Догори
Дати відгук

Ні чоловік, ні жінка: видано перший паспорт із позначкою «Х» у графі «стать»

Я ледь не розплакався, коли взяв новий паспорт, каже власник

2 хв на прочитання28 Жовтня 2021, 12:16
Поділитись:

Ця подія трапилася у США, де 27 жовтня вперше видали паспорт із позначкою «Х» у графі «стать», що стало знаменним кроком для людей, які ідентифікують себе ні чоловіком, ні жінкою.

Як повідомляє  Громадське, Держдепартамент заявив, що зробить цю опцію доступною на початку 2022 року як для паспортів, так і для свідоцтв про народження американців за кордоном.

«У зв'язку з видачею паспорта я хочу ще раз заявити про прихильність Державного департаменту просування свободи, гідності та рівності всіх людей, включаючи ЛГБТК+», — заявив офіційний представник Державного департаменту Нед Прайс.

Держсекретар Ентоні Блінкен пообіцяв зайнятися питанням позначення статті у документах ще у червні, але тоді казав, що існують технологічні перешкоди, які потрібно вирішити.

За Блінкена Державний департамент також дозволив власникам паспортів США самостійного вказувати свою стать у паспортах. Раніше американцям був потрібний медичний огляд, якщо вони хотіли вказати у своїх паспортах стать відмінну від тієї, яка зазначена у свідоцтві про народження чи інших документах.

Доповнено. Правозахисна організація Lambda Legal зазначила, що першим власником паспорту без позначення статті став їхній клієнт Дана Зжим, який використовує нейтральні займенники «вони» та «їх».

«Я ледь не розплакався, коли взяв новий паспорт і побачив, що під графою "стать" (в оригіналі — sex ред.) позначено X. Пішло 6 років на те, щоб отримати паспорт, який не змушує мене ідентифікувати себе як чоловіка чи жінку», — сказали Дана Зжим, ветеран Військово-морських сил США, пише Reuters.

До слова, мережу підірвав QR-код сертифіката Адольфа Гітлера, який пройшов вакцинацію Pfizer 1 жовтня.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.