Догори
Дати відгук

Ніякої газетки: як правильно і легко розібрати оселедець

У багатьох цей процес займає дуже багато нервів та часу.

4 хв на прочитання19 Червня 2022, 10:09
Поділитись:

Існують різні способи розбору оселедця, Смакота ділиться одним з них. Кожна господиня хоч раз у житті зустрічалася з необхідністю очистити і розібрати оселедець. Однак, у багатьох цей процес займає дуже багато нервів та часу. Причому для деяких з них це завдання після першого разу стає непосильним, і вони просто відмовляються мати справу з оселедцем, позбавляючи себе дуже багатьох смачних страв. Існує кілька способів, ми розглянемо найефективніші і швидкі, які дозволять розібрати рибу за лічені хвилини.

Що нам буде потрібно:

  • Оселедець слабосолений.
  • Дошка для нарізання.
  • Хороший ніж.
  • Пінцет (для видалення дрібних кісточок), але це не обов'язково.
  • Пакети целофанові для відходів.

Насамперед нам потрібен оселедець, краще, звичайно, слабосолений і свіжий. Кладемо рибу на обробну дошку і відрізаємо голову.

Хочеться застерегти любителів обробляти оселедець на газетці. Ви тільки уявіть собі, скільки отруйних речовин, важких металів вбирає в себе риба за цей час. Якщо не хочете обробляти на дошці, візьміть паперові рушники і відходи в них зручно потім загортати, подумайте про своє здоров'я і здоров'я своїх близьких. Тепер відрізаємо хвіст.

Беремо оселедець за верхній плавник і ножем відрізаємо його. Кладемо тушку риби спинкою до себе, запускаємо ніж в черевце і акуратно розрізаємо, починаючи різати від хвоста.

Тепер можна легко видалити нутрощі, витягнувши їх ножем. Не забудьте зрізати нижні плавники з черевця риби. Це зручно робити поклавши її на бік і відрізаючи смужки близько половини сантиметра в ширину з усієї довжини черевця, різати треба зсередини, з кожного боку. 

Тепер почистіть оселедець всередині від чорної плівки і промийте під холодною (ні в якому разі не під гарячою або теплою) водою, щоб як слід відмити від залишків нутрощів, крові і луски, тільки будьте обережні, не вколіться кістками.

Покладіть оселедець на тарілку спинкою до себе і великим пальцем лівої руки зробіть невелике заглиблення в тому місці, де зрізали верхній плавник і з невеликим зусиллям продовжте його до верхньої частини тушки, рівно по середині, розриваючи шкіру, а потім до нижньої, до самих країв, розділивши спинку (але не всю рибу) на дві акуратні частини і знімаючи кістки від залишків верхнього плавника.

Знову поклавши рибу спинкою (на фотографії видно, що спинка розділена навпіл) до себе, беремо за хвіст і підчепивши край шкірки дуже акуратно тягнемо її, щоб вона не рвалася, а знялася повністю, але якщо порветься - не біда, тільки знімати буде не так зручно. Те ж саме робимо і з іншого боку тушки.

Біля хвоста почніть відокремлювати хребет, відокремте невелику частину м'яса риби, щоб зручно було вхопитися, візьміться за верхню пластинку, а іншу, який поки залишиться з хребтом притисніть вільною рукою до тарілки і з невеликим зусиллям потягуйте вгору, поступальною ходою, трішки потягти і трохи відпускати, щоб кістки встигли вийти з м'якоті, ви побачите, як вони тягнуться і поступово виходять з м'яса риби.

Те ж саме робіть і з іншим шматочком риби, тільки тут треба взятися за хребет, поклавши тушку на тарілку хребтиною вгору, знову тими ж рухами акуратно витягуйте хребет з кістками, поки не звільните тушку від нього повністю. Тепер потрібно вибрати кості, почніть з верхньої частини і повитягуйте всі великі і всі дрібні кістки, які зможете.

Звичайно, добре це все робити людині з хоча б якимось натяком на нігті, але можна скористатися пінцетом, якщо нігті зовсім короткі і вибирати кістки складно. Не забудьте прибрати дрібні кістки зі спинки, там де був плавець, якщо вони там ще залишилися і залишки чорних плівок на внутрішній стороні філе. Тепер вибираємо кістки з хвостової частини філе.

Все, ми впоралися, риба почищена і тепер з отриманого філе можна приготувати багато різних смачних страв.

Можна просто порізати його на шматочки, красиво оформити і подати на стіл (на святковий в тому числі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Як працює система торгівлі квотами на викиди
Міндовкілля відновить систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів
2 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: ілюстративпе
Україна інтегрується до міжнародної системи боротьби з ННН-рибальством
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: лінія електропередач / Укрінформ
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитання3 години тому
Вже всьоме за рік: вражаючі кадри виверження вулкана в Ісландії (ВІДЕО)
1 хв на прочитання4 години тому
В Україна почала дешевшати морква: чого чекати на свята?
1 хв на прочитання5 годин тому
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання10 годин тому
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання11 годин тому