Догори
Дати відгук

Прорив у вакцинації проти кору захищає людей із ослабленим імунітетом від невакцинованих

Дослідники знайшли новий спосіб боротьби з одним із найбільш заразних вірусів.

3 хв на прочитання02 Липня 2024, 13:11
Прорив у вакцинації проти кору Захист від невакцинованих Прорив у вакцинації проти кору Захист від невакцинованих
Поділитись:

Дослідники знайшли новий спосіб боротьби з одним із найбільш заразних вірусів, пропонуючи захист для тих, хто наражається на найбільший ризик.

Кір повернувся у великому масштабі. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), станом на 27 червня 2024 року було зареєстровано 159 випадків кору у 23 штатах Америки. З цих випадків 84% були зареєстровані серед невакцинованих людей або людей, статус вакцинації яких був «невідомий»; 11% отримали одну дозу вакцини, а 5% випадків – дві. Майже половину (46%) випадків було зареєстровано серед дітей віком до п'яти років.

Єдина причина, через яку кількість випадків кору зростає, полягає в тому, що рівень вакцинації знижується, що ставить під загрозу колективний імунітет. Хоча це можна частково пояснити порушеннями, викликаними пандемією COVID-19, реальність така, що пандемія лише посилила спад, який вже спостерігався через рух проти вакцинації.

Тепер група дослідників під керівництвом Колумбійського університету та Інституту імунології Ла-Хойї знайшла новий спосіб боротьби з глобальним спалахом кору. Їх метод не заснований на використанні живого вірусу і може захистити тих, хто особливо схильний до ризику зараження цією хворобою та її передачі. В ході свого дослідження вчені вивчали способи лікування часто фатального ускладнення кору - енцефаліту або запалення мозку. Вони помітили, що цей стан характеризувався формами вірусу кору, що мутували, зі зміненими білками злиття. Використовуючи кріоелектронну мікроскопію (Кріо-ЕМ), дослідники отримали серію знімків свого антитіла, що взаємодіє з вірусом.

В даний час дослідники перевіряють ефективність та безпеку нового набору стабілізованих білків злиття кору як субодиничну вакцину для людей з ослабленим імунітетом і людей, які були вакциновані, але імунітет яких ослаб.

CDC повідомляє, що якщо одна людина має кір, до дев'яти з десяти людей поблизу заразиться, якщо вони не захищені. Найкращий захист – це вакцина проти кору, епідемічного паротиту та краснухи (MMR), яка забезпечує тривалий захист. Одна доза вакцини приблизно на 93% ефективна для запобігання кору; дві дози ефективні приблизно 97%.

Кір – це не невинний висип і лихоманка, які проходять через кілька днів; вона може викликати серйозні та небезпечні для життя ускладнення, включаючи сліпоту, пневмонію та запалення мозку. Невакциновані маленькі діти, вагітні жінки і люди з ослабленою імунною системою особливо ризикують. Людям з ослабленим імунітетом не можна приймати поточну вакцину, яка містить живу, ослаблену версію вірусу кору, тому що вони можуть заразитися кіром. Ослаблений імунітет збільшує ризик зараження кіром, але вони не можуть прийняти вакцину через ослаблену імунну систему.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я