Догори
Дати відгук

Продукти, які підвищують гемоглобін в крові в найкоротший термін

Гемоглобін — це білок, який міститься в еритроцитах

5 хв на прочитання09 Січня 2023, 17:00
Поділитись:

Коли потрібно терміново покращувати рівень гемоглобіну.

Всі ми знаємо, що від рівня гемоглобіну в крові залежить наше самопочуття, активність і працездатність. Але буває так, що показник падає — і тоді потрібно терміново виправляти ситуацію. Які продукти допоможуть дотримуватися балансу, розповіли лікарі, інформує Ukr.Media.

Що таке гемоглобін

Нагадаємо, що гемоглобін — це білок, який міститься в еритроцитах і відповідає за транспортування кисню через кров. Для жінок нормальний рівень гемоглобіну варіюється в межах 120-140 г/л, для чоловіків — 131-173 г/л, для підлітків до 18 років — 112-153 г/л. Якщо рівень гемоглобіну знижується, тканини страждають від дефіциту кисню, що може викликати прискорене серцебиття, зниження апетиту, слабкість і запаморочення, мігрені, задишку і випадання волосся.

Рівень гемоглобіну в крові можливо регулювати за допомогою правильної дієти, що включає або, навпаки, виключає продукти, які мають велику кількість заліза в своєму складі.

Халва

Як це не дивно, але саме ці ласощі містять в своєму складі величезну кількість заліза, що впливає на рівень гемоглобіну. Наприклад, тахінна (кунжутна) халва містить 50 міліграмів на 100 грамів продукту, а соняшникова — 33 міліграма.

Перші ласощі готують з перемелених зерен кунжуту, які самі по собі відмінне джерело не тільки заліза, але і вітаміну Е, В, фосфору, цинку і кальцію. Соняшникова халва хоч і програє тахінній за вмістом заліза, але теж містить його дуже багато в порівнянні з іншими продуктами.

М'ясо та субпродукти

Ці продукти дуже важливі для ослабленого організму і відновлення рівня гемоглобіну. По-перше, білки тваринного походження допомагають клітинам крові відновитися і прийти в норму. По-друге, залізо, що міститься в тваринній їжі, засвоюється людським організмом не менше ніж на 20%. У рослинної їжі цей показник менший приблизно в 4 рази.

Яловичина, кролик, телятина, печінка, язик — ці продукти повинні стати регулярними на вашому столі як під час дієти, що підвищує гемоглобін, так і в щоденному меню. У свинячій печінці міститься близько 20 міліграмів заліза на 100 грамів продукту, в яловичому язику — 5 міліграмів на 100 грамів. Бажано вибирати парне м'ясо і готувати його, не дуже засмажуючи, щоб воно виходило середнього або легкого прожарювання. Для підтримання нормального рівня гемоглобіну досить 50 грамів м'яса або субпродуктів в день, а для його підвищення — не менше 100 грамів в день.

Сушені гриби

Вживаючи регулярно суп з сушених грибів, ви, швидше за все, не зіткнетеся з проблемою зниження рівня гемоглобіну. Гриби — це прекрасний засіб підтримки його рівня в крові завдяки високому вмісту заліза, якого в них міститься не менше 30 міліграмів на 100 грамів продукту. Всього 50 грамів сушених грибів у вашому щоденному меню допоможуть системі кровотворення прийти в норму.

Морепродукти

Молюски, креветки, гребінці, кальмари, ікра — це важлива складова повноцінного раціону, в тому числі і для підтримання нормального рівня гемоглобіну в крові. Молюски, наприклад, містять близько 30 міліграмів заліза на 100 грамів продукту. Тому регулярне вживання будь-яких морепродуктів таке важливе для повноцінного харчування і гарного самопочуття.

Пшеничні висівки

Цей корисний і модний останнім часом суперфуд виручить і при поганих аналізах крові. Пшеничні висівки містять не менше 15 міліграмів заліза на 100 грамів продукту, а також вітаміни групи В, які беруть участь в синтезі гемоглобіну.

Правда, висівками не варто захоплюватися, це може призвести до розладів шлунка і проблем з травною системою. Бажано не їсти в день більше 30 грам цього продукту. Але в якості екстреної допомоги при зниженому гемоглобіні про пшеничні висівки забувати не варто. Всього 1 столова ложка пшеничних висівок в день сприяє поліпшенню показників крові.

Морська капуста

Ще один суперфуд, який просто зобов'язаний бути у вашому постійному раціоні. У 100 грамах ламінарії міститься близько 12 міліграмів заліза, яке добре всмоктується людським організмом. Всього 2-3 чайних ложки морської капусти в день не тільки будуть тримати в нормі гемоглобін, але і в цілому благотворно позначаться на всіх функціях організму.

Буряк

Якщо протягом місяця вживати в день не менше 30 грамів бурякового соку або близько 100 грамів вареного буряка, то це відчутно підвищить рівень гемоглобіну. Залізо, рослинний білок, амінокислоти і вітаміни, що містяться в буряках, налагодять процес кровотворення і нормалізують склад крові.

Щоб буряковий сік краще засвоювався організмом, його не можна пити відразу після приготування, краще потримати його в холодильнику не менше 40 хвилин. Бажано також не пити буряковий сік в чистому вигляді, можна розводити його яблучним, морквяним або апельсиновим соком. Це тільки додасть користі напою.

Гранат

Напевно, про користь цього фрукта для крові знають всі. Регулярне його вживання здатне тримати рівень гемоглобіну в нормі, а при його низьких показниках лікарі в першу чергу рекомендують саме сік з граната. Бажано не купувати сік в магазині, а робити його самостійно вдома і пити в свіжому вигляді. Правда, гранатом не варто захоплюватися при серйозних проблемах зі шлунком. В цьому випадку краще пити не концентрований сік, а розбавляти його кип'яченою водою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.