Догори
Дати відгук

Острів Мадагаскар розпадеться на шматки — дослідження

Фахівці з США, Португалії та Мадагаскару за допомогою аналізу новітніх даних встановили, що існує не одна, а кілька ліній розлому, які простяглися на 600 км від району Афар на сході Ефіопії до острова Мадагаскар в Індійському океані

2 хв на прочитання22 Листопада 2020, 10:01
Поділитись:

Розлом в земній корі, який поступово розростається і відокремлює Східну Африку від решти континенту, виявився більш складним за своєю структурою, ніж вважалося раніше. Про це повідомила південноафриканська радіостанція SABC.

Фахівці з США, Португалії та Мадагаскару за допомогою аналізу новітніх даних встановили, що існує не одна, а кілька ліній розлому, які простяглися на 600 км від району Афар на сході Ефіопії до острова Мадагаскар в Індійському океані. Колись вважалося, що існує один розлом, який від Ефіопії через південь Мозамбіку йде на шельф Індійського океану і майже досягає Антарктиди.

"Швидкість розпаду африканського континенту становить зараз кілька міліметрів на рік. Пройдуть мільйони років, перш ніж між східною частиною Африки і її іншою частиною виникне океан", - заявила одна з учасниць дослідження, співробітник американського Технологічного коледжу штату Вірджинія Сара Стемпс.

Однак, за її словами, процес руху материкових плит не однорідний на всьому протязі розлому. "Швидкість розширення на півночі, а районі Ефіопії, більш висока. Все говорить про те, що саме в цьому місці відбудеться перший розрив суші і почне утворюватися океан", - додала вона.

Проведені дослідження показали, що Мадагаскар знаходиться на лінії ще одного регіонального розколу. Південний Мадагаскар лежить на тектонічній мікроплиті, а вся центральна і північна частина острова, а також невеликий шматок півдня - на середній по величині Сомалі тектонічній плиті. Вони рухаються один від одної, що в підсумку призведе до розколу Мадагаскару на кілька островів, вказують вчені.

Сучасна наука вважає, що колись Африка і Південна Америка складали єдиний суперконтинент Гондвану. Він також включав сучасну Антарктиду, Австралію, Аравію, Індостан і ряд островів.

Близько 150 млн років тому Гондвана розпалася на дві частини - західну, де знаходилися Африка, Аравія та Південна Америка, і східну. А ще через 50 млн років Південна Америка відокремилася від Африки.

Що стосується Мадагаскару, то сучасний острів близько 160 млн років тому відокремився спочатку від Східної Африки, ще через 30 млн років від Антарктиди і, нарешті, близько 90 млн років тому від Індії. Вчені передбачають, що Мадагаскар, який є четвертим за розміром островом в світі, розпадеться на кілька островів.

Тим часом, кліматологи вивчили характер наступів і відступів трьох найбільших льодовиків Гренландії за останні 130 років і прийшли до висновку, що існуючі кліматичні моделі істотно недооцінюють темпи танення льодової шапки острова.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost