Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • Польський уряд піде на умови фермерів задля розблокуваня кордону з Україною

Польський уряд піде на умови фермерів задля розблокуваня кордону з Україною

Польська влада погодилась на умови, висунуті активістами місцевої організації "Ошукане село", які від 4 січня повторно блокують пункт-перетину "Медика-Шегині".

1 хв на прочитання06 Січня 2024, 17:21
Польський уряд піде на умови фермерів задля розблокуваня кордону з Україною Польський уряд піде на умови фермерів задля розблокуваня кордону з Україною
Поділитись:

Про це повідомляє Rzeczpospolita.

У суботу в Жешуві міністр сільського господарства Чеслав Секерський підпише угоду з фермерами в рамках угоди «Ошукане село», завдяки якій вони більше не блокуватимуть прикордонний перехід у Медиці – дізнається «Rzeczpospolita».

Секерський дасть письмові гарантії щодо виконання трьох головних вимог фермерів:

◼️ субсидії на кукурудзу;

◼️ дешеві кредити;

◼️ збереження податків на поточному рівні.

Він сказав, що має перед собою записку про те, що міністерство прийняло їх до виконання. Міністерство все ще очікує на повідомлення Єврокомісії щодо 1 мільярда злотих на субсидії на кукурудзу. Уряд хоче виділити на кредитування 2,5 млрд злотих, у тому числі 150 млн злотих на позики ліквідності. Емоції протестувальників викликало заплановане підвищення податку на 21%, уряд відмовився від цих планів, але відповідні закони має ухвалити Сейм, а органи місцевого самоврядування, які збережуть податок на рівні минулого року, отримають державну компенсацію з 2025 року.

Також публічно протестувальники вимагали письмових гарантій щодо ембарго української сільськогосподарської продукції. Наприклад, йдеться про фрукти, цукор, спирт, мед, яблучний концентрат, яйця та м'ясо птиці. Місцеві урядовці висловлювалися за цей крок, чи включать його у документ, який повинен припинити протести на кордоні – наразі невідомо.

Міністр підкреслив, що допомагати Україні потрібно, але так, щоб не зашкодити рентабельності польського сільськогосподарського виробництва.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.