Догори
Дати відгук

Печінка — зліва, серце — справа: в Україні врятували чоловіка із дзеркальними органами

У світі в медичній літературі описаний лише один такий випадок — у Японії. Тепер другий випадок буде в Україні, у Львові.

2 хв на прочитання28 Вересня 2021, 13:13
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

У 74-річного  чоловіка стався  розрив аневризми черевної аорти, його терміново доставили до Львівської обласної клінічної лікарні. Оперувати хворого треба було терміново, але судинним хірургам треба було знати, в якому саме місці стався розрив, тож пацієнта терміново повезли на комп’ютерну томографію (КТ), пише zaxid.net.

Діагности проводили дослідження і спершу очам не вірили: у чоловіка всі органи були розміщені дзеркально: печінка — зліва, серце — справа. Нетипово був розміщений і кишківник, апендикс та судини черевної порожнини. Діагности повідомили судинних хірургів, щоб ті були готові до нетипового розташування органів. Часу на роздуми не було, бо розірвана аневризма кровоточила і життя чоловіка залежало від хвилин. Його терміново взяли в операційну.

«Те, що всі органи у чоловіка були розташовані нетипово дзеркально на початку суттєво ускладнювало операцію. Зупинити кровотечу черевної аорти треба було якомога швидше, а нам треба було спершу зорієнтуватися, де який орган лежить. Ми знаємо, що аорта має бути в цьому місці, кишківник — у цьому, а у пацієнта все не так, все було навпаки», — каже хірург Андрій Кіхтяк.

Але судинні хірурги швидко зорієнтувалися в непростій ситуації і далі операція протягом 2,5 год пройшла без сюрпризів. На щастя, операційній бригаді вдалося зупинити кровотечу. У місці розриву аневризми черевної аорти хірурги поставили протез.

Нині третій день після операції. У пацієнта позитивна динаміка: він самостійно ходить палатою, в нього нормалізувався тиск, нирки відновлюють роботу, інші життєві показники також приходять до норми.

Виявилось, що пенсіонер не знав, що в нього всі органи розташовані дзеркально, хоча і знав, що серце в нього розташоване справа — це йому ніяк не заважало і він не звертав на це уваги. Про дзеркальне розташування інших органів, нетипово розвернуті судини чоловік дізнався лише тепер.

За словами Андрія Кіхтяка, патологія, за якої всі органи розташовані дзеркально, трапляється не дуже рідко, один випадок на 10 тисяч. А от розрив аневризми в людей із дзеркальним розташування органів трапляється набагато рідше — один випадок на 100 мільйонів. Випадок, який був у 74-річного Ярослава Б., у світі в медичній літературі описаний лише один — у Японії. Тепер другий випадок буде в Україні, у Львові.

До слова, офісна робота підвищує ризик захворіти астмою — названо основні фактори.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання49 хвилин тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання2 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання3 години тому
Експорт молочних товарів в ЄС
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання3 години тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання4 години тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання4 години тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання6 годин тому
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання8 годин тому