Догори
Дати відгук

Поради дерматолога: як пов’язані прищі на обличчі з харчуванням та курінням

У кожному віці виникають певні види акне.

5 хв на прочитання28 Грудня 2022, 19:36
Поділитись:

Вугрова хвороба: поради дерматолога. Як пов’язані прищі на обличчі з харчуванням та курінням Проблеми зі шкірою турбують багатьох людей різного віку. Поширене захворювання – акне. Виражається в наявності на шкірі висипів та запальних елементів. Виникнення акне обумовлено різними причинами та має певний механізм розвитку. Лікування здійснюється декількома способами з урахуванням всіх факторів та індивідуальних особливостей організму. Акне – запальне захворювання шкіри. Виявляється у формі вугрів, прищів, комедонів та гнійних утворень. Висипання поширюються на різних ділянках обличчя, але найчастіше у Т-зоні. Лоб, ніс і підборіддя найбільш схильні до виникнення жирного блиску, а, відповідно, появи запалення.

Причини появи
За станом шкіри можна будувати висновки про здоров’я людини. Наявність запальних елементів вказує на захворювання та порушення у роботі організму. Ще один фактор, що впливає на появу прищів, – неповноцінне чи нерегулярне очищення та застосування неякісної косметики. Акне з’являється з наступних причин: надмірна активність сальних залоз; розширені пори; кератоз епітелію всередині фолікула; гормональні збої; період статевого дозрівання; передменструальний період; дисбаланс вегетативної нервової системи; зміна складу шкірного сала; стреси, депресії, хвилювання, занепокоєння; падіння імунітету; спадковість; застосування косметики за типом шкіри; захворювання ШКТ; порушення у роботі щитовидної залози; нестача вітамінів в організмі; надмірне перебування на сонці та непомірне відвідування солярію; висока вологість та жаркий клімат; зневоднення шкіри; неправильне або незбалансоване харчування; зловживання алкоголем та курінням.

Механізм розвитку – 4 фактори

Акне – результат певних порушень у роботі організму. Виділяють 4 фактори, що викликають шкірні проблеми: Надмірне виділення шкірного сала з подальшим зниженням його бактерицидних властивостей та зміною складу. Потовщення рогового шару шкіри усередині волосяних фолікул. Результат – закупорка білком під назвою кератин. Так організм реагує на локальне роздратування. Активне розмноження пропіонобактерій акне у зв’язку з утворенням сально-рогових пробок. Запалення як реакція діяльність мікроорганізмів.

Типи запалення на шкірі

Запалення на шкірі буває кількох типів: Прищі – результат закупорки сальних проток. Вугри – запалення сальних залоз та волосяних фолікул з подальшим утворенням чорних точок та вузликів. Папули – підшкірні запальні елементи. Виникають при накопиченні секрету в комедоні з подальшим стисканням тканин. Як правило, доходить до утворення гною. У деяких випадках розсмоктуються до цього моменту. Пустули – висипання у вигляді невеликих кульок з гнійним вмістом. Вузлики – різновид папули. Мають багряний відтінок і досягають кількох сантиметрів у діаметрі. Кісти – великі запальні елементи із гнійним наповненням. Залишають сліди у вигляді рубців, пігментації, плям та розширених пор; Комедони – пробки у протоках сальних залоз. Виникають внаслідок скупчення або закупорки усть волосяних фолікулів шкірним салом. Є білі вугри (закриті комедони) і чорні точки (відкриті комедони).

Запальні, незапальні та післязапальні форми акне

Кожна форма акне має свої відмітні ознаки: незапальні – закриті комедони, відкриті комедони, вузлики; запальні – фолікулярні папули, пустули, вузли, дренуючі синуси; післязапальні – кісти, рубці (атрофічні, гіпертрофічні, келоїдні), плями (судинні, гіперпігментовані, гіпопігментовані).

Класифікація за віком

У кожному віці виникають певні види акне. Існує така класифікація: Акне новонароджених у вигляді закритих комедонів. Причина появи – потрапляння в кров дитини материнських статевих гормонів. Проходить безвісти через кілька тижнів при дотриманні правил гігієни. Акне немовлят у вигляді папул та запальних елементів. Причина появи – перевищення рівня тестостерону у плазмі. Підліткове та юнацьке акне у вигляді папул та пустул з гнійним вмістом. Причина появи – статеве дозрівання. Доросле (пізніше) акне буває у чоловіків та жінок після 30 років. Причина появи – наявність серйозних захворювань, зокрема гормональних. Чотири ступеня Ступінь визначається за зовнішніми ознаками захворювання. Враховується кількість комедонів та різних запальних елементів. Усього 4 ступеня: Легка. До 10 вугрів та комедонів. Середня. Від 10 до 30 комедонів та папул з гнійним вмістом. Важка. Велика кількість комедонів, кілька десятків папул та невелика кількість пустул. Дуже тяжка. Шкіра вражена папулами та пустулами. Налічується понад 5 вузлів. Турбують болючі відчуття. Види лікування в залежності від типу акне Лікування акне підбирається після попереднього визначення типу запальних елементів. Проводиться під контролем спеціаліста. Тільки – вугри відкриті та закриті Лікування засноване на застосування ретиноїдів, Азелаїнової кислоти або саліцилової кислоти. Досягнення найкращого результату можуть призначити додаткові препарати.

Змішана форма – вугри та прищі

Призначають один із наступних комплексів: ретиноїд та пероксид бензолу; ретиноїд та антибіотик; ретинод, пероксид бензолу та антибіотик; азелаїнова кислота та пероксид бензолу; азелаїнова кислота та антибіотик. При слабовираженому ефект додатково виписують ретиноїд і пероральний антибіотик.

Тільки прищі

Лікування ґрунтується на застосуванні препарату з пероксидом бензолу. При недостатньому ефекті призначають інші засоби: гель із антибіотиком; комбінований препарат пероксид бензоїлу та антибіотик. За відсутності необхідного результату додатково виписують курс перорального антибіотика.

Кістозна та вузлична форми акне

Щоб вилікувати такі форми, використовують пероральні антибіотики. Додатково застосовується один із комплексів препаратів для боротьби зі змішаною формою акне. При слабко вираженому результаті можуть призначити ізотретиноїн для внутрішнього застосування. Але лише за відсутності протипоказань. Якщо це засіб не допомогло, розглядається гормональна терапія в ендокринолога.


Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost