Догори
Дати відгук

Паління електронних цигарок провокує передчасне старіння: правда чи міф

Розповідаємо, чому електронні сигарети не менш небезпечні звичайних цигарок.

2 хв на прочитання31 Серпня 2023, 10:10
Поділитись:

Останніми роками електронні сигарети набирають популярності. Чому? Тому що існує поширена думка, що випарники безпечніші за звичайні цигарки. Крім того, електронні сигарети мають приємні смаки, від них немає неприємного запаху, а значить — вони кращі. Але чи це так? Розповідаємо, чому електронні сигарети не менш (а в деяких випадках навіть більше) небезпечні звичайних цигарок.

Почнемо з того, що електронні сигарети містять нікотин, причому найчастіше навіть більше, ніж звичайні. Нікотин – наркотична речовина, яка викликає залежність.

Чим більше в організм проникає нікотину, тим вищий ризик різних захворювань — від атеросклерозу до серцевої недостатності. Його вдихання за допомогою електронних пристроїв призводить до ще більш серйозних негативних наслідків, ніж при звичайному тютюнопалінні: в першу чергу до значно швидшого виникнення залежності, а також до серцево-судинних захворювань, безпліддя, когнітивних розладів, злоякісних новоутворень і багатьох не менш серйозних проблем .

СЕРЕД НАЙМЕНШ НЕБЕЗПЕЧНИХ НАСЛІДКІВ — СПОВІЛЬНЕНЕ ВИРОБЛЕННЯ КОЛАГЕНА, А ЗНАЧИТЬ І ПЕРЕДЧАСНЕ СТАРІННЯ.

При палінні звичайних цигарок в організм потрапляє чадний газ. Для організму людини чадний газ – найсильніша отрута. Він проникає з легенів у кровоносну систему, де поєднується з гемоглобіном. У результаті кров втрачає здатність переносити та доставляти тканинам кисень, і організм дуже швидко починає відчувати його дефіцит.

Саме тому електронні сигарети вважаються «кориснішими» тільки тому, що при їх використанні немає горіння, а отже — немає шкоди від чадного газу.

Однак, в рідині для електронних сигарет додають спеціальні речовини-випарники – гліцерин, пропіленгліколь, олійний розчин вітаміну E та інші добавки. При нагріванні ці речовини повинні випаровуватися, проте частково потрапляють у легені як краплі і осідають там. Осілі в легенях краплі випарників, утворюють на внутрішній поверхні легень олійну плівку. Коли краплі олії проникають у легені, організм розпізнає їх як сторонній об’єкт і видає імунну відповідь, що запускає запальні реакції.

Серед найменш небезпечних наслідків — уповільнення вироблення колагену, а отже, і передчасне старіння. Крім того, хронічне запалення підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, які залишаються найпоширенішою у світі причиною смерті.

Спочатку вейпи та електронні випарники з’явилися на ринку, як більш безпечна заміна цигарок для тих, кому складно відмовитися від шкідливої ​​звички. У результаті вони стали популярною розвагою серед мільйонів людей, які не готові курити звичайні цигарки, а значить — у рази підвищилася кількість залежних від паління.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Гороскоп на середу, 8 травня
Час для розвитку особистих відносин: гороскоп на середу, 8 травня
2 хв на прочитання2 години тому
Через Благодатний вогонь згоріла машина
Благодатний вогонь "наробив" на Закарпатті лиха (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
ДБР повідомили підозру екскерівництву ГУ Держгеокадастру Миколаївщини
11 фактів незаконної передачі землі: екскерівництво ГУ Держгеокадастру Миколаївщини отримало підозри
1 хв на прочитання4 години тому
Викрило масштабні незаконні рубки дерев
У трьох областях України викрито масштабні незаконні рубки дерев
2 хв на прочитання6 годин тому
Науковці Ботсаду ім. Фоміна допоможуть парку-пам'ятці «Межигір’я» розвивати науковий потенціал
2 хв на прочитання7 годин тому
Майже 150 млн грн хабаря: справу ексголови Держлісагентства скеровано до суду
1 хв на прочитання8 годин тому
Кабмін сьогодні прийняв низку рішень у сфері агросектору та екології 
3 хв на прочитання9 годин тому
ЄС може ввести квоти на український мед уже з червня
1 хв на прочитання11 годин тому