Полярники: горбаті кити ставлять "тенета" на рибу і планктон

1 хв на прочитання12 Вересня 2024, 08:54
ФОТО: Полярники показали, як "полює" горбатий кит / Національний антарктичний науковий центр

Горбатий кит може нахапати багато здобичі ротом, а проковтне лише частину: у горлянці в нього є обмежувач розміром з кавун.

Українські полярники в Антарктиці вивчають життя місцевої фауни і часто діляться найцікавішими спостереженнями з аудиторією у соцмережах. Цього разу "упіймали" в об'єктив океанічного велета. Вчені зняли захопливе відео про те, як на свою здобич в океані полює горбатий кит.

Він випускає серію бульбашок колом або напівколом, заганяючи рибу всередину, де і ловить ії великою пащею. Умовна бульбашкова "спіраль" примушує здобич скупчуватися. А тоді заковтують її. Зазвичай у таких полюваннях беруть участь групи горбанів, однак дослідники спостерігали випадки, коли бульбашкову сітку робив один кит.

"Велетень зробив кільце навколо здобичі й через центр виплив нагору. У цей момент горбань набирав у рот все на своєму шляху завдяки великим горловим складкам. Вони розправляються і дозволяють набрати великий об'єм води, яку кити потім виштовхують через пластини вуса, а рибу та криль поїдають", – розповіли вчені.

Хоч горбаті кити мають великий рот, вони можуть проковтнути обмежену кількість їжі, оскільки сама горлянка у них вузька. Максимально вона розтягується лише до розміру кавуна.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: