Просування забруднення по течії зупинено: Міндовкілля про ситуацію на річках Сейм та Десна

1 хв на прочитання09 Вересня 2024, 19:24
Ситуація на річках Сейм та Десна

Перевищень за вмістом пестицидів і важких металів не фіксується.

Забруднення річки Десна зафіксовано в районі зруйнованого мосту в Чернігові. Воно просунулося до Количівки (180 км), однак інтенсивний запах та випадки мору риби тут нечисленні. Розглядається можливість встановлення аераторів для насичення води киснем.

Фахівці Держводагентства та Держекоінспекції цілодобово аналізують дані та розробляють заходи. Таку інформацію сьогодні оприлюднили у Міндовкілля. 

Зокрема, у пресрелізі йдеться, що проведені раніше заходи дали змогу зупинити просуванню забруднення вниз по течії. «Але наразі цього ще недостатньо, щоб зупинити мор риби у місці концентрації забруднення», - йдеться у повідомленні. 

Причини забруднення пов'язані з природними особливостями річки. Міндовкілля наразі співпрацює з «Київводоканалом» для розробки плану на випадок погіршення якості води, однак зауважують, що станом на сьогодні такі ризики відсутні. 

З річки Сейм забруднення потрапило в Десну 27 серпня, розбавляючись і фрагментуючись. Швидкість його руху становила 10-35 км на добу. В Чернігові та навколишніх селах спостерігається мор риби. Загалом, уже  зібрано близько 17,5 тонн загиблої риби. 

У Чернігові та селі Максим зафіксовано незначне зниження рівня кисню (6-7,76 мгО2/дм³). 

За результата ми лабораторних досліджень виявлено підвищений вміст азоту, заліза, марганцю та дефіцит кисню.

Однак перевищень за вмістом пестицидів і важких металів не фіксується.На дні річки спостерігається осад чорного кольору.

У міністерстві закликають довіряти лише перевіреній інформації та обіцяють інформувати про ситуацію на річках Сейм та Десна.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: