Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Новий рік у стилі еко: які ялинкові іграшки безпечні для здоров'я та довкілля

Новий рік у стилі еко: які ялинкові іграшки безпечні для здоров'я та довкілля

На ялинкових прикрасах не варто заощаджувати. Адже неякісні підробки можуть перетворити таке довгоочікуване свято зустрічі нового року на справжнє пекло з палаючою квартирою та відвідинами лікарні.

14 хв на прочитання24 Грудня 2020, 15:55
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Поділитись:

Вже сьогодні, 24 грудня, українці, які святкують Різдво за західним обрядом, прикрасять у себе вдома різдвяну ялинку. А рівно через тиждень країна зустрічатиме біля новорічної красуні новий, 2021 рік. 

Святково прикрашеному новорічному деревцю з яскравими та кольоровими іграшками й гірляндами найбільше радіють діти. Батьки намагаються виправдати їх очікування на казку й «одягнути» ялинку якомога багатше. І більшість навіть не здогадується, що блискуча від глітеру куля чи традиційний дощик можуть позбавити дітей і дорослих здоров'я. 

Як вибрати безпечні, екологічні та красиві прикраси для ялинки і заощадити на цьому — розбирався GreenPost.

Різнокольорові кулі, тростини й санта-клауси: у чому їх небезпека 

Ці улюблені українцями й популярні святкові прикраси в очікуванні Різдва й Нового року заполоняють розкладки у підземних переходах, ринки, полиці супермаркетів і, навіть, прилавки спеціалізованих ярмарків. Приваблює насамперед ціна: набір для ялинки із трьох куль середнього діаметра можна придбати за 55 грн. Набір із восьми маленьких куль буде коштувати 23 грн. А підвіску у вигляді оленя, обсипану глітером, можна придбати за 7,5 грн. 

Однак у доступності цих новорічних прикрас часто криється їх небезпека. Зазвичай, це імпорт із КНР низької якості. Такі прикраси виготовляються із неякісного пластику, який під час нагрівання (від, наприклад, робочої гірлянди чи просто високої температури) починає виділяти токсичні сполуки. Часто від такої іграшки можна почути характерний запах пластмаси. На цьому прикрості від них не завершуються. Маленькі деталі на кшталт намистинок, пір'їнок, блискіток та іншого декору через недбале кріплення та дешевий клей відлітають від іграшки та можуть травмувати маленьких дітей чи домашніх тварин. Це стається тоді, коли дитина з цікавості тягне до рота новорічну іграшку, а пес чи кіт знаходять на підлозі деталь від ялинкової прикраси та куштують її на зуб. Варто звернути увагу також на те, що від неякісної пластикової іграшки на пальцях можуть залишатися сліди фарби. Зазвичай, вона теж низької якості й може бути токсичною при потраплянні до очей чи рота — викличе алергію або спровокує отруєння. 

Крім того, усі пластикові ялинкові іграшки містять фенол формальдегід, який може викликати алергію та навіть спровокувати напади ядухи. 

Однак стерегтися потрібно не лише бюджетних варіантів прикрас. Виділяти токсини й канцерогени можуть навіть дизайнерські пластикові іграшки, вартість яких стартує з 500 грн ша штуку. Річ у тім, що новорічні іграшки не призначені для використання дітьми. Тому цей товар не підлягає обов'язковій сертифікації та, як наслідок, перевірці на якість і безпечність.  

Так, пластикові різнокольорові кульки й прикраси безпечніші за скляні. Особливо, коли в будинку є діти й домашні тварини, які можуть останні розбити й поранитися. Але, якщо хочете вберегти здоров'я своїх рідних і не зіпсувати свята, можна звернути увагу на новорічні прикраси з дерева. Непофарбовані, або ж розписані власноруч безпечними фарбами (варто купувати сертифіковані у спеціальних магазинах для творчості), вони прикрасять новорічну ялинку не гірше пластикових. 

Скляні іграшки найкращий вибір?

Скляні кулі — один із найекологічніших способів декорації новорічного деревця. Виготовлені вони з безпечного матеріалу. Й, коли йдеться про купівлю у спеціалізованих магазинах чи замовленні одразу із заводу-виробника, вкриті якісними фарбами, які не містять шкідливих домішок.

Зверніть увагу на те, що блискучі скляні кульки та фігурки міцніші за матові завдяки шару рідкого срібла.

Щоб уникнути неприємних сюрпризів із шаром скла під ялинкою з розбитих іграшок, варто ще на етапі покупки перевірити кріплення скляних куль і фігурок. Буде добре, якщо, крім традиційних ниток-підвісів, їх можна буде повісити на ялинку за допомогою зачепу. 

Дощики та серпантини, які позбавляють здоров'я 

Блискучі мішура та дощики для кількох поколінь українців знайомі з раннього дитинства. Здавалося б, невибагливі (не б'ються, як скляні іграшки та не виділяють неприємний запах, як пластикові) та недорогі прикраси — ідеальний варіант для того, щоб надати помешканню та ялинці святкового вигляду. Але навіть вони можуть перетворити свято на візит у приймальне відділення лікарні.

Дощики небезпечні передусім для домашніх тварин, які намагаються їх з'їсти. Якщо така прикраса потрапить до стравоходу та шлунку кота чи собаки, самостійно позбавитися від них тварина вже не зможе. До того ж неякісні дощики здатні осипати свої штучні «колючки». Якщо ті потраплять до рота чи очей дитини, допомога медиків теж може знадобитися. 

Ще гірше з мішурою. Мішура — це тонкий метал, здатний травмувати слизову оболонку та внутрішні органи. Тому  й не місце йому на новорічній ялинці у помешканні з малими дітьми та домашніми тваринами. 

Цим прикрасам можна знайти, можливо, не таку яскраву й ефектну, але безпечну для здоров'я та довкілля альтернативу: прикрасити ялинку гірляндою із тканинних прапорців чи паперовими ланцюжками з кілець. Щоправда, тоді варто дотримуватися посилених правил пожежної безпеки: не ставити біля ялинки свічки та за можливості відмовитися від гірлянд.  

Гори, ялинко, гори: як обрати безпечну гірлянду 

Правила вибору новорічної гірлянди, яка буде зачаровувати мерехтливими вогниками дорослих та малечу, такі ж, як і для іграшок: не варто гнатися за дешевою ціною, яка приховує погану якість. 

Купувати гірлянду слід у спеціалізованому магазині та у перевіреного виробника. Свою увагу також необхідно звернути на цілісність пакування прикраси й прочитати звідти хоча б основну інформацію про виробника.

Не ігноруйте призначення гірлянди. Адже одні можуть бути створені для прикрашання будівлі ззовні, інші — для інтер'єру, прикрашаючи вікно, а треті — призначатися саме для ялинки. Від цього залежить не лише зовнішній вигляд прикраси, але також її потужність. Експерти нагадують, що потужність гірлянди для ялинки не має перевищувати 50 Вт. Ця цифра має бути вказана на спеціальному маленькому ярличку на шнурі біля вилки.

Оглядаючи гірлянду в магазині, не зайвим буде звернути увагу на відстань між останньою лампочкою та вилкою, яка має бути не менше ніж 1,5 м. На шнурі виробу не має бути пошкоджень, розривів, підозрілих «наростів» із пластмаси. Блок живлення має бути надійно з'єднаний із дротами. 

Під час роботи гірлянди вона не має «блимати» (якщо, звісно, режим мерехтіння не передбачає конструкція). Лампочки не мають перегріватися, а прикраса — видавати будь-який запах. 

Завжди можна обрати безпечні та якісні новорічні товари, переконаний виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов. GreenPost він розповів про те, яких правил потрібно дотримуватися, обираючи прикраси для новорічної ялинки.

«Золоте правило — не купуватися на дешеву ціну та привабливий дизайн. Нещодавно до України потрапила партія іграшок, які містили свинець. Якщо така новорічна забавка потрапить до рук дитини, будуть серйозні проблеми зі здоров'ям у майбутньому. Аж до безпліддя. Ще один показовий приклад — це історія власниці магазину, яка купила для новорічної декорації ялинку. Ялинка не із дешевих — за 7 тис. грн. На перший погляд, не осипалася й не мала запаху. Але вранці, коли господиня відкрила двері магазину, то побачила на підлозі під ялинкою дивні зелені кола. Виявляється, виробник зекономив на фарбі й купив дешевий аналог, який і не втримався на штучних голках дерева», — ілюструє свою розповідь прикладами Несміянов.

Експерт наголошує на тому, що пластикові іграшки можуть зайняти почесне місце на ялинці, за умови, що вони придбані у спеціалізованому магазині та мають сертифікат.

«Навіть, якщо з такими іграшками щось станеться — почне осипатися декор чи виділятимуть запах — за наявності товарного чека протягом 14 днів їх можна повернути продавцеві чи обміняти на інші. З придбаними на розкладках кулями та фігурками складно буде щось довести. До того ж, іграшки з дешевого пластику здатні перетворити ялинку на палаючий факел за лічені секунди. Саме деревце навряд чи згорить — його виготовляють із вогнетривкого пластику. А от іграшки почнуть плавитися ще на гілках й гарячою масою скрапувати на підлогу. Там підпалять килим і фіранки й у вогні опиниться все помешкання», — продовжує Несміянов. 

Виконавчий директор Союзу споживачів України також дав поради, як обрати безпечну новорічну гірлянду. За його словами, одразу слід відмовитися від різнокольорових миготливих лампочок за 50 грн у сусідньому з домом магазині. Зазвичай, це виробництво Китаю, яке не вирізняється якістю. Понад те, у таких товарів часто або відсутній гарантійний термін, або він не перевищує 14 днів. Якщо щось станеться з такою гірляндою, людина наразиться на небезпеку ще й втратить гроші. На думку експерта, безпечна, сертифікована та з гарантійним терміном придатності у календарний рік новорічна гірлянда не може коштувати, дешевше за 300–500 грн. 

Як прикрасити ялинку екологічно 

Екологічно — не обов'язково старомодно, тьмяно ще й утридорога. Альтернативні прикраси можуть не лише зберегти довкілля, а й подарувати відчуття свята.

Найбільш екологічні іграшки — це дерев'яні, вирізані у формі ялинок, оленів, саней, сніговиків. Міцний і практичний матеріал, що створює затишну атмосферу. Для любителів яскравих барв ці фігурки можна власноруч розмалювати акриловими фарбами, які не завдадуть шкоди навіть дітям.

Незаслужено забута окраса новорічної ялинки — це іграшки з вати. Їх можна придбати на спеціалізованих сайтах, які продають вироби народних умільців (ціна в середньому від 350 грн за іграшку) чи спробувати зробити власноруч. Такі прикраси можна скріплювати за допомогою клейкого шару крохмалю чи клею ПВА. 

Тканинні іграшки чудово підійдуть для створення атмосфери екологічного нового року. Вони не линяють, не мають неприємного запаху, не б'ються на друзки. Тканинними можуть бути різноманітні фігурки тварин, зірки, серця й, навіть, кулі. Покупка готових іграшок обійдеться дорожче, ніж процес їх створення вдома своїми руками.

Серед екологічних прикрас варто згадати керамічні або порцелянові. Це альтернатива для тих українців, які не наважуються на скляну прикрасу, але хочуть створити максимально традиційний дизайн ялинки. Мають лише один недолік: як правило, високу ціну. 

Створити незвичну колекцію новорічних прикрас можна навіть із так званого покидькового матеріалу. Сюди входять ляльки та фігурки звірів із соломи та букети сухоцвітів, якими теж можна прикрасити пухнасту красуню. Добре підійдуть для цього соснові та ялинові шишки, дубові жолуді. Щоправда, такі іграшки вимагають обережного ставлення: їх потрібно правильно зберігати й не хапати руками. Адже крихкі стебла рослин можуть деформуватися.

Останнім часом на піку популярності опинилися в'язані новорічні іграшки. Як правило, це ажурні кулі та фігурки янголят, які сплетені за такою самою схемою, як і серветки. Іноді для надання таким прикрасам форми їх можуть обробляти крохалем чи іншою клейкою речовиною. Набір таких прикрас нетоксичний, має естетичний вигляд та буде тішити власника ще довгі роки поспіль. Найдешевша іграшка такого штибу коштує від 50 грн. 

Чому новий рік варто зустріти без бенгальських вогнів і салютів 

Ви здивуєтесь, але Україна залишається зараз однією із небагатьох країн на європейських теренах, яка досі фанатіє від салютів, феєрверків та іншої піротехніки. Так, напередодні Різдва німецькі продавці піротехніки відмовилися від продажу петард і феєрверків через їх вплив на екологію.

Святкова піротехніка може не лише спричинити пожежу чи травмувати людей, але й шкодить довкіллю. Насамперед від гучних вибухів потерпають птахи. Потрапивши в епіцентр святкового салюту, птах може навіть загинути через удар вибуховою хвилею або займання пір'я. Гучні салюти вкорочують віку й котам і собакам. Причому, як тваринам-безхатькам, так і домашнім улюбленцям. Адже від стресу у тварин стається напад і зупиняється серце. 

Не тішать й останні дослідження екологів у цьому питанні. Фахівці підрахували, що за одну новорічну ніч від запуску феєрверків у повітря потрапляє близько п'яти тисяч тонн дрібних частинок, що можна порівняти з викидами, які виробляє весь автомобільний транспорт за два місяці. Тому, якщо піклуєтесь про своє здоров'я та довкілля, краще відмовтеся від цього радянського пережитку святкування. 

Де та як утилізувати новорічні прикраси, коли свято минуло 

Останнім часом українцям стало легше утилізувати новорічні ялинки після свят: у великих містах після зимових святкувань відкривають спеціальні пункти прийому живих та штучних ялин і сосон. А от із новорічними іграшками складніше. 

Централізовані пункти прийому саме новорічних прикрас — рідкість, тому утилізувати їх українцям доведеться власноруч. 

Розбиту скляну іграшку не варто відразу викидати до контейнера, в якому ви збираєте на переробку скло. Адже більшість підприємств, які займаються утилізацією та сортуванням сміття, працюють окремо із цілим склом (наприклад, пляшки) й так званим склобоєм (друзки від розбитого скляного виробу). Залишки ялинкового скляного декору краще помістити у спеціальну місткість, яку буде зручно та безпечно доправити до пункту прийому сировини. Екоактивісти категорично не рекомендують викидати розбиті скляні кулі та фігурки до кошика з іншими відходами. На смітнику скалки можуть скалічити тварин. В основному від них потерпають собаки, коти й птахи, які намагаються дзьобати розбите скло. 

Дощики та усі прикраси з пластмаси можна помістити в контейнер, призначений спеціально для пластикових відходів. Якщо іграшки мали на собі декор із бісеру чи паєток, його необхідно видалити перед утилізацією. На підприємстві працюють із «чистим» пластиком. 

Поїдуть на підприємство утилізації у кошику для паперу усі гірлянди хенд-мейд і паперові ліхтарики. 

А найпростіше утилізувати дерев'яні іграшки та ті прикраси, які зроблені з матеріалу рослинного походження. Коли такий ялинковий декор опиняється на вулиці, він розкладається без шкоди для довкілля.

Раніше ми вже розповідали своїм читачам про те, як обрати новорічну ялинку так, щоб вибір був екологічним, довго тішив око та не бив по гаманцю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання7 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання15 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Зображення ілюстративне. Фото: Кордон
Скільки можна грати у відеоігри: несподівана відповідь науковців
2 хв на прочитання32 хвилини тому
Українське борошно Grain frоm Ukraine Експорт
Судан отримав другу партію українського борошна в рамках ініціативи Grain frоm Ukraine
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 години тому
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання4 години тому
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання5 годин тому
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання5 годин тому
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання7 годин тому