Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Порушення директив ЄС, вимушене переселення та екологічні ризики: будівництво гідроелектростанції Турну-Мегуреле

Порушення директив ЄС, вимушене переселення та екологічні ризики: будівництво гідроелектростанції Турну-Мегуреле

Гідроелектростанцію Турну-Мегуреле – Нікополь (Румунія — Болгарія) на Нижньому Дунаї внесли до списку пріоритетних інвестицій ЄС попри серйозні занепокоєння через соціальні, економічні та екологічні причини.

5 хв на прочитання2 години тому
Фото: Raed Krishan_Garla Mare Фото: Raed Krishan_Garla Mare
Поділитись:

Європейська Комісія внесла до списку пріоритетних інфраструктурних інвестицій багаторічний гідроенергетичний проєкт на Дунаї, який загрожує громадам, економіці та важливим екосистемам, а також порушує директиви ЄС. Будівництво гідротехнічного комплексу Турну-Мегуреле – Нікополь може призвести до значних витрат коштів європейських платників податків. Воно нівелює результати інших проєктів ЄС зі збереження природи, а також поставить під загрозу виживання осетрових видів риб, що вже перебувають на межі зникнення.

WWF, CEE Bankwatch Network та 36 екологічних організацій закликають європейських посадовців вилучити цей економічно необґрунтований проєкт із пріоритетного списку інвестицій ЄС.

Запланований гідроенергетичний проєкт в Румунії та Болгарії загрожує затопленням величезних територій, що призведе до вимушеного переселення тисяч людей з понад сотні міст і сіл уздовж 280-кілометрової ділянки Нижнього Дунаю. Резервуар греблі спричинить масштабне затоплення сільськогосподарських угідь, будинків і рибних ставків, що негативно вплине на місцеві громади. Проєкт також передбачає переміщення портової інфраструктури. Він несе значні економічні ризики, а також становитиме загрозу для АЕС у Козлодуї, Болгарія.

“Проєкт, розроблений понад сорок років тому, досі не знайшов інвесторів через величезні витрати, які не виправдовують відносно низькі енергетичні вигоди, а також через серйозний екологічний вплив. Його реалізація зруйнує зусилля з охорони довкілля, вартістю мільйони євро, які спрямовані на захист біорізноманіття та відновлення Дунаю”, — зазначає Андрей Ралєв (Andrey Ralev) з CEE Bankwatch Network.

“Величні осетри Дунаю є символом цієї річки та природною спадщиною Європи, — попереджає Беате Штрібель (Beate Striebel), керівниця глобальної ініціативи WWF зі збереження осетрових. — Будівництво цієї греблі заблокує міграційний шлях осетрових і знищить їхні останні нерестовища, що може стати смертельним вироком для цих знакових видів. Десятки років зусиль з охорони природи будуть знищені, а ЄС власноруч призведе до проблеми вимирання видів”.

Протиріччя з політиками та законодавством ЄС

WWF та Bankwatch стверджують, що цей проєкт порушує основні екологічні зобов'язання та законодавство ЄС, такі як Оселищна директива і Водна рамкова директива, які спрямовані на покращення стану прісноводних екосистем і запобігання їх погіршенню. Реалізація цього проєкту суттєво змінить гідрологію Дунаю, завдавши незворотної шкоди природним процесам річки.

Хоча ЄС і надає пріоритет виробництву відновлювальної енергії в контексті переходу до низьковуглецевої економіки, зростаюча частота низьких рівнів води в Дунаї може зменшити вироблену енергію цієї гідроелектростанції. Громадські організації вказують на те, що існують набагато кращі альтернативи, ніж проєкт Турну-Мегуреле – Нікополь, зокрема вітрові та сонячні установки, для яких у регіоні є достатньо місця, поза зонами з високим показником біорізноманіття.

“Енергія, яку вироблятиме ця гідроелектростанція, не компенсує витрат на втрачене біорізноманіття, добробут громад та невідповідність нормам ЄС”, — зазначає Андрей Ралєв, CEE Bankwatch Network. “Виробництво відновлювальної енергії має здійснюватися без руйнування природних середовищ”.

Час діяти

WWF, Bankwatch та 36 інших громадських організацій звернулися до Європарламенту з проханням продовжити на два місяці період розгляду делегованого акту від Європейської Комісії. Цей акт вносить проєкт гідротехнічного комплексу Турну-Мегуреле – Нікополь до Списку транснаціональних проєктів відновлювальної енергії (CB RES), які можуть отримати фінансування з бюджету ЄС у рамках програми “З'єднуючи Європу”.

Це дозволить Європарламенту належно оцінити впливи цього проєкту. Якщо цього не зробити, делегований акт буде офіційно ухвалено 24 вересня. Схвалення проєкту підірве зобов’язання ЄС щодо захисту біорізноманіття та кліматичної стійкості, створюючи небезпечний прецедент для майбутніх інфраструктурних проєктів.

“У ситуації, коли ми стикаємося з кризою біорізноманіття та зміною клімату, проєкти на кшталт цього — це крок назад, — підсумовує Ірен Люціус (Irene Lucius), регіональна директорка з природоохорони WWF Центральної та Східної Європи. “Ми повинні надавати пріоритет сталим енергетичним рішенням, які захищають як природу, так і людей”.

WWF та Bankwatch об'єднують зусилля, щоб протистояти руйнівному проєкту на Дунаї та виключити його зі списку пріоритетних інвестицій ЄС.

Примітки:

  • Нижній Дунай – один з найбагатших на біорізноманіття регіонів Європи, де мешкають рідкісні та охоронювані види. Будівництво ГЕС Турну-Мегуреле – Нікополь становить велику небезпеку для низки природоохоронних територій уздовж річки, а також для мігруючих риб, таких як дунайські осетрові, які перебувають на межі зникнення.
  • Проєкт Турну-Мегуреле – Нікополь суперечить не лише європейським екологічним директивам, але й цілям Закону ЄС “Про відновлення природи”, який спрямований на відновлення щонайменше 25 000 км вільнотекучих річок до 2030 року. Замість того, щоб сприяти досягненню цієї мети, проєкт створить постійну перешкоду для міграції риб та порушить важливі екосистемні послуги, такі як контроль повеней та кругообіг поживних речовин, на які покладаються місцеві громади.
  • Проєкт Турну-Мегуреле – Нікополь суперечить зобов'язанням і цілям, визначеним Конвенцією ООН про біологічне різноманіття, яку ратифікували як Румунія, так і Болгарія. Це ключовий міжнародний договір, спрямований на збереження біологічного різноманіття, забезпечення сталого використання його компонентів і сприяння справедливому та рівноправному розподілу ресурсів.

*CEE Bankwatch Network – це міжнародна мережа екологічних організацій, яка працює в регіоні Центральної та Східної Європи. Вона об'єднує 17 членів та кілька неурядових організацій, розташованих у різних країнах регіону. Мережа є однією з найбільших у своєму роді в Центральній та Східній Європі. Штаб-квартира Bankwatch розташована в Празі, Чехія.

Бильше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost