Догори
Дати відгук

Підготовка ґрунту до нового сезону: що слід зробити в жовтні

Звісно, якщо ви не встигли це зробити у вересні

2 хв на прочитання15 Жовтня 2022, 15:19
Поділитись:

Осінь — це пора не лише збирання врожаю, а й підготовка ґрунту до нового сезону. Що слід зробити для цього, розповідає «Садівник».

✔ З грядок необхідно прибрати великі бур'яни, сухе бадилля, плоди й інше сміття. Найкраще починати осінню обробку ґрунту одночасно зі збиранням врожаю або за першої можливості після нього. Не відкладайте це надовго: на гниючих рослинних рештках визрівають спори хвороботворних грибів, заражаючи ґрунт і готуючись до успішної зимівлі.

Відразу після збирання рослинних залишків якомога раніше розпушіть грядки на глибину 3-4 см, щоб зруйнувати ґрунтову кірку. Це необхідно зробити до стійких холодів.

✔ Далі слід перекопати землю. Осіннє перекопування ґрунту знижує зараженість городу шкідниками та хворобами. При перекопуванні також зменшується кількість однорічних бур'янів. Дрібні сходи бур'янів легко гинуть після перекопування, що полегшить вам прополювання наступного сезону. Перекопайте грядки на глибину приблизно 15-20 см, за можливості перевертаючи грудки, щоби сходи бур'янів опинилися внизу. Ретельно розбивати грудки і розрівнювати грядку не потрібно: на нерівній поверхні краще накопичуватиметься сніг і вода.

✔ Внести добрива. Більшість овочів найкраще ростуть на слабкокислому ґрунті, в діапазоні від 6,0 до 7,0 рН. Додайте після осіннього перекопування вапно, якщо вам потрібно підвищити рН, і сірку, якщо необхідно знизити його до цих рівнів.

Осінь також гарний час для внесення органічних добрив. Додайте витриманий гній або компост, заклавши один чи два шари в ґрунт. Органічні речовини розкладаються восени та взимку, тому поживні речовини стануть доступними для росту рослин уже навесні. Органічні речовини допомагають глинистому ґрунту з дренажем, а піщаному ґрунту із затримкою води.

Нагадаємо, як і які мінеральні добрива внести восени.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро