Догори
Дати відгук

Нова епідеміологічна служба: що це таке й коли з'явиться в Україні

Нова служба має стати аналогом американської CDC

1 хв на прочитання16 Жовтня 2020, 15:56
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

В Україні найближчим часом з'явиться нова служба, яка буде займатися питаннями епідеміології. Про це на особистій Facebook-сторінці повідомив  голова комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Сьогодні Комітет з питань здоров’я нації підтримав законопроєкт № 4142 про систему громадського здоров’я, підготовлений депутатами Комітету разом з МОЗ. Ми пропонуємо сформувати комплексну законодавчу базу за зразком провідних країн світу. Закон, зокрема, передбачає створення нової державної служби, яка буде займатись питаннями епідеміології”, - сказав Радуцький.

Голова комітету пояснив, що нова служба – це не черговий контролюючий орган, її мета – реагування на реальні епідеміологічні загрози. Вона займатиметься збором інформації, аналітикою, прогнозуванням, профілактикою соціально небезпечних хвороб та розробкою програм з боротьби із захворюваннями.

Серед інструментів, які може задіяти нова служба для профілактики та боротьби з інфекціями - проведення заходів з навчання громадян правилам профілактики хвороб, ведення єдиної електронної системи обліку результатів медичних оглядів, інформування пунктів пропуску через державний контроль про потенційну небезпеку зараження інфекційними хворобами, розробка заходів профілактики для раннього виявлення хвороб. 

Як ми повідомляли своїх читачів раніше, МОЗ взяло курс на відновлення санітарно-епідеміологічної служби. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.