Догори
Дати відгук

Лікар-епідеміолог: не хочуть відновлювати СЕС ті, хто фінансується й у Вашингтоні, й у Москві (відео)

Епідеміолог-інфекціоніст дав GreenPost ексклюзивне інтерв’ю

8 хв на прочитання05 Вересня 2020, 17:10
Поділитись:

Цього року дискусія про потрібність санітарно-епідеміологічної служби стала гострою, як ніколи раніше. У першому півріччі, коли COVID-19 показав відсутність в Україні вертикалі для ефективного протиепідемічного захисту, РНБО запропонувало відновити СЕС, обмеживши її вплив на бізнес.

Проте  ініціатива МОЗ реанімувати СЕС не викликала захвату. Багато експертів висловили побоювання, що це рішення відкриє таку "скриньку Пандори", що нинішні проблеми з COVID-19 видадуться легким нежитем.

Лікар-епідеміолог, інфекціоніст Олексій Галімський вважає, що СЕС була потрібна раніше і потрібна зараз. Чому саме і для чого він розповів GreenPost.

 - Навіщо придумали СЕС?

Щоб діти в дитячому садку не заражалися на туберкульоз. Щоб у крані була чиста вода, від якої проносу не буде. Щоб у магазинах продавалися безпечні товари – продукти харчування, після споживання яких люди не хворітимуть. Щоб було безпечне повітря в населеній зоні, а не так, як у Кривому Розі – показують усі ці викиди, їздить туди президент, навантажує державну екологічну інспекцію, і толку в результаті ніякого. Санепідслужба забезпечувала контроль за всіма цими показниками, проводила розслідування випадків інфекційних захворювань і вживала заходів в осередках.

- Чим СЕС була крутіша за CDC?

Санепідслужба, яка існувала у вигляді мережі санітарно-епідеміологічних станцій, тривалий час функціонувала відносно адекватно і як на те фінансування, яке на неї виділялося, надзвичайно ефективно. 

У 2009 році я спілкувався з американськими фахівцями CDC, яке для нас усіх є іконою – вони нам казали: «Нам би таку систему, таку службу і такий функціонал! Але ми не маємо коштів і змоги таку службу створити й оплачувати її роботу».

Є чимало переваг вітчизняної СЕС. В одному місці були зібрані не лише епідеміологи, які займалися інфекційними хворобами, а й гігієністи, які займалися супутніми факторами довкілля, безпекою виробничого середовища. Вони могли здійснювати запобіжний нагляд, тобто вживати заходів, щоб оцих надзвичайних ситуацій і санітарного, і епідемічного характеру не ставалося. Вони в нормальних умовах мали аналітичні функції і розробляли і вживали якихось профілактичних заходів. А в такій надзвичайній ситуації, як епідемія чи спалах, ця структура могла мобілізуватися, відкинувши другорядні функції, які можна відкласти – 

грубо кажучи, якщо у вас горить клуня, то огірки ви можете полити завтра (але огірки теж треба полити).

  - Чому СЕС вважали корумпованою і чи була вона такою?

Щоб полікуватися нормально, у нас люди мають дофінансувати лікаря, аби він не втік із цієї лікарні. І так скрізь. Бо ми економимо, ми не фінансуємо фахівців, які надають так звані «державні послуги», навіть не на ринкову їх вартість, а на собівартість їхньої роботи. Звісно, в санепідслужбі, яка, крім аналітичної роботи, запобігання й ліквідації спалахів, виконувала контролюючі функції, якісь питання вирішувались корупційним шляхом. Але де вони в нас не вирішуються корупційним шляхом? У нас нема корупції на митниці?

То, може, давайте ліквідуємо митницю? В нас нема корупції в МВС? У нас не б’ють, не ґвалтують і не вбивають у районних відділках міліції? То, може, ми ліквідуємо міліцію, а функції охорони державного порядку пустимо на аутсорсинг, на якісь приватні військові компанії на кшталт «Вагнера»? 

Ліберали, які засідають у МОЗ, пропонують: «А давайте ми не будемо фінансувати заклади санепідслужби, а будемо закупати послуги з громадського здоров'я». Ну то, може, треба ліквідувати СБУ і закупати послуги з національної безпеки? Адже санепідслужба – її рештки – забезпечують сегмент національної безпеки. Тут нема питання торгівлі послугами, тут є функції, які треба фінансувати за замовчуванням.

Так як треба фінансувати пожежний відділок – в ідеалі вони там сплять цілий день, але ж отримують зарплату, щоб бути готовими гасити пожежу. Такий принцип і в СЕС, тільки вона ще вела величезну звітну й аналітичну роботу та збирала колосальний шмат аналітичної інформації, якої зараз МОЗ не збирає – тепер нема нормального аналізу по регіонах.

- Чи показує нам Білорусь, що було би у нас, якби збереглася СЕС...

Важко сказати, чи вийшли би ми з епідемії так само благополучно, як Білорусь. Але ми побачили, як мала би спрацювати санепідслужба й так звані надлишкові ліжка. У Білорусі понад 13 ліжок на тисячу населення, а в нас зараз менше 8 ліжок.

-  Навіщо потрібні надлишкові ліжка?

Це, наприклад, санаторні ліжка, які можна перепрофілювати під обсерватор. Тоді не треба з аеропорту «Бориспіль» везти автобусами з Китаю прибулих у Полтавську область у Нові Санжари – мабуть, для того за «поганої» санепідслужби був десь під містом санаторій у лісі, де всіх цих людей можна було поселити, де вони не були б на казарменому становищі, а могли вийти в ліс погуляти, бо навколо санаторію на відстані до кілометра є трошечки двометрового паркану, через який не перелізеш. 

А в нас із ліквідацією санепідслужби лишилася на всі надзвичайні ситуації одна відповідь: це прізвище «Аваков».

Не може Міністерство внутрішніх справ займатись протиепідемічними заходами з сукупним населенням – це функція санепідслужби. Це функція загальної лікувальної мережі, які без санепідслужби забули, що таке госпітальна база на особливо небезпечні інфекції.

- Чим керувалися посадовці, коли приймали рішення про ліквідацію СЕС?

Я багато думав про це, вже працюючи в складі організованої Зоряною Скалецькою робочої групи в складі МОЗ щодо створення механізму реагування на епідемічні загрози. Можу сказати, що люди, які ліквідували СЕС і не дають її відтворити в умовах епідемії, в умовах надзвичайної ситуації, вчинили злочин проти держави, державну зраду.

А ліквідація санепідстанцій при Януковичі і наступна ліквідація санепідслужби при Яценюку – це не що інше, як повалення конституційного ладу в окремо взятій галузі охорони здоров’я.

Всі ці люди продовжують працювати в стінах Міністерства охорони здоров'я і довкола нього. Ці люди цілеспрямовано підривають підвалини державної безпеки і державного суверенітету України. Думаю, що ці люди працюють на ворожі центри поза Україною, свідомо і за гроші. Причому я не виключаю ситуацію, що одні і ті ж самі люди з підривною метою фінансуються й у Вашингтоні, й у Москві водночас.

- Що Ви думаєте ро версію, що СЕС ліквідували заради чергового траншу від МВФ...

Якщо переговорники з уряду в цей меморандум закладають умови, які суперечать національним інтересам України, то ця дія кваліфікується як державна зрада. Але в діючому меморандумі з Міжнародним валютним фондом про санепідслужбу чи про механізми протиепідемічних заходів нема жодного слова.

- Що потрібно зробити, щоб відновити СЕС або «таку, як СЕС, тільки не СЕС»

У цій робочій групі при МОЗ усі ці хлопчики в обтягуючих штанцях із міжнародних організацій мудрствують: як нам зробити щось таке, як СЕС, але не СЕС? Треба відкрити Конституцію України, закон «Про забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя» – там усе написано. А що треба, щоб виконати закон? 

На даний момент ми не можемо відтворити санепідстанції, на жаль – втрачено кадровий потенціал, втрачені колосальні матеріальні і людські ресурси в ході так званої ліквідації.

Найлегше зараз відновити структуру, наближену до створеної Януковичем (на жаль, із порушенням Конституції, бо Віктор Федорович не мав права затверджувати положення про санепідслужбу, але це положення писали фахівці). Треба взяти 400й указ Януковича за 2012 рік, положення про санепідслужбу, прочитати його з фахівцями, трошки поправити і запустити. Положення про санепідслужбу затверджує Уряд, не треба проводити його через Верховну Раду. Це справа кількох тижнів.

- Хто саме блокує процес відновлення СЕС

Я не буду називати персоналії, але він блокується від самого верху, від цієї особи, що себе називає головним державним санітарним лікарем через непорозуміння, і закінчуючи населенням профільних відділів Міністерства охорони здоров'я. Ми маємо справу зі злочинною змовою.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитаннягодина тому
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання2 години тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання3 години тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання4 години тому
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання4 години тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання5 годин тому
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання6 годин тому
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання7 годин тому