Догори
Дати відгук

Несподівана користь собак: німецькі науковці знайшли нове болезаспокійливе

Учасники експерименту не просто відчували емоційну підтримку, а й насправді відчували біль не так інтенсивно.

2 хв на прочитання2 години тому
Зображення створено ШІ Зображення створено ШІ
Поділитись:

Собаки можуть допомогти людям, які зазнають болю хронічного характеру. Таких висновків дійшли науковці Берлінського університету імені Гумбольдта, провівши дослідження. Сама присутність тварини може впливати на сприйняття та відчуття болю, а також на поведінку людини. Як зазначає автор дослідження Хайді Мауерсбергер, воно відкриває перспективи розробки нових методів терапії. Про це розповідає Deutsche Welle.

Науковці провели два експерименти. Пробанди опускали руку в крижану воду. У цей момент поруч із ними перебував або їхній собака, або хтось із друзів, або вони були зовсім самі. Перебування тварини поряд у рази знижувало інтенсивність болю, що призводило до зменшення стресу. Тимчасом присутність друга чи подруги в аналогічній ситуації не мала такого ефекту. Під час другого експерименту умови були такі самі, як і в ході першого, але з однією відмінністю: собака був чужий. І ефект від присутності тварини поруч із людиною, коли вона відчуває біль, знову виявився позитивним.

Учасники експерименту не просто відчували емоційну підтримку, а й насправді відчували біль не так інтенсивно, пояснює автор дослідження.

«У той час, коли посилюється психологічне навантаження і збільшується біль, взаємодія з собакою дає не лише емоційну підтримку, а й насправді знижує фізичний біль», — каже Мауерсбергер.

Собаки могли б допомагати пацієнтам зносити біль у лікарнях, під час операцій, у домашніх умовах.

Люди, які зазнають хронічних болів, зізналися, що через дискомфорт у тілі вони втрачають цікавість до активної діяльності та соціальних контактів. Дослідження, яке довело, що чотирилапі вихованці можуть допомогти такій групі пацієнтів, було опубліковано у вересні у відкритому доступі в часописі Acta Psychologica.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.