Догори
Дати відгук

Оцінка збитків довкіллю від війни є одним із десяти пунктів формули миру Президента України Володимира Зеленського

Шкода довкіллю сягає майже 2 трл грн.

2 хв на прочитання08 Березня 2023, 13:44
Поділитись:

Вчора під головуванням Керівника Офісу Президента України Андрій Єрмак разом із представниками громадських організацій обговорили наслідки війни для довкілля та подальші спільні дії для притягнення окупанта до відповідальності.

Адже вже зараз, лише за попередніми підрахунками, шкода довкіллю сягає майже 2 трл грн. Державна екологічна інспекція України із Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, представниками профільного Комітету Верховної Ради України, РНБОУ, СБУ, органами прокуратури працює над обрахунком збитків довкіллю.

Україна не одна на своєму шляху. Нам допомагають та нас підтримують міжнародні партнери. Це і Державний департамент США, який допомагав розробляти методики з обрахунку збитків довкіллю. Це і Європейська Комісія, ОБСЄ, ПРООН, Світовий Банк, ЮНЕП, Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Міністерство клімату та навколишнього середовища Польщі, Обсерваторія конфліктів і довкілля Великої Британії та Zoі Environment Network (Швейцарія) тощо.

Робота на міжнародному фронті триває постійно. Глобальну платформу оцінки збитків довкіллю внаслідок війн, Президент України Володимир Зеленський представив на СОР27 у своєму відеозверненні, вже підтримало 24 країни. Європейський Союз висловив свою готовність співпрацювати та очікує подальшого розроблення платформи і механізму її функціонування.

Крім того, у 2022 році завдяки спільній роботі Міндовкілля та Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine було обмежено права рф у 4 міжнародних угодах. У рамках засідання країн-учасниць Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат (Карпатська Конвенція) дії росії щодо України засуджено офіційно.

Однак, цілком погоджуюся зі словами Керівника Офісу Президента, що світ має усвідомлювати весь масштаб загрози екологічній системі України та ризики для інших країн, які несе російське вторгнення. Саме тому це питання має стати предметом посиленого обговорення на всіх міжнародних майданчиках.

Відтак вже починаємо спільно працювати над тим, щоб голос України лунав ще гучніше, а навколо захисту нашого довкілля згуртувалося якомога більше партнерів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля та Міжнародний день пам’яті тварин
20 квітня - Всеукраїнський день довкілля
2 хв на прочитання6 хвилин тому
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитанняВчора