Догори
Дати відгук

Перепади настрою можуть бути ознакою прихованої гіпертонії

Гіпертонія впдиває на роботу нервової системи.

1 хв на прочитання14 Лютого 2023, 13:41
Поділитись:

Вчені вважають, що поведінкові проблеми у вигляді підвищеної нервозності, дратівливості та перепадів настрою, властиві людям-невротикам, можуть зумовлюватися гіпертонією – підвищеним артеріальним тиском, що виникає внаслідок порушеного кровообігу в судинах, схильних до звуження та атеросклерозу.

Якщо людина виявляє велику схильність до занепокоєння, нервозності, часто турбується і страждає від різких перепадів настрою, то йдеться про невротичність. Невротики гостріше реагують на стрес, схильні до критики, часто відчувають гнів чи відчуття провини.

Ще раніше було встановлено, що люди виявляються невротиками через генетику. У 40% випадків вони успадковують від батьків гени, які можуть активувати розвиток невротизму. Ці гени бувають відповідальні за виникнення депресії. Крім того, часто невротиками стають ті, хто пережив у дитинстві психологічну травму, досвід жорсткого поводження.

Але також вчені вважають, що негативні прояви невротизму у вигляді підвищеної нервозності та тривожності, необґрунтованих страхів та перепадів настрою можуть виникати через той вплив, який гіпертонія чинить на нервову систему.

Ряд досліджень показали, що у невротиків більше шансів виявитися гіпертоніками.

Фахівці радять людям з емоційними проблемами перевірити свій кров'яний тиск та за його підвищених показників звернутися до лікаря. Гіпертонія - це захворювання, яке часто протікає потай: його часом діагностують тільки в моменти критичних порушень, наприклад, таких як інфаркт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.