Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Понад 100 випадків отруєнь чадним газом: МОЗ та ДСНС нагадують, як не допустити отруєння та надати допомогу

Понад 100 випадків отруєнь чадним газом: МОЗ та ДСНС нагадують, як не допустити отруєння та надати допомогу

До таких трагедій часто призводять пожежі, спричинені порушенням правил влаштування й експлуатації печей та обігрівальних приладів

2 хв на прочитання21 Січня 2024, 16:12
Фото згенероване ШІ Фото згенероване ШІ
Поділитись:

В Україні зростає кількість випадків отруєння людей чадним газом і продуктами горіння. За даними служби екстреної медичної допомоги, з 1 грудня 2023 р. по 15 січня 2024 р. зафіксовано 103 випадки отруєння чадним газом, 9 людей загинули. Якщо у грудні було зафіксовано 56 випадків отруєння чадним газом, серед яких 3 – летальні (загинули одна дитина та двоє дорослих), то за першу половину січня зафіксовано вже 47 випадків отруєння чадним газом, серед яких 6 – летальні. Про це йдеться у пресрелізі МОЗ. 

До таких трагедій часто призводять пожежі, спричинені порушенням правил влаштування й експлуатації печей та обігрівальних приладів. За даними ДСНС, лише в останній місяць 2023 року зафіксовано близько 650 випадків подібних займань, що становить 20% від загальної кількості пожеж.

У цілому в грудні минулого року в Україні сталося 3 205 пожеж, у тому числі 2181 – у житловому секторі. Співробітникам ДСНС вдалося врятувати 179 осіб, проте вогонь забрав життя 218 людей, серед яких – 7 дітей.

Водночас у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року в грудні минулого року кількість пожеж зменшилася на близько 40%. Такі дані вдалося досягти в тому числі й завдяки різноманітній превентивній роботі рятувальників із населенням щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій і займань у побуті, зокрема під час опалювального періоду.  

Чим небезпечний чадний газ? 

Чадний газ абсолютно невідчутний для людини, але впливає на організм навіть у невеликій концентрації та може призвести до смерті. Щоби вчасно зреагувати у випадку отруєння ним, запамʼятайте основні симптоми:

  • головний біль,
  • нудота,
  • прискорене дихання,
  • слабкість,
  • відчуття втоми і запаморочення.

Якщо ви або ваші близькі підозрюєте у себе отруєння чадним газом, вимкніть усі прилади, крім електричних, та відкрийте вікна. Вийдіть або винесіть потерпілого на свіже повітря, покладіть під голову подушку, розстебніть куртку.

Викличте рятувальників (ДСНС) за номером 101 або 112, аварійну газову службу за номером 104 та швидку допомогу за номером 103. (Нагадайте своїм дітям номери екстрених служб).

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.