Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Північна Корея відправила сміттєві кулі до Південної — Сеул завдав «удару у відповідь», хоча й асиметрично

Північна Корея відправила сміттєві кулі до Південної — Сеул завдав «удару у відповідь», хоча й асиметрично

Активісти відправляють кульки назад із листівками, к-поп та к-дорамами.

4 хв на прочитання07 Червня 2024, 15:26
Зображення створено ШІ Зображення створено ШІ
Поділитись:

Південнокорейські активісти відправили північному сусідові повітряні кулі з записами к-попу і к-дорамів на флешках через кілька днів після того, як північнокорейські повітряні кулі зі сміттям і лайном полетіли у зворотному напрямку. Про це розповідає CNN.

Група активістів «Борці за вільну Північну Корею» (FFNK) випустила гігантські повітряні кулі рано вранці в четвер, знявши відео, на якому видно, як ті відпливають. Деякі з них тягнуть гігантські плакати, які видно здалеку, а інші несуть менші пластикові пакунки.

За даними FFNK, усередині пакетів було 200 000 листівок із засудженням північнокорейського лідера Кім Чен Ина, 5 000 флешок із південнокорейськими музичними кліпами та телевізійними шоу, а також 2 000 однодоларових купюр.

Такі групи, як FFNK, вже роками надсилають подібні повітряні кулі з предметами, забороненими в ізольованій тоталітарній диктатурі, включаючи їжу, медикаменти, радіоприймачі, пропагандистські листівки та південнокорейські новини.

У травні Північна Корея у відповідь відправила на південь свої власні гігантські повітряні кулі, що містили сміття, землю, шматки паперу і пластику, а також те, що південнокорейська влада назвала «брудом».

Повітряна куля, ймовірно, надіслана Північною Кореєю, з вантажем, схожим на сміття, в Інчхоні, Південна Корея, 2 червня 2024 року. Інформаційне агентство Yonhap за матеріалами Reuters

Пхеньян заявив, що відправив до свого сусіда 3500 повітряних куль із 15 тоннами сміття, повідомляє державне ЗМІ ЦТАК.

Ці кулі почали приземлятися на півдні минулого тижня, тимчасово порушивши авіасполучення і змусивши владу попередити жителів залишатися вдома. Станом на понеділок південнокорейські військові виявили близько 1 000 повітряних куль.

Південнокорейські активісти заявляють, що продовжуватимуть відправляти кулі на північ — навіть незважаючи на те, що це було заборонено урядом багато років тому.

Лідер FFNK Пак Сан Хак, північнокорейський перебіжчик, який втік на Південь багато років тому, описав матеріали, які вони надсилали, як «листи правди і свободи».

За його словами, коли він був молодим чоловіком у Північній Кореї, ці повітряні кульки дали йому рідкісний шанс зазирнути у зовнішній світ. Він пригадує, як у 1992 році був на площі, коли «почув у небі величезну повітряну кулю».

«Ця кругла штука раптом луснула з гучним вибухом, а потім із неба посипалися листівки. Я знав, що не повинен дивитися на ці речі, тому поклав одну в кишеню і пішов до туалету, щоб перевірити, що там», — розповідає він.

Сміття розлітається з розбитої повітряної кулі, яку, ймовірно, запустила Північна Корея, в Інчхоні, Південна Корея, 2 червня 2024 року. Im Sun-suk/Yonhap/AP

Листівка, яку він поклав до кишені, містила історії про північнокорейських перебіжчиків та їхні втечі — дехто перетнув кордон Китаю, перш ніж попрямувати до Південної Кореї.

Вісім років потому Пак утік із Півночі — прибув до Південної Кореї у 2000 році, а у 2006 році розпочав свою місію з переправлення повітряних куль через кордон.

Листівки, які він надсилає, містять інформацію про родину Кімів, зокрема про вбивство зведеного брата лідера Кім Чен Нама, а також буклети про економічний і політичний розвиток Південної Кореї, зокрема фотографії головного аеропорту Сеула та винищувачів країни.

«Південна Корея — це не американська колонія і не пустка людства, як я дізнався в Північній Кореї. Ми надсилали гроші, ліки, факти, правду і любов, але надсилати у відповідь бруд і сміття? Це нелюдський і варварський акт», — сказав він.

Інцидент погіршив напружені відносини між двома країнами. Цього тижня Південна Корея оголосила, що відновить «всю військову діяльність» поблизу демаркаційної лінії, призупинивши дію угоди 2018 року, підписаної обома країнами в короткий період відносно теплих відносин.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost
Зображення створено ІІ
У США стратили другого засудженого шляхом удушення азотом — чоловік сам вибрав такий спосіб
4 хв на прочитання4 години тому
Фото: «Їжа легко»
Запіканка з макаронів із куркою та помідорами — ідеальний варіант як для родинної вечері, так і для зустрічі гостей
1 хв на прочитання5 годин тому
Зображення створене ШІ
Розширення можливостей: в Україні додають нові професії до програми навчальних ваучерів
2 хв на прочитання7 годин тому
Зображення згенеровано ШІ
Що таке безпечний аборт і кому він недоступний
5 хв на прочитання8 годин тому
Як українські лікарні готуються до опалювального сезону?
1 хв на прочитання10 годин тому
Боротьба за життя: що потрібно знати про сказ
2 хв на прочитання13 годин тому
У ВООЗ стурбовані різким зростанням проблемного використання підлітками соціальних медіа
5 хв на прочитанняВчора
Три з чотирьох офіціанток піддаються сексуальним домаганням на Октоберфесті — ось що з цим вирішили зробити
1 хв на прочитанняВчора