Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Плани на вихідні: у Європі екстрено готуються до негоди — залучають військових і запасаються мішками з піском

Плани на вихідні: у Європі екстрено готуються до негоди — залучають військових і запасаються мішками з піском

Зливи в Чехії спричинять негативні стихійні наслідки в сусідніх Польщі, Німеччині, Австрії та Словаччині.

2 хв на прочитання14 Вересня 2024, 07:17
У чеському місті Брно через загрозу повеней почали скидати більший об'єм води з водосховища. Фото: Patrik Uhlir/CTK/picture alliance У чеському місті Брно через загрозу повеней почали скидати більший об'єм води з водосховища. Фото: Patrik Uhlir/CTK/picture alliance
Поділитись:

Значна частина держав Центральної Європи екстрено готується до повеней, можливих найближчими вихідними днями. За даними місцевих метеостанцій, оприлюднених у п'ятницю, 13 вересня, зливи в Чехії спричинять негативні стихійні наслідки в сусідніх Польщі, Німеччині, Австрії та Словаччині. Зокрема, протягом найближчих 72 годин у високогір'ї на польсько-чеському кордоні очікується випадання до 400 мм опадів, розповідає Deutsche Welle.

Польська влада вже оголосила найвищий ступінь попередження про негоду в південних регіонах країни — Нижній Сілезії, Сілезії й Опольському воєводстві, а мер міста Вроцлав скликав із цього приводу кризовий комітет. 1997 року річка Одер вийшла з берегів, затопивши третину території Вроцлава.

«Існує реальна загроза локальних повеней із п'ятниці до неділі», — повідомила метеорологічна служба Польщі.

У Чеській Республіці синоптики попередили про зливи та вітер, що сягатиме швидкості до 100 км на годину у східній частині регіону Моравія. Розташовані там міста активно встановлюють протипаводкові загородження і готують мішки з піском для боротьби зі стихією, що наближається.

Міністр навколишнього середовища Чехії Петр Хладик порівняв ситуацію з тією, яку населення країни пережило у 1997 та 2002 роках, коли повені призвели до загибелі десятків людей і збитків на кілька мільярдів євро. Як і в 2002 році, негода в Чехії може позначитися прикордонні райони Німеччини, зокрема, на місто Дрезден, влада якого все ще намагається усунути наслідки обвалення моста через річку Ельба. Чеська влада вже попередила, що не зможе обмежити чи знизити рівень води в Ельбі.

Влада Австрії та Словаччини, яка межує з Чеською Республікою, скасувала заходи, заплановані на вихідні дні, і готується направити військовослужбовців для підтримки екстрених служб.

Канцлер Австрії Карл Нехаммер заявляв на два дні раніше, що в стані готовності перебувають до 1000 військових, оскільки держтелекомпанія ORF прогнозує підйом рівня річки Дунай через опади до п'ятирічного чи навіть десятирічного максимуму. Влада Словаччини своєю чергою заявила, що мобільні греблі завдовжки від 5 до 6 км готові до розгортання, у стан готовності приведено також словацьку армію та добровільні пожежні загони.

Тим часом у деяких частинах Альп у Баварії очікується випадання від 60 до 100 мм опадів, а Німецька метеорологічна служба (DWD) прогнозує перші сильні снігопади цього року: у регіонах на висоті понад 1500 м очікується випадання до 50 см снігу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
ФОТО: ілюстративне
Блокувальна споруда, яку будують біля Кримського мосту, наражає на небезпеку китоподібних - екологи
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: Велика печера національного парку «Карлсбадські печери» у США / CNN
Пачка з чипсами спровокувала екологічну катастрофу у нацпарку «Карлсбадські печери»
1 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: Пустеля Сахара / NASA
Супутники NASA зафіксували паводок у Сахарі
1 хв на прочитання4 години тому
Зображення створено ШІ
Не просто спосіб приготування їжі, а справжній магніт для душі: відкритий вогонь на дачі — як організувати (ВІДЕО)
2 хв на прочитання10 годин тому
У річках Прут і Сірет очікується підвищення рівнів води
1 хв на прочитанняВчора
За останню добу гасили понад 50 пожеж, ще 20 - в стані ліквідації: Міндовкілля б'є на сполох
2 хв на прочитанняВчора
Спостерігається покращення якості води: Міндовкілля про ситуацію на річках Сейм та Десна
4 хв на прочитанняВчора
Експерти рекомендують медузу як новий суперпродукт - багата на білок
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost