Догори
Дати відгук

Поліпшення концентрації уваги та пам'яті у дорослих і дітей — результат за 5 хвилин

Але на краще практикуватися щодня.

4 хв на прочитання03 Липня 2023, 14:43
Поділитись:

Здається, на жодну когнітивну здатність так не вплинув розвиток технологій, як на концентрацію уваги. Кліпове або твіттеризоване мислення, постійні повідомлення та сповіщення на телефоні, миттєві задоволення — все це вдарило по нашій здатності звертати свідому увагу на важливе, утримувати його в голові і, зрештою, запам'ятовувати. Онлайн-платформа з навчання soft skills розповідає про кілька корисних вправ, які допоможуть підвищити рівень концентрації уваги.

Прийом Сасакі

Це прийом, який використовує фотограф Кріс Сасакі. Щоразу, коли він ловив себе на тому, що його думки лунали в хмарах, він одразу говорив собі: «Увага!». Після цього озирався довкола, щоб чітко усвідомити, чим займається. Сасакі вважає, що ця вправа робить людину зібраною.

Ймовірно, вам допоможе слово «Увага!», а можливо, якесь інше: «Стоп!», «Візьми себе в руки!». Головне, щоб воно повертало вас із небес на землю.

Центр Усесвіту

Ми часто їздимо у громадському транспорті чи стоїмо у чергах, розточуючи свою концентрацію й увагу. Натомість виконайте таку вправу.

Виберіть якийсь об'єкт: дерево, автомобіль, людину, пляму. Протягом 3-5 хвилин концентруйте на ньому свою увагу так, ніби це Центр Усесвіту. Немає нічого важливішого за цей об'єкт. Не дозволяйте собі переключатися на щось інше.

Йога

Йога — чудовий спосіб підвищити концентрацію та заспокоїти розум. Причина в тому, що ця практика дозволяє стати усвідомленим, а значить, учить прибирати відволікаючі думки, що плідно позначається на роботі мозку.

Ви можете знайти в інтернеті, як правильно робити наступні вправи: тадасана, гарудасана, вирабхадрасана, бакасана, пащімотонасана, наді шодхана праньяма.

Також не забувайте і про те, що подібні результати дає медитація.

Творча напруга

Якщо ви відчуваєте, що абсолютно розхлябані і не можете сфокусуватися на важливій справі, прийміть позу, яка є для вашого тіла незвичною:

  • Змініть положення ступнів.
  • Злегка змініть поставу.
  • Змініть вираз обличчя.
  • Інакше схрестіть ноги.

Якщо ви перебуваєте в товаристві людей, то непомітно скопіюйте позу якоїсь людини.

Циклічні дії

Однією з головних причин втрати концентрації уваги є те, що ми часто виконуємо рутинні справи, під час яких мозок просто відключається.

Згадайте, що відбувається з мозком, коли ви миєте посуд. У голові крутяться думки про що завгодно, накочують проблеми. Щоб цього уникнути, зробіть таке:

  • Коли візьмете тарілку в руки, скажіть собі подумки: «Старт!».
  • Помийте тарілку з такою увагою та концентрацією, начебто від цього залежить ваше життя.
  • Після того, як ви помили тарілку, покладете її в сушарку і подумки промовте: «Стоп!».
  • Візьміть наступну тарілку та повторіть процес заново.

Підрахунок відволікань

Ця вправа дуже корисна для того, щоб розвинути в собі свідомість. А то це саме та якість, яка допоможе вам стати більш сконцентрованою людиною. Ймовірно, ці дві здібності тісно пов'язані одна з одною, і їх не можна розглядати окремо.

Якщо ви працюєте над проектом, візьміть аркуш паперу й олівець, аби ставити прапорець щоразу, коли відволіклися. Якщо ж читаєте складну книгу, ставте прапорець у тому місці тексту, де ваша увага «загуляла». Потім, перечитуючи заново, ви зрозумієте, де потрібно сфокусуватися по-особливому.

Але суть завдання, як ми вже казали, – у свідомості. Тому навіть якщо кількість відволікань дуже велика, не варто засмучуватися. Головне — сам процес, результати прийдуть пізніше.

Серцевина звалища думок

Цю вправу варто робити щоразу, коли вам потрібно зосередитися на важливій справі, але у вас нічого не виходить.

Порядок дій такий:

  • Візьміть ручку й аркуш паперу.
  • Складіть список того, що вас займає зараз: плани, бажання, справи, ідеї, спогади. Робіть це повноцінними фразами.
  • Тепер залиште від кожної фрази два слова, тобто будьте лаконічними.
  • Після цього зменшіть список думок до одного слова на пункт.
  • Окиньте список поглядом і заспокойтеся.

Ви з'ясуєте, що всі речі, про які ви думаєте, такі незначні, що не потрібно про них турбуватися. Тим більше зараз, коли у вас є важливіша справа.

Також ми розповідали про найкращу їжу для мозку та пам’яті: розповідає лікар-дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.