Догори
Дати відгук

Причини сильного потовиділення у дітей

Спеціальне лікування не потрібне, якщо потіння спровокували наступні фактори

4 хв на прочитання11 Липня 2022, 21:02
Поділитись:

Ви одягли дитину в піжму, а вона ще не встигнувши заснути спітніла? У чому причина сильного потовиділення у дітей? Чи свідчить це про проблеми зі здоров'ям у вашого чада? І як з цим боротись? Про це говоримо далі.

Якщо малюкові всього кілька місяців, процес потовиділення ще не налагоджений, адже повне його формування закінчується в п’ятирічному віці. Причин надмірного потіння (гіпергідрозу) малюка дуже багато, але всі вони, як пише ditey поділяються на 2 групи:

Безпечні причини дитячого гіпергідрозу

Гіпергідроз у дітей – це захисна реакція дитячого організму. Якби на шкірі не виступали крапельки поту, ймовірність перегріву мозку при підвищенні температури тіла під час сну, годування або рухової активності була б дуже високою. Отже, найчастіше, коли батьки замислюються, чому дитина сильно потіє, причина криється в тому, що таким чином дитячий організм захищає себе від перегріву.

Підвищена пітливість малюка не повинна турбувати батьків. Спеціальне лікування не потрібне, якщо потіння спровокували наступні фактори:

Неправильний температурний режим. Батьки повинні пам’ятати важливий принцип - після 6-ти місяців на дитині має бути стільки ж шарів одягу, як і на дорослому. У такому віці дитячий організм вже повністю адаптується до температури в приміщенні і сприймає її, як і організм дорослого. Підвищена пітливість у дітей 1-2 місяців часто виникає через банальний перегрів. До того ж, при перегріванні малюк швидше простудиться, ніж загартується.

Неякісний одяг. Дуже важливо купувати дітям одяг з натуральних матеріалів. Якщо в дощову погоду потрібно надіти гумові чобітки, то можна вставити в взуття устілки з «дихаючого» матеріалу.

Дуже багато руху. Діти, яким не виповнилося трьох років, сильно пітніють навіть після незначного навантаження. Не варто без консультації лікаря пропонувати дитині заспокійливі препарати, адже гіперактивні чада - не рідкість в сучасному світі. Допомагають заснути читання і спокійні ігри.

Правильний режим дня дуже важливий для малюка. Діти в 1-2 роки дуже швидко втомлюються при недосипанні, нерегулярних прийомах їжі і надмірної рухової активності. Порушується стабільність роботи органів, що призводить до дратівливості і підвищеного потовиділення.

Надмірне виділення поту у дітей старше 5-ти років може свідчити про перевтому і недосипання.

Зміна гормональної рівноваги при статевому дозріванні.

Генетична схильність. Якщо у одного з батьків зазначається підвищене потовиділення, то, можливо, до дитини ця особливість перейде у спадок.

У міру дорослішання малюка, коли нервова система вже дозріє, гіпергідроз проходить, якщо, звичайно, його не провокують якісь небезпечні фактори.

Коли надмірне потіння небезпечне

Якщо дитина потіє, то, можливо, дитячий організм сигналізує про хворобу або стан, близький до нього, при якому необхідно спеціальне лікування:

Інфекція в початковій стадії, коли ще немає підвищення температури і катаральних явищ. Малюк іноді потіє під час хвороби або вже після неї. Так дитячий організм намагається відновитися і очиститися від токсинів, які привнесли віруси.

Нестача цінних компонентів. Надмірне вживання солодкої продукції. У дитячому раціоні потрібно поступово замінити солодощі корисними фруктами. При недостатньому надходженні вітаміну Д може розвиватися рахіт. Якщо малюкові ще тільки 1-2 роки, а в нічний час у нього дуже сильно потіє голова, потрібно звернутися до лікаря. Старшим дітям дана хвороба не загрожує, але недолік кальцію також може призвести до гіпергідрозу.

Тривалий прийом медикаментів, побічна дія у яких надмірна пітливість у дітей. Потрібно уважно читати інструкцію до лікарського засобу, щоб це дізнатися.

Серцево-судинні порушення, не виявлені відразу після народження. Холодний піт - небезпечна ознака, що свідчить про можливі проблеми в роботі серця.

Зайва вага. У великих малюків в 2-3 роки виділяється більше поту, в порівнянні з їх худенькими однолітками. Тут необхідне дієтичне меню, складене з урахуванням рекомендацій лікаря.

Пітливість у дитини може свідчити про розвиток такої хвороби, як лімфатичний діатез або сигналізувати про ендокринні порушення в організмі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.