Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Понад 20 людей на лівому березі Дніпра загинули, понад 150 зникли безвісти: окупаційна влада почала евакуацію, але не для всіх

Понад 20 людей на лівому березі Дніпра загинули, понад 150 зникли безвісти: окупаційна влада почала евакуацію, але не для всіх

Що відомо про наслідки прориву греблі Каховської ГЕС на четверту добу.

4 хв на прочитання09 Червня 2023, 21:44
Затопленні Олешки. Вигляд із супутника. Afp photo / satellite image ©2023 Maxar Technologies Затопленні Олешки. Вигляд із супутника. Afp photo / satellite image ©2023 Maxar Technologies
Поділитись:

На окупованому Росією лівому березі Дніпра ідентифіковано понад 20 загиблих у повені, понад 150 людей вважаються зниклими без вісті після руйнування Каховської ГЕС, розповіли «Важливим історіям» волонтери.

«Ми намагаємося збирати зниклих і загиблих чисельні списки. Я можу сказати так: треба було рятувати більше і швидше, і допуск волонтерів треба було однозначно робити. Зниклі безвісти — це не обов'язково загиблі, це ті, хто не виходить на зв'язок із родичами. Їхня сотня мінімум. Загиблих десятки — понад 20. Ми фіксуємо смерть людей, коли нам відоме ім'я, прізвище, по батькові конкретної людини», — розповіла учасниця волонтерської групи Марія (ім'я змінено).

У поіменних списках зниклих безвісти та загиблих, з якими змогли ознайомитися «Важливі історії», числяться 150 осіб. За даними окупаційної влади, з моменту обвалення греблі загинули вісім людей. Таким чином, загальна кількість підтверджених жертв може перевищувати 28 осіб.

Волонтерська карта із заявками на евакуацію з лівого берега Дніпра

При цьому точні дані про кількість загиблих стануть відомими лише після сходження води, зазначає вона. Найважча ситуація спостерігається на вулиці Нижня в Олешках і в Солонцях поряд із Голою Пристанню.

Деколи волонтери працюють під обстрілами. Окупаційна влада Херсонської області заявляє, що обстріл евакуаційних човнів ведуть ЗСУ.

Волонтерка Діана Рамазанова, яка займається закупівлею у Москві човнів для МНС, у розмові з «Важливими історіями» каже, що російські силовики відмовляються пропускати волонтерів до місця лиха саме через обстріл. Рамазанова стверджує, що таку інформацію їй надав «куратор» із числа рятувальників.

Наразі, за словами Марії, близько 600 евакуйованих вивезли у три безпечні місця. У волонтерів наразі зібрано майже 1900 діючих заявок на евакуацію. Голова окупаційної адміністрації Володимир Сальдо повідомляє про евакуацію 5800 осіб, зокрема 243 дітей.

За даними волонтерів, щонайменше 74 особи в Солонцях потребують екстреної евакуації — вони можуть загинути вже завтра. Серед них є люди похилого віку та діти.

Раніше координатор волонтерів Ярослав Васильєв заявляв, що співробітники МНС Росії відбирають у волонтерів човни та відмовляються евакуювати людей без російських паспортів. Марія уточнює, що російські силовики забирали мотори для човнів і не пропускали волонтерів — у цьому випадку човни передавалися МНС.

«Була ситуація, коли когось в Олешках не змогли забрати, але, наскільки я знаю, він був пов'язаний не з російським паспортом, а з тим, що човен не був обладнаний під вивіз дуже важкої людини», — каже волонтерка.

При цьому родич мешканців, що перебувають у Голопристанському районі і потребують евакуації, розповів «Важливим історіям», що МНС Росії відмовилося рятувати членів його родини.

«Вони на даху говорили, що там вода прибуває. Ніхто їх не хоче евакуювати. З російської сторони відмовили. МНСники сказали, що це дуже далеко, до побачення, ми нікого рятувати не збираємося, якщо самі хочете, рятуйте», — розповів чоловік на ім'я Віктор.

Телеграм-канал ASTRA повідомляє, що зараз понад 40 людей очікують на порятунок у Карадашинці на лівому березі Дніпра. Родичка жителів, які застрягли в Карадашинці, стверджує, що російське МНС насамперед евакуює громадян РФ і лише потім — людей із паспортами України. У чаті, де збираються заявки на евакуацію, волонтери не підтверджують повідомлення про відмову у виїзді із затоплених територій без паспорта Росії.

Учасниця волонтерської групи Марія зазначає, що волонтери не мають якісного обміну інформації з МНС РФ, хоча добровольці готові передавати рятувальникам списки постраждалих і карти евакуації.

За словами Марії, з першого дня співробітники МНС працювали дуже малими силами, але до 8 червня вони з'явилися близько 30 човнів. Також за непідтвердженими даними рятувальники МНС нібито не працюють уночі.

Вранці 6 червня, одразу після руйнування греблі Каховської ГЕС, на підконтрольному Україні правобережжі Дніпра розпочали евакуацію мешканців.

Спочатку російська влада заявляла, що повноцінна евакуація лівого берега Дніпра, де в зоні лиха опинилися від 22 до 40 тис. осіб, не знадобиться. Володимир Путін розпорядився направити на окуповану та затоплену Херсонщину загони МНС лише через дві доби після руйнування Каховської ГЕС. Через чотири дні — 9 червня — Путін розпорядився створити комісію з ліквідації наслідків повені.

Окупаційна влада Херсонщини повідомила, що евакуює людей із Корсунки та Дніпрян, а міста Олешки та Гола Пристань повністю затоплені, й евакуація звідти можлива лише на спецтехніці.

Нагадаємо, окупаційна влада Нової Каховки заявила про ризик зараження води через затоплення кладовища.

Тимчасом у Криму заявляють про відсутність небезпеки зараження, але купують вакцини проти сказу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання19 Квітня 2024
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитаннягодина тому
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитання2 години тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні знову запустили серце пацієнту
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитання3 години тому
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитання4 години тому
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитання5 годин тому
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання6 годин тому
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитання7 годин тому