Догори
Дати відгук

П’ять причин, чому вранці болить голова

Не можна зловживати знеболювальними препаратами — краще з'ясувати причини й усунути їх.

3 хв на прочитання04 Травня 2022, 07:47
Поділитись:

Іноді день із самого ранку складається невдало. Головний біль може повністю засмутити плани на день. Такий дискомфорт може періодично повторюватись. У деяких людей бувають регулярні головні болі. Однак не можна зловживати знеболювальними препаратами. Якщо вранці періодично мучать головний біль, необхідно з'ясувати причини. Про них розповідає Medsovet.

1) Нестача сну. Людина потребує повноцінного відпочинку. Нічний сон повинен тривати принаймні 7-8 годин. Тільки у цьому випадку організм може повноцінно відпочити. Тривалий брак сну призводить до запуску механізмів «поспіху». Спостерігається почастішання пульсу, можливе підвищення артеріального тиску, вранці з'являються стійкі головні болі.

Щоб позбутися головного болю, потрібно прийняти знеболювальні препарати, вдень подрімати на 20-30 хвилин. Якщо головні болі турбують регулярно, необхідно переглянути розпорядок дня і відрегулювати нічний сон.

2) Надлишковий сон. Ранковий біль голови може виникнути також від тривалого сну. Організму не корисні і нестача сну, і тривалий відпочинок. При більш ніж 9 годинах сну в організмі людини різко знижується кількість «гормону щастя» — серотоніну. Після тривалого сну з'являється занепад настрою. Зниження рівня серотоніну призводить до погіршення кровообігу мозку. На тлі цих процесів з'являється головний біль, впоратися з яким можуть знеболювальні препарати.

Варто слідкувати за режимом сну. Людям, схильним до тривалого сну, рекомендується користуватись будильником. Згодом організм почне звикати до сну і пробудження в один і той самий час.

3) Нестача ендорфінів. Ендорфіни також називаються «гормонами щастя». Вранці кількість ендорфінів завжди низька. Нестача «гормону щастя» спостерігається у всіх. Однак кожен організм по-різному реагує на це. Деякі люди навіть і не відчувають нестачі ендорфінів у своєму організмі. В інших на тлі нестачі цього гормону з'являється мігрень.

Появу головного болю лікарі пояснюють так: зниження рівня ендорфінів призводить до зниження кількості інших важливих нейротрансмітерів, на тлі чого відбувається звуження судин мозку, погіршується кровообіг, розвивається гіпоксія.

При ранкових головних болях лікарі радять розпочинати день із зарядки. Навіть нетривале тренування посилить вироблення ендорфінів, на тлі чого головний біль мине, а настрій значно покращає.

4) Не випита чашка кави. У людей, які регулярно вживають каву, головний біль може з'явитися, якщо вони вчасно не випили цей тонізуючий напій. Кава активізує роботу нервової системи, а за її відсутності може статися розширення судин та підвищення артеріального тиску.

Якщо ви вирішили відмовитися від кави, то необхідно поступово скорочувати кількість доз, готуючи організм до цього. Інакше спочатку вас мучитимуть головний біль.

5) Вживання алкоголю напередодні. Якщо напередодні ви зловживали великою кількістю алкоголю, то зранку вас мучитиме головний біль. Однак у деяких людей стан похмілля виникає навіть після вживання незначної кількості алкоголю. Алкоголь призводить до зневоднення організму. Під його впливом погіршується кровообіг, мозок не отримує достатньої кількості кисню. Крім того, спиртні напої серйозно впливають на якість сну. Всі ці фактори призводять до появи стабільного головного болю. У цьому випадку допомогти організму можна наступними способами: випити велику кількість рідини, щоб уникнути зневоднення, прийняти спеціальні пігулки проти похмілля, а також вітамін С, який пришвидшує виведення алкоголю з організму.

Іноді ранкові головні болі можуть бути викликані набагато серйознішими причинами, які неможливо усунути самотужки. У цих випадках необхідно негайно звернутися до відповідних фахівців, щоб побічно не сприяти розвитку патології.

Також ми розповідали, дефіцит яких продуктів призводить до головного болю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора