Рахуйте родимки, радить онколог

1 хв на прочитання02 Серпня 2024, 07:32
Фото ілюстративне

Але робити це самотужки досить непросто.

Колись було повір'я, що той, хто рахує родимки, відганяє від себе удачу й закликає нещастя. Проте хірург-онколог, мамолог, УЗД-діагност Ольга Нікіфорова запевняє, що насправді все з точністю до навпаки: ведення обліку родимок може навіть урятувати життя.

«Ті люди, у яких велика кількість новоутворень на шкірі, зокрема родимок, мають підвищений ризик розвитку меланоми. Рахуємо ми взагалі всі родимки. І оскільки пацієнт не завжди може візуально відрізнити кератому, гемангіому, папілому від родимки, я орієнтую на цифру не 50, а 100», — говорить онколог.

Також вона наголошує, що важливо знати, де родимки розташовані і який вони мають вигляд — фіксувати всі їхні зміни та появу нових. Робити це самотужки досить непросто — адже родимок може бути багато, і якісь із них розташовані у важкодоступних місцях, наприклад, під волоссям. Тому лікар рекомендує просто прихоити раз на рік на огляд до дерматолога, щоб той робив паспорт шкіри — це метод фотофіксації всіх новоутворень, насамперед меланоцитарного порядку.

«Під час складання паспорта шкіри використовують і фотографії шкірних покривів, і дерматоскопічні зображення конкретних ділянок кожен елемент отримує власний порядковий номер. І під час подальших досліджень ми можемо відстежити динаміку змін тих чи інших новоутворень на шкірі», — говорить Ольга Нікіфорова.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: