Мікробіом кишечника - це екосистема, і важливо, щоб усі різні мікроорганізми в ній були збалансовані. Кишечник такий важливий для вашого загального самопочуття. Дієта є ключем до здоров'я кишечника. Часто люди зі здоровою та різноманітною кишковою екосистемою – це ті, хто щодня їсть різноманітні різнокольорові фрукти та овочі.
Хоча оброблені та солодкі продукти можуть бути приємними на смак, вони можуть призвести до дисбалансу мікробіоми кишечника, відомого як дисбактеріоз. Натомість спробуйте включити у свій повсякденний раціон різноманітні фрукти та овочі.
Також важливо включати до свого раціону джерела нерозчинної клітковини, які допомагають прискорити проходження їжі через шлунок.
Приклади нерозчинної клітковини включають:
Одні з найкращих продуктів, які ви можете їсти для підтримки здоров'я кишечника, це ферментовані продукти.
Ферментовані продукти можуть збільшити кількість хороших бактерій у кишечнику, відомих як пробіотики.
Ферментовані продукти, які варто спробувати, включають:
Постійно високий рівень стресу може бути причиною нездорового кишківника, а також призвести до проблем із травленням, таким як закреп або втрата апетиту.
Підвищення рівня активності корисне не тільки для вашого самопочуття та зниження рівня стресу, але і для вашого кишечника.