Догори
Дати відгук

Протизаплідні таблетки для чоловіків, що відомо

Перспективні дослідження спіткнулися на одному нюансі

4 хв на прочитання24 Липня 2022, 18:50
Поділитись:

Протизаплідні таблетки The pill for men/NHS inform для чоловіків – це повний аналог оральних контрацептивів (ОК) для жінок. Діють вони за таким принципом: випив таблетку і займайся сексом відносно спокійно. Приймати такі препарати потрібно щодня чи кілька годин до передбачуваного статевого акту.

Від інфекцій, що передаються статевим шляхом, оральні контрацептиви, звісно, ​​не захистять. Але ризик не заплановано стати батьком значно знизять.

Важливе зауваження: теоретично. Практика ж така, що сьогодні протизаплідні таблетки для чоловіків купити не можна. Хоча вони існують щонайменше кілька десятиліть, пише "Лайфхакер".

Чому протизаплідні таблетки для чоловіків ще не продаються

Жіночі оральні контрацептиви було створено у 60-х роках минулого століття. Чоловічі - приблизно на 10 років раніше. Bloyberg Businessweek. Здавалося б, препарати для чоловіків мали першими завоювати ринок. Але цього не сталося – з кількох причин.

Першу в історії чоловіку протизаплідну пігулку синтезувала американська фармацевтична компанія Sterling Drug Inc. У 1950-х її експерти виділили з'єднання під назвою WIN 18446. Експерименти на щурах показали, що тварини, які отримали цю хімічну речовину, ставали тимчасово безплідними. Після прийому засобу у спермі стрімко зменшувалася кількість живих сперматозоїдів. Але вже за кілька діб еякулят відновлював свої характеристики.

Натхненні щурячим досвідом дослідники переключилися на людей - в'язнів однієї з в'язниць штату Орегон. І цей експеримент також показав приголомшливі результати. Через 12 тижнів щоденного прийому таблеток кількість сперматозоїдів у насінній рідині учасників різко впала. Продовживши щодня приймати контрацептив, ці чоловіки могли б займатися сексом, що не здатний призвести до вагітності. Якщо ж пігулки скасовували, фертильність повністю відновлювалася.

Перспективні дослідження спіткнулися на одному нюансі: WIN 18446 виявився несумісним із алкоголем. Нудота, блювота, прискорене серцебиття, пітливість - ось на що скаржилися учасники цього і подальшого експериментів, що випивали.

З таким недоліком потенційні споживачі не побажали миритися. До того ж на ринку з'явилися жіночі оральні контрацептиви і чоловіки зітхнули спокійно, переклавши тягар побічних ефектів на подруг.

Навіщо потрібні протизаплідні пігулки для чоловіків

Важливу роль у тому, що фармкомпанії та державні організації знову зацікавилися чоловічими ОК, відіграла не лише успішна боротьба жінок за свої права, а й соціальні спостереження.

Навіть у США майже кожна друга вагітність (а це приблизно три мільйони з щорічних шести) є незапланованою John Amory. How a male contraceptive pill could work / TEDMED Talk.

Причини тут прості. Винятково жіноча контрацепція не така ефективна, як хотілося б. А тямущої чоловічої просто не існує.

По суті, чоловікам доступні лише чотири "The pill" for guys: Male birth control option passes safety tests / Southwestern Medical Center / The University of Texas варіанти запобігання:

Утримання. Для молодого здорового чоловіка воно практично неможливе.

Перерваний статевий акт (ППА). Неефективний метод: кожна п'ятаWithdrawal method (coitus interruptus) / Mayo Clinic пара, що практикує ППА, протягом року стикається з вагітністю.

Презервативи. Також не є надійними на 100% і можуть порватися.

Вазектомія. Це досить категоричне рішення: часто процедура необоротна.

Чоловічі протизаплідні таблетки могли б розширити цей список та зменшити кількість небажаних вагітностей. А це пішло б на благо суспільству загалом.

Які є протизаплідні таблетки для чоловіків і як вони працюють

На сьогодні існує лише два оральні контрацептиви для чоловіків, які успішно пройшли першу фазу клінічних випробувань. Робоча назва першого – DMAUA. Thirumalai, J. Ceponis, et al. Ефекти 28 днів з орального диметандролону undecanoate в медичному стані: A prototype male pill / Диплом клініки та диетандролону ундеканоат. ДругийSecond potential male birth control pill passes human safety tests / EurekAlert! - 11-бета-MNTDC (11-бета-метил-19-нортестостерон-17-бета-додецилкарбонат). Обидва препарати розробляються паралельно, і навіть перша фаза їх клінічних досліджень завершилася майже одночасно — у лютому-березні 2019 року.

Враховуючи все це, дослідники припускають, що оральні контрацептиви для чоловіків будуть доступні років через 10. А до того часу доведеться довіряти лише відомим методам - тим же презервативам або вазектомії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитанняВчора
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитанняВчора
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитанняВчора
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитанняВчора
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost