Догори
Дати відгук

Оприлюднили ТОП-5 екологічних лих року в Україні

До переліку екологічних катастроф, які сколихнули Україну, увійшли пожежі, паводок, смог і забруднення Чорного моря.

2 хв на прочитання28 Грудня 2020, 14:23
Фото: ДСНС України Фото: ДСНС України
Поділитись:

Смог у Києві, пожежі в Чорнобилі та паводок на Закарпатті увійшли до списку наймасштабніших екологічних катастроф в Україні за 2020 рік. Повний список опублікував на своїй сторінці у Facebook ексголова постійної комісії з питань екологічної політики Київської міської ради Костянтин Яловий.

«Важливо відзначати не лише найкраще минулого року, але й найгірше. Особливо, коли це важливо і стосується кожного з нас», — написав Яловий. 

У рейтингу, який опублікував політик, перше місце посів густий смог. Через це в жовтні Київ потрапив до першої п’ятірки мегаполісів із найбруднішим повітрям. Ядучий туман не давав нормально дихати мешканцям столиці та паралізував рух наземного транспорту. 

Друге місце віддали пожежам у Чорнобилі на початку квітня. Вогонь охопив понад 67 тисяч гектарів. Постраждало приблизно 5 % території Чорнобильського заповідника. Побороти активну фазу пожежі змогли лише за 10 діб, а щоб повністю загасити вогонь знадобився майже місяць. 

До трійки лідерів також потрапив паводок на Закарпатті, коли через сильні затяжні дощі карпатські річки вийшли з берегів. У полоні стихії опинилися одразу п’ять областей у західному регіоні країни. Повінь визнали наймасштабнішою за останні 60 років. В Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській і Тернопільській областях за три дні підтопило 285 населених пунктів та майже 15 тисяч будинків. Стихія зруйнувала понад 150 кілометрів автодоріг і 90 мостів. 

Четверте місце віддали пожежам на Луганщині. 30 вересня та 1 жовтня у різних точках Луганської області спалахнули пожежі. Вогонь охопив 20 тисяч гектарів. До зони ураження потрапили 32 населених пункти. Наслідки катастрофи були жахливими: у вогні загинуло 11 людей, 18 — потрапили до лікарні. Вогонь знищив приблизно 600 житлових будинків.

Список наймасштабніших екологічних лих року, що минає, закриває танкер «Delfi» на пляжі Дельфін в Одесі. Щоправда, танкер потрапив у катастрофу ще восени минулого року. Але встиг нашкодити довкіллю й цьогоріч. Під час його підйому в Чорне море знову вилилися нафтопродукти. 

Як ми писали раніше, на Кримському півострові, який окупувала Росія, за шість років сталося декілька масштабних екологічних катастроф, які зашкодили довкіллю та людям. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Дикі тварини Лисиці Одеса
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання23 хвилини тому
Корисні поради Домашні улюбленці Прибирання
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання51 хвилину тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Клематис Міс Бейтман — чудово виглядає на арках, трійникових конструкціях, балконних ящиках або обрамленнях (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Блакитні та сині квіти на клумбах — що посадити (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Українські науковці зможуть користуватися інфраструктурою інших країн, що для цього потрібно
2 хв на прочитанняВчора
Поліцейські Одещини викрили браконьєра на Тилігульському лимані
1 хв на прочитанняВчора
Європа переживає рекордну кількість екстремально спекотних днів у 2023 році: ось по кому це б’є насамперед
2 хв на прочитанняВчора
Підвищення рівня води загрожує руйнуванням дамб та підтопленням сіл Кременчуцького водосховища
2 хв на прочитанняВчора