Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Париж-2024 мав стати першою гендерно-рівноправною подією в історії Олімпійських ігор — ось що пішло не так

Париж-2024 мав стати першою гендерно-рівноправною подією в історії Олімпійських ігор — ось що пішло не так

Жоден чоловік не змагатиметься у синхронному плаванні на Олімпіаді — це ставить під сумнів анонсовану гендерну рівність.

3 хв на прочитання19 Липня 2024, 12:46
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Чотириразовий чемпіон світу з синхронного плавання Джорджо Мінісіні оголосив про завершення кар'єри після того, як жоден із 96 спортсменів не був обраний для участі у змаганнях з синхронного плавання на Олімпіаді-2024 у Парижі. Про це розповідають Euronews.

Серед 96 спортсменів, відібраних 18 країнами для участі в Олімпіаді, були лише жінки.

У 2022 році Всесвітня федерація водних видів спорту змінила правила, дозволивши відбирати до двох чоловіків у команду з синхронного плавання, що складається з восьми спортсменів.

«Всесвітня федерація водних видів спорту дуже розчарована тим, що жоден чоловік не був відібраний для участі в Парижі-2024. Це повинен був бути знаковий момент для цього виду спорту. Ми розуміємо, що для чоловіків завжди буде складним завданням завоювати місце в команді до Парижа 2024 року, враховуючи, що їхнє право на участь було підтверджено лише 18 місяців тому, але ми все ще сподівалися, що декому з них це вдасться», — йдеться в заяві організації.

Ні Всесвітня федерація водних видів спорту, ні Міжнародний олімпійський комітет не мають права голосу при доборі, оскільки рішення завжди приймають національні федерації.

Оскільки в Парижі не було обрано жодного чоловіка, чотириразовий чемпіон світу з водних видів спорту Джорджо Мінісіні сказав, що востаннє змагався у 28 років.

Мінісіні та Білл Мей зі США були двома найбільш вірогідними олімпійськими першопрохідцями, які прагнули потрапити до Парижа як перші чоловіки, що змагатимуться у спортивному плаванні.

Цей вид спорту дебютував на Олімпійських іграх 1984 року в Лос-Анджелесі як синхронне плавання.

Мінісіні спеціалізується на змаганнях змішаних дуетів, які ще не включені до олімпійської програми, і пропустив добір до командних змагань.

Мей був у складі збірної США, яка виграла срібну та бронзову медалі в командній акробатичній програмі на двох останніх чемпіонатах світу. У віці 45 років він не потрапив до олімпійської збірної минулого місяця.

«Всі ми, представники спільноти артистичного плавання, повинні працювати ще наполегливіше, щоб розширити можливості для спортсменів-чоловіків у цьому виді спорту», — заявила Всесвітня федерація водних видів спорту, яка сподівається додати змагання змішаних дуетів до програми Олімпіади 2028 року в Лос-Анджелесі.

Ще в березні Міжнародний олімпійський комітет (МОК) заявив, що встановив квоту 50/50 для чоловіків і жінок для участі в Іграх.

«Ми збираємося відсвяткувати один з найважливіших моментів в історії жінок на Олімпійських іграх і в спорті загалом», — сказав президент МОК Томас Бах.

За останні 40 років участь жінок в Олімпійських іграх зросла більш ніж удвічі: з 22,9 % на Іграх 1984 року в Лос-Анджелесі до 50 % на Іграх 2024 року в Парижі.

На цьогорічних літніх іграх 28 з 32 видів спорту будуть повністю гендерно рівними, повідомляє МОК.

Також буде «більш гендерно збалансована кількість медальних змагань: 152 жіночих, 157 чоловічих і 20 змішаних».

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost