2 шт.;

жовтки — 2 шт.;

олія — 270 г;

панірувальні сухарі — ½ склянки;

борошно — ½ склянки;

винний оцет — 2 ст. л.;

лимон — ½ шт.;

петрушка;

чебрець;

майоран;

олія для смаження;

сіль;

перець.

Приготування.

Очистити гриби і пройтися по них вологою ганчіркою чи паперовим рушником, аби видалити залишки забруднень.

Порізати гриби пластинками завтовшки близько 1 см, обваляти кожну в борошні.

Яйця злегка збити в окремій мисці, додати сіль і перець.

Гриби обваляти в яєчній масі і потім у панірувальних сухарях.

Петрушку та чебрець подрібнити.

Злегка нагріти оцет, вилити його в миску, додати яєчні жовтки і збивати електричним віночком хвилину-дві. Потім, повільно вливаючи олію, продовжувати збивати до одержання консистенції майонезу.

Додати сік лимона, дрібку солі та подрібнені трави.

Налити в сковороду з високими бортами олію — стільки, щоб товщина була близько 0,5-0,7 см, сильно розігріти й обсмажувати гриби з обох боків протягом декількох хвилин. Потім дістати і викласти на кухонний паперовий рушник, щоб олія стекла.

Подавати відразу з майонезом і свіжим листям майорану.

Бутерброди з білими грибами

Хрумка закуска, яку можна приготувати навіть із черствого хліба.

Інгредієнти:

білі гриби — 200 г;

білий хліб — 8 скибочок;

часник — 1 зубчик;

петрушка — 1 пучок;

олія;

сіль;

перець.

Приготування.

Гриби протерти вологою серветкою, щоб усунути залишки землі. Потім нарізати невеликими пластинками.

У каструлю налити трохи олії й обсмажити нарізаний на пластинки зубчик часнику. Як тільки часник стане золотистим, його прибрати та викласти гриби. Смажити їх на середньому вогні до легкої золотистості.

Більшу частину петрушки подрібнити, решта стане у пригоді для прикраси. Викласти до грибів, додати сіль і перець. Обсмажувати кілька хвилин, часто помішуючи, щоб вони не прилипли до сковороди.

Хліб нарізати скибочками, викласти на збризкане маслом деко і підсмажити в духовці при середній температурі до золотисто-коричневого кольору з двох сторін.

Щойно хліб буде готовий, викласти зверху на нього приготовлені боровики. Прикрасити гілочками петрушки та подавати.

Суп із перлової крупи та білих грибів

Перлову крупу для супу краще замочити заздалегідь — щонайменше за 2-3 години, можна на ніч.

Інгредієнти:

овочевий бульйон — 2 л;

білі гриби — 200 г;

перлова крупа — 100 г;

шпик — 80 г;

олія — 4 ст. л.;

томатна паста — 1 ст. л.;

морква — 1 шт.;

цибулина — 1 шт.;

часник — 1 зубчик;

лавровий лист — 1 шт.;

сіль;

перець.

Приготування.

Перлову крупу відварити.

Очистити гриби та тонко їх порізати.

Моркву та цибулю почистити та нарізати кубиками.

Шпик нарізати великою соломкою.

У сковороді розігріти олію, злегка обсмажити нарізаний на пластинки часник, потім викласти шпик і підрум'янити його. Половину шпику дістати у тарілку та прибрати убік.

До шпику, що залишився на сковороді, покласти моркву і цибулю. Коли вони підрум'яняться, викласти гриби й обсмажувати 5 хвилин. Потім додати готову перловку, перемішати і залишити на 1-2 хвилини.

Бульйон довести до кипіння, додати томатну пасту та вміст сковороди.

Приправити сіллю та перцем, покласти лавровий лист і варити ще 20 хвилин, поки суп не почне густіти.

Подавати суп із перлової крупи з білими грибами у гарячому вигляді. У кожну тарілку зверху покласти кілька шматочків шпику.

Крем-суп із білих грибів

Інгредієнти:

білі гриби — 350 г;

овочевий бульйон — 500 мл;

картопля — 200 г;

цибуля-порей — 1 стебло;

олія — 2-3 ст. л.;

цільнозерновий хліб — 2-3 шматочки;

петрушка — пучок;

сіль;

перець.

Приготування.

Білі гриби обережно протерти вологою тканиною, щоб видалити залишки землі. Нарізати скибочками.

Цибулю порізати поперек тонкими шматочками.

У каструльці розігріти олію і злегка обсмажити цибулю-порей. Потім додати гриби й обсмажувати 1-2 хвилини.

Картоплю почистити і нарізати дрібними кубиками. Викласти до грибів та залишити ароматизуватися на кілька хвилин.

Бульйон довести до кипіння, залити гриби та перемішати.

Приправити сіллю та перцем і варити близько 20 хвилин.

На сковороді розігріти трохи олії. Скибочки цільнозернового хліба нарізати квадратиками зі стороною 1-1,5 см і висипати на сковороду. Обсмажувати до появи скоринки.

Гриби та картопля подрібнити занурювальним блендером до отримання однорідної маси. Якщо суп занадто густий, можна додати овочевий бульйон або воду.

Розкласти крем-суп із білих грибів по тарілках. У кожну додати кілька крапель олії, обсмажений хліб і дрібно нарубану петрушку. Подавати у гарячому вигляді.

Філе свинини з грибами

Інгредієнти:

свиняча вирізка — 500 г;

білі гриби — 300 г;

вершки — 3 ст. л.;

часник — 1 зубчик;

борошно — 2-3 ст. л.;

петрушка — пучок;

олія

сіль;

перець.

Приготування.

Білі гриби очистити від сміття та землі. Ніжку видалити (можна пустити на фарш), а капелюшок порізати тонкими скибочками.

Свинячу вирізку нарізати на медальйони завтовшки близько 5 см. Приправити сіллю та перцем.

У великій сковороді розігріти дві столові ложки олії, обсмажити часник, нарізаний скибочками, до легкого золотистого кольору.

Частину петрушки дрібно покришити.

Викласти в сковороду боровики і кілька хвилин готувати на середньому вогні. Забрати часник і покласти нарізану петрушку. Продовжувати обсмажувати ще приблизно 5 хвилин — гриби мають стати м'якими.

На другій сковороді з антипригарним покриттям розігріти трохи олії й обсмажити свинину, попередньо обваляну в борошні, по кілька хвилин із кожного боку.

Коли свинина підрум'яниться, перекласти її в сковороду з грибами й обсмажувати на середньому вогні 5-7 хвилин.

Влити до м'яса вершки, перемішати та залишити на кілька хвилин.

Якщо соус занадто загусне, можна додати півсклянки гарячої води і продовжити тушкувати до готовності м'яса.

Свинячу вирізку з грибами прикрасити зверху петрушкою та подавати у гарячому вигляді, наприклад, із картопляним пюре.

Гречка з білими грибами

Інгредієнти:

гречана крупа — 200 г;

курячий бульйон — 400 мл;

цибуля — 1 шт.;

часник — 2 зубчики;

вершки — 50 мл;

вершкове масло — 1 ст. л.;

сіль;

перець;

зелень;

зелений салат — кілька листочків.

Приготування.

Гречку відварити в курячому бульйоні.

Білі гриби почистити та нарізати тонкими пластинками.

Цибулю та часник нарізати кубиками й обсмажити на вершковому маслі до золотистості.

Додати до цибульної маси гриби, прогріти кілька хвилин на слабкому вогні, потім влити вершки. Тримати на сковороді близько 5 хвилин, щоб частина рідина випарувалася.

Зелень помити і дрібно порубати.

Розкласти гречку по тарілках і залити підливою із вершків і білих грибів, прикрасити зеленню та листочками зеленого салату.

Картопля з білими грибами на сковороді

Інгредієнти:

картопля — 800 г;

гриби — 500 г;

часник — 2 зубчики;

петрушка — пучок;

олія;

сіль;

перець.

Приготування.

Картоплю почистити і нарізати часточками, викласти в миску з водою і льодом.

Гриби промокнути вологою тканиною, щоб видалити залишки землі, і нарізати скибочками завтовшки близько 0,5 см.

Розігріти на сковороді кілька ложок олії. Викласти нарізаний скибочками зубчик часнику і залишити, щоб зарум'янився.

Картоплю дістати з води й обсушити.

Часник прибрати та викласти в сковороду картоплю. Смажити 10-15 хвилин.

В окремій сковороді розігріти 2-3 ложки олії й обсмажити боровики з зубчиком часнику, що залишився. Коли зарум'яниться, часник прибрати.

Викласти гриби у сковороду з картоплею, посолити. Обсмажувати приблизно 5-10 хвилин, часто помішуючи. І картопля, і гриби мають бути готовими.

Після цього зняти з плити, посипати перцем і дрібно покришеною петрушкою.

Якщо використовується раніше приготовлена чи відварена картопля, що залишилася від інших страв, її викласти у форму для запікання разом із грибами, посипати панірувальними сухарями і поставити в розігріту до 200 °С духовку на півгодини.

Розкласти картоплю з білими грибами по тарілках і подавати у гарячому вигляді.

Фрикадельки з білими грибами

Інгредієнти:

яловичий фарш — 500 г;

білі гриби — 300 г;

хліб — 3 шматочки;

молоко — ½ склянки;

яйця — 2 шт.;

біле вино — 1 склянка;

вода чи овочевий бульйон — ½ склянки;

пармезан — 50 г;

панірувальні сухарі;

петрушка;

часник;

сіль;

олія.

Приготування.

У сковороді розігріти кілька ложок олії й обсмажити нарізаний скибочками зубчик часнику.

Білі гриби почистити та нарізати дрібними шматочками.

Коли часник зарум'яниться, видалити його й у сковороду викласти гриби. Обсмажувати близько 10 хвилин. Додати дрібно нарізану петрушку, перемішати і залишити тушкувати на невеликому вогні.

Хліб подрібнити, змішати з фаршем, молоком, яйцями, пармезаном і сіллю. Наприкінці додати підтушковані білі гриби. Якщо тісто для фрикадельок вийшло занадто м'яке, покласти трохи панірувальних сухарів.

Перемішати та сформувати фрикадельки. Потім обваляти їх у борошні.

Розігріти в сковороді трохи олії та викласти фрикадельки. Обсмажити з усіх боків до рум'яної скоринки, потім влити вино й овочевий бульйон.

Залишити на кілька хвилин, потім закрити кришкою і гасити на середньому вогні близько півгодини. Ближче до кінця приготування зняти кришку, щоб зайва рідина випарувалася.

Подавати фрикадельки з білих грибів із гарніром з картоплі, круп або салатом.

Підливка із білих грибів

Підливку з білих грибів можна подавати до макаронів, картоплі чи їсти з обсмаженим багетом.

Інгредієнти:

білі гриби — 300 г;

вершки 30 % — 300 г;

вода — 250 г;

вершкове масло — 200 г;

цибуля — 1 шт.;

петрушка чи кріп — 1 пучок;

часник — 1 зубчик;

сіль — 1 ч. л.;

чорний перець —  ¼ ч. л.

Приготування.

Гриби та цибулю почистити і нарізати дрібними кубиками приблизно в 1 см.

На сковороді розігріти вершкове масло, викласти придавлений зубчик часнику і цибулю. Обсмажувати кілька хвилин, потім часник прибрати та додати гриби. Смажити, доки вони не стануть ніжно-коричневого кольору.

Влити вершки, воду, посолити та поперчити. Накрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні 10 хвилин.

Подрібнити грибну підливу блендером до однорідного стану чи залишити зі шматочками.

Зелень дрібно нарубати і викласти в підливу, перемішати.

Також ми писали про суп із грибами та плавленим сиром — смакоту, яка готується просто і швидко.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Сад город ЕНЦИКЛОПЕДІЯ від А до Я»
Гармонія осені: поєднання пеннісетуму «Рубрум» і пурпурової хризантеми у кашпо (ФОТО)
2 хв на прочитання17 хвилин тому
Всесвітній день еволюції
World Evolution Day- 24 листопада - Всесвітній день еволюції
1 хв на прочитання2 години тому
Тепер активісти все ж таки стали гучними — після двох тижнів дотримання вимоги Азербайджану протестувати мовчки. Фото: Мурад Сезер/Reuters
Великий розкол: група найменш розвинених країн світу перервала переговори на Конференції ООН зі зміни клімату
6 хв на прочитання4 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Чому чоловіки залюбки дивляться порно, але засуджують порноакторок? Ось що розповідає експертка
9 хв на прочитанняВчора
Чому іноді ми почуваємося комфортніше в темряві, ніж при світлі? Науковці  готові відповісти
3 хв на прочитанняВчора
Зміни у маршрутах "швидкої": Ляшко розповів про нові рішення
1 хв на прочитанняВчора
Ліквідація МСЕК та статус інвалідності: чи доведеться його підтверджувати?
3 хв на прочитанняВчора
Запорізька АЕС: подачу живлення на станцію відновлено
1 хв на прочитанняВчора