Догори
Дати відгук

Перша медична допомога: що потрібно знати, щоб врятувати ближнього?

У другу суботу вересня в багатьох країнах відзначається Всесвітній день надання першої допомоги.

4 хв на прочитання14 Вересня 2024, 11:46
ФОТО: Тематичні заходи Червоного хреста до Всесвітнього дня першої допомоги / redcross.org.ua ФОТО: Тематичні заходи Червоного хреста до Всесвітнього дня першої допомоги / redcross.org.ua
Поділитись:

Людина біля вас зненацька втратила свідомість. Або впала на щось гостре і сильно поранилась. Перехожого розбив інсульт. Або в жінки поруч почався напад епілепсії. Чи у вашого близького серцевий напад. Ви - поруч, а швидка на відстані телефонного дзвінка і кількох десятків світлофорів. Як діяти, коли життя ближнього залежить тільки від вас? 

Цьому побіжно навчають у школі і вишах, але з роками ця нехитра наука забувається. Нема практики - нема знань. Щоб запобігти цій проблемі, медики вирышили започаткувати спеціальний день, присвячений першій медичній допомозі.

Кожен рік, починаючи з 2000 року, у другу суботу вересня в багатьох країнах відзначається Всесвітній день надання першої допомоги (World First Aid Day). Ініціювали цей день — національні товариства Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Цьогоріч ця дата припадає на 14 вересня.

У цей день звертають увагу громадськості на важливості кожного вміти надавати першу допомогу, адже надана своєчасна і якісна перша допомога може врятувати життя постраждалих у повсякденних та кризових ситуаціях.

Перша допомога - це дії та заходи, які необхідно вжити протягом перших хвилин після настання екстреної події - тобто у період часу до прибуття спеціалізованого автомобіля з професійними медичними працівниками бригади екстреної медичної допомоги. Завданням надавачів першої допомоги є базова підтримка життя: забезпечення прохідності дихальних шляхів (в тому числі при механічній асфіксії, шляхом вдавлення), підтримка дихання та кровообігу без використання спеціального обладнання, крім засобів особистого захисту, зупинка критичної кровотечі.

Ситуації, що вимагають надання екстреної медичної допомоги виникають, як правило, несподівано. В основному це відбувається в умовах дефіциту часу і під час відсутності людей зі спеціальним медичною освітою. У цих випадках важливо не піддаватися паніці, діяти швидко й рішуче, тому що в такі моменти дорога кожна секунда.

Вже давно відомо про існування так званої «золотої години», того часу, коли постраждалому можна надати найбільш дієву першу допомогу. Саме в такі моменти здоров’я людини, що потрапила в несподіване критичне становище, перебуває між життям і смертю. Пояснюється це тим, що максимальні компенсаторні функції організму людини, при виникненні раптових і серйозних ушкоджень, можуть ефективно підтримувати стабільний стан приблизно протягом однієї години. Саме протягом першої години після настання нещасного випадку надання першої медичної допомоги є найбільш ефективним і дозволяє мінімізувати розвиток небезпечних ускладнень.

Тому важливо навчитися надавати першу допомогу до прибуття екстрених служб, адже це може врятувати чиєсь життя. Утім, намагаючись надати першу допомогу, варто пам’ятати про її основне правило — «Не нашкодь!». Вчиняти будь-які дії з порятунку треба, якщо ви в них впевнені. Такі дії мають бути швидкими, чіткими, продуманими і спокійними. Паніка - поганий союзник в екстреній ситуації. В іншому випадку, пам’ятайте, що екстрені служби при зверненні можуть надати вам дистанційний супровід щодо ваших дій.

По всій країні інструктори та тренери Товариства Червоного Хреста України проводять тематичні заходи, щоб наголосити - вміти надавати першу допомогу повинен кожен. А для охочих якісно оволодіти технікою надання першої, як її ще називають - домедичної допомоги, повсюдно діють безкоштовні і платні курси. Їх проводять лікарі і фахівці з бригад "швидкої".

На таких курсах можна якісно натренуватися упевнено надавати допомогу. Це важливо будь-коли, а тим паче - в час високих техногенних ризиків, раптових стихійних лих, що вже майже стали нормою, а тим паче за тих обставин, у яких сьогодні доводиться жити українцям.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Guyrane Kiss
Мінагрополітики: Україна цьогоріч зібрала майже 22 млн тонн пшениці
1 хв на прочитання15 хвилин тому
ФОТО: Бамбуковий ліс /згенеровано ШІ
Бамбук – зелений гігант майбутнього
3 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: Взяття проб для аналізу параметрів води у водоймі
18 вересня проводять Всесвітній день моніторингу якості води
2 хв на прочитання3 години тому
ФОТО: Олександр Усик, український боксер
Усика затримали в аеропорту Кракова, а згодом відпустили: гучне "непорозуміння"
2 хв на прочитання4 години тому
Блокувальна споруда, яку будують біля Кримського мосту, наражає на небезпеку китоподібних - екологи
1 хв на прочитання4 години тому
Галущенко обговорив із делегацією США, як убезпечити критичні для АЕС підстанції
1 хв на прочитання5 годин тому
Пачка з чипсами спровокувала екологічну катастрофу у нацпарку «Карлсбадські печери»
1 хв на прочитання6 годин тому
Рисовий суп із куркою та перцем — смачний і простий у приготуванні
1 хв на прочитання7 годин тому