Небезпека вживання лісових грибів

1 хв на прочитання26 Вересня 2022, 11:56

Гриби є продуктом, що важко перетравлюється.

Восени випадки гострих харчових отруєнь трапляються досить часто. Одна з причин - вживання грибів. Гриби є продуктом, що важко перетравлюється. І нерідко є причиною гострих отруєнь через невміння розпізнавати їстівні та отруйні гриби та неправильне приготування.

Симптоми, що свідчать про отруєння, з'являються досить швидко через півтори-дві години після вживання. Найяскравіші: головний біль, нудота та блювання, діарея, біль у животі.

Може падати пульс, кінцівки стають холодними. У найважчих ситуаціях виникають галюцинації.

Неприємні наслідки можуть викликати не тільки отруйні гриби, але й ті, що є їстівними. Справа в тому, що в них містяться речовини, схожі на смолу. Вони можуть стати причиною запальних процесів у шлунку, тонкому кишечнику.

Такі гриби можна вживати тільки після тривалого вимочування (воду міняти кілька разів) і після засолювання (витримувати не менше шести тижнів).

Їстівні гриби накопичують токсичні речовини та важкі метали. Особливо якщо літо було посушливим. Не їжте гриби, які ростуть уздовж доріг, по сусідству з промисловими виробництвами.

Старі гриби також небажано вживати у їжу. Віддавайте перевагу молодим.

Не беріть гриба, якщо ви не впевнені, що він їстівний або взагалі не розумієте, що за гриб перед вами. Зібрані гриби не тримайте в теплі, вони дуже швидко псуються.

Солити гриби не можна в оцинкованому та глиняному глазурованому посуді.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: