Стрес та втома від негативних «карантинних» новин останніх тижнів стали супутниками українців. Але лікарі переконані, що протистояти цим явищам можна не лише вживаючи пігулки, а й внісши певні корективи у раціон харчування. Тож замість чіпсів, печива та газованих напоїв GreenPost склав список продуктів, які варто додати до антистресового продуктового кошика. Тим більше, що ресторани та кафе в Україні з завтра буде офіційно закрито, тож думати що їсти доведеться все одно.
Чорний шоколад
pixabay
Фахівці з Університету Лома Лінда розповіли, що шоколад з вмістом какао 70% (решта 30% - органічний тростинний цукор) зменшує стрес і запалення, покращує пам'ять і імунітет. Дослідження проводились протягом 15 останніх років на різних вікових категоріях споживачів. Та найголовніше, він виводить з організму гормони стресу – кортизол і катехоламіни. Завдяки цьому споживання цього шоколаду суттєво зменшує стресові реакції.
Горіхи
pixabay
Горіхи містять магній, цинк, вітаміни групи В і жирні кислоти омега-3, які необхідні втомленому від хронічного перенапруження організму. До того ж, балансують рівень цукру в крові, знижують потяг до солодкого, регулюють апетит і стимулюють обмін речовин. Приміром, вітамін Е, який міститься у мигдалі, знижує емоційне напруження і налаштовує на спокій. Тому жменька горішків на відмінно допоможуть боротися з наслідками стресу.
Ягоди
pixabay
Замість калорійних десертів чи перекусів бутербродами можна їсти ягоди. Малина, полуниця, ожина та чорниця – це оптимальний набір вітамінів із низьким вмістом калорій. Антиоксиданти, що містяться у ягодах допомагають запобігти старінню, викликане хронічним стресом. Крім того, вони стримують різкі скачки цукру в крові, зменшуючи потяг до солодкого в перервах між прийомами їжі. Непоганий ягідний вибір – це журавлина. У ній містяться вітаміни А, К, Е, групи B і рекордна кількість аскорбінової кислоти, яка знижує рівень гормону стресу. А також підвищує настрій і нормалізує загальний психо-фізичний стан, а також сприятливо впливає на роботу судин і знижує рівень “поганого” холестерину.
Риба
pixabay
Споживання жирної риби, на зразок лососю, суттєво покращить ваш настрій. Зокрема, цей види риби багатий на омега -3 жирні кислоти і є натуральним підсилювачем настрою. Також лосось — це відмінне джерело вітаміну D для підвищення настрою і боротьби зі стресом. Як правило, його нестача в холодну пору року і сприяє безпричинній дратівливості людей.
Часник
Часник — це не тільки захист від лихих сил, а й має потужні антибактеріальні, противірусні та протигрибкові властивості, які допомагають підтримувати імунну систему в періоди стресу. Він також знижує запалення суглобів, яке зростає на тлі стресів. Тому регулярно вживайте борщ з часничком, і живіть без стресу.
Нагадаємо, з 12 березня по 3 квітня в Україні введено карантин. В Україні зареєстровано п'ять випадків захворювання на коронавірус. Загалом у лабораторії Центру громадського здоров’я України провели більш ніж 500 тестів на COVID-19.