30.01.2020
Деякі продукти, які вживають в різних частинах світу, можуть виявитися надзвичайно отруйними, якщо їх не приготувати належним чином, пише видання «Медицина і Наука».
Часто популярні страви можуть привести до важких ускладнень, іноді й до летальних випадків. Зазвичай першою на себе бере удар печінку людини симптоми захворювання якої можуть проявитися не відразу.
Пропонуємо ознайомитися з найнебезпечнішими продуктами харчування та з порадами щодо їхнього безпечного приготування.
Акі
Цей фрукт росте на Ямайці. Він схожий на лічі та дуже популярний у карибській кухні. Але цей продукт може привести до коми і смерті. Справа в тому, що незрілі плоди містять в собі сильну отруту. Його токсичність зменшується (але не виключається повністю) під впливом світла, коли він сам розкривається. Щорічно близько 100 ямайців стають жертвами цього делікатесу.
Риба фугу
Цей делікатес їдять в Японії. Кухар, який готує це блюдо, повинен бути навчений акуратно видалити деякі органи риби, такі як яєчники, шлунок і печінку, що містять тетродотоксин, який в 1200 разів небезпечніше ціаніду. З початку року вже зареєстровано п'ять смертей внаслідок вживання цієї страви.
Жаба-бик
Ця екзотична жаба споживається в Африці (особливо в Намібії). Молоді особини містять токсичні речовини, які можуть бути небезпечні для життя.
Горіхи кешью
Вони популярні по всьому світу. Як правило, горіхи надходять у продаж вже обробленими, тому що в натуральному вигляді вони містять урушіол - токсичну речовину.
Саннакчі
У Південній Кореї цього восьминога їдять живим. Рекомендується швидко схопити його паличками, інакше він може втекти. Але, перш за все, поклавши його в рот, потрібно добре жувати, тому що його щупальця можуть задушити вас. Шестеро людей вже загинули в цьому році, ласуючи блюдом, яке цінується за свою свіжість.
Акула гаукарль
Цей вид гренландской акули може бути дуже небезпечний, коли погано приготований. М'ясо риби токсично, оскільки тварина не має нирок, які виводять сечу. Тому блюдо вимагає тривалої підготовки перед вживанням тими, хто не боїться запаху аміаку.
Криваві молюски
Тіло такого молюска наповнене червоною рідиною, що містить велику кількість вірусів (гепатит А, черевний тиф, дизентерія) і бактерій. Він в основному споживається в Китаї, в Шанхаї. Близько 15% людей, які їдять молюска, заражаються.
Касу Марцу (гнилий сир)
Цей сир готують на Сардинії. Він, як відомо, заражений живими личинками. До вживання в їжу продукт повинен розкластися, що робить його текстуру ніжною і рідкою. Незважаючи на все це, він дуже цінується. Але вживання його в їжу несе деякі ризики для здоров'я: личинки стійкі до кислотності шлункового соку і можуть жити в травному тракті, викликаючи ризик пошкодження шлунку.
Етідзен курага
Ще одне популярне блюдо в Японії. Цю гігантську медузу потрібно ретельно готувати, в іншому випадку вона може бути токсична.
Маніока
Маніоку потрібно готувати належним чином, оскільки гіркоту їй надає ціанід. У 2005 році 21 філіппінська дитина загинула через отруєння маніокою.
Панжим едул
Цей фрукт Південно-Східної Азії повинен бути добре ферментований перед вживанням, оскільки він містить ціанід водню. Насіння спочатку варять, потім засипають золою, вкривають банановим листям і залишають так на декілька днів.
Фесіх
Цю рибу люблять в Єгипті в солоному і копченому вигляді, але невипатрану. Вона може містити багато шкідливих для здоров'я бактерій і несе ризик ботулізму.
Мавпячі мізки
Споживаються в деяких країнах Азії. Мавпячі мізки можуть заражати хворобою Крейтцфельда-Якоба, тому їх потрібно ретельно готувати.
Листя ревеню
Хоча стебла цієї рослини дуже популярні для приготування пирогів, листя небезпечні і містять щавлеву кислоту, дуже шкідливу для нирок.
Абсент
Немає необхідності представляти цей продукт, який вважається алкогольним напоєм. Він, як відомо, викликає розлади психіки, галюцинації, іноді призводить до самогубства або до епілептичних нападів.
Бузина чорна
Її ягоди здавна приймаються як ліки. Але коли вони вживаються неправильним чином, вони можуть бути смертельними. Недоварені ягоди здатні викликати важку діарею і судоми.
Карамболь
Цей екзотичний фрукт дуже популярний для прикраси десертів зі своєю формою зірочки, коли нарізаний скибочками. Але він містить чимало шкідливих нейротоксинов, що робить його особливо небезпечним для людей з нирковою недостатністю.