Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Повільне прогризання»: аналітики фіксують просування техніки ЗСУ за «лінією Суровікіна» — ось що це говорить про наступ

«Повільне прогризання»: аналітики фіксують просування техніки ЗСУ за «лінією Суровікіна» — ось що це говорить про наступ

Армія України вже окреслила присутність у Вербовому Запорізькій області.

4 хв на прочитання25 Вересня 2023, 22:42
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Напрямок від Оріхова на Токмак у Запорізькій області був для ЗСУ одним із головних із перших днів літнього контрнаступу. Наприкінці серпня з'явилися перші повідомлення про прорив основної російської лінії оборони — так званої «лінії Суровікіна» — в районі сіл Роботине та Вербове. За тиждень до цього українські військові оголосили про визволення Роботиного.

Про це розповідають «Важливі історії».

Минулого тижня західні ЗМІ та аналітики написали, що ЗСУ розширили плацдарм за лінією оборони та перекинули туди бронетехніку. У районі прориву продовжуються важкі бої, українці зазнають серйозних втрат, але, якщо їм вдасться закріпитися, вони матимуть можливість відправити туди більше техніки та вдарити по менш укріплених російських рубежах оборони, писав Wall Street Journal.

Прорвана ЗСУ лінія оборона — не остання на цій ділянці, наголошує американський Інститут вивчення війни (ISW). Зокрема, на південь є протитанкові рови. При цьому у росіян на цій ділянці може не вистачити резервів, аби чинити противнику також завзятий опір. Імовірно, маючи досить живої сили та техніки, українці зможуть просуватися швидше, ніж раніше. Аналітики відзначають просування ЗСУ до Новопрокопування на південь від Роботино. БМП України також зафіксували на західній околиці села Вербове.

Прорив у районі Роботино в інтерв'ю CNN підтвердив командувач угрупуванням військ ЗСУ «Таврія» Олександр Тарнавський. Він очікує на «великий прорив» після взяття українцями Токмака — важливого транспортного вузла, розташованого приблизно за 20 км від нинішньої лінії фронту.

Проте військові експерти вважають, що говорити про справжній прорив, як і про взяття Токмака, поки що зарано.

«Прориву поки що немає, на ділянці Новопрокопівка — Вербове продовжується повільне прогризання. Токмак є метою-мінімумом на мелітопольському напрямку, мета-максимум — Мелітополь. Чи зможуть ЗСУ просунутися до Токмака до початку осіннього бездоріжжя — це і є питання, яке зараз вирішується і яке визначить, чи досягнув літній наступ ЗСУ хоча б часткового успіху», — каже ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман.

«Те, що зараз називають проривом, як такий прорив не є. Тому що російський фронт зберігає цілісність. Важливі не лінії укріплень власними силами, а стійкість підрозділів на фронті. Російська армія їх зберігає. Окопи нові вони за два-три дні викопають», — погоджується військовий аналітик Ян Матвєєв.

За словами Матвєєва, говорити про взяття Токмака в найближчий місяць немає сенсу — можливо, ЗСУ встигнуть звільнити Вербове та Новопрокопівку.

Про те, що ЗСУ нібито вже увійшли до Вербового і контролюють половину села, повідомляв провоєнний Телеграм-канал «ВДВ за Теплинського». За даними того ж Z-блогера, ЗСУ перерізали дорогу між Вербовим і Новопрокопівкою та концентрують сили за другою лінією оборони РФ.

«Загалом ситуація складається на користь України, але це не означає, що найближчим часом на нас чекають якісь могутні танкові прориви. Хоча ЗСУ вміють дивувати, і цілком можливо, що виснаження російських сил (а воно важливіше за прориви будь-яких ліній оборони) перейде в якість і вони не зможуть стримувати український натиск», — розмірковує військовий експерт Кирило Михайлов.

Про виснаження росіян на цій ділянці говорить перекидання туди 7-ї та 76-ї десантних дивізій, які працюють «пожежними» і діють там, де все дуже погано, додає він.

«Росіяни досі здатні вести організовану оборону. Їхня лінія «згинається», але не ламається. Виступ у районі Роботиного — Вербового, звісно, створює їм проблеми, але, здається, вони мають достатньо резервів, аби не допустити виходу ситуації з-під контролю», — пише фінський військовий історик та аналітик Еміль Кастехельмі.

ISW тим часом пише з посиланням на джерела в Кремлі, що Володимир Путін нібито наказав міністру оборони Сергію Шойгу зупинити наступ ЗСУ до початку жовтня, перехопити ініціативу та розпочати свій контрнаступ зі штурмом хоча б одного великого міста. Як вважають фахівці, цим можуть пояснюватися накази на безглузді атаки у російській армії — так командування ЗС РФ сподівається зірвати наступальні дії ЗСУ, незважаючи на можливу шкоду власному військовому потенціалу. З тієї ж причини Шойгу може спробувати зняти з посади замкомандувача угрупуванням ЗС РФ в Україні та командувача ВДВ генерала Михайла Теплинського.

Тимчасом у Росії готуються до введення воєнного стану.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023